Ekonomija

Novska Čistoća s dugovima ulazi u ljetnju sezonu

Foto: Portal Radio Jadran

Iako je preduzeće „Čistoća“ opterećeno finansijskim problemima, jer ima blokadu Poreske uprave za 280 hiljada eura, 170 hiljada duga za neisplaćene prekovremene sate od 2014. do 2017. godine, neisplaćene troškove za deponiju  od 40 hiljada, ipak, održava zavidan nivo higijene u gradu, prenosi portal Radio Jadran.

Grad je čistiji nego lani, kada su goste dočekivale hrpe smeća od Šetališta Pet Danica duž cijele rivijere i prigradskih naselja.

Odbornicima lokalnog parlamenta direktor Vladimir Arsić kazao je da je povećan stepen naplate – 91,30 odsto faktura.

“U oktobru 2018. godine naplaćeno je 150 hiljada eura, za razliku od oktobra 2017, kada je preduzeće inkasiralo svega 58 hiljada. Na to je uticala i veća cijena čistoće sa 5,5 na 6,6 centi po kvadrat nakon prošlogodišnje ljetnje sezone. Obnovljen je vozni park, a “Čistoća” je poslovala sa dobitkom od 40.348 eura”, rekao je Arsić.

Prostora za održivijim upravljanjem i popravke ima, čulo se u parlamentu. Primjera radi, do ušteda bi moglo doći i kod plaćanja ljekarskih uvjerenja radnika preduzeća, jer ih plaćuju čak po 120 eura. U opštoj higijeni značilo bi dosta i da kontejneri imaju poklopce, te da se konačno riješi problem odlaganja guma.

Na Tisovim gredama regulisana je lokacija za njihovo odlaganje. Direktoru “Čistoće” zato nije jasno zašto se ekološka inspekcija pojavljuje, kad su svi uslovi ispunjeni. U momentu njegovog preuzimanja preduzeća u Reciklažnom centru bilo je deponovano 60 tona guma.

On je, inače, informisao da su u toku završne pripreme za nastupajuću ljetnju sezonu. Završen je tender za nabavku 140 kontejnera vrijednih 42 hiljade eura, koji bi do 15. maja trebalo da budu isporučeni. Obnovljena je i mehanizacija, koja je sada, pored teške situacije preduzeća, u solidnom stanju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ekonomista
Gost
Ekonomista

Manje zaposlenih u kancelarijama – preduzeće u plusu.

Send this to a friend