Ekonomija

Novski hotelijeri nemaju računicu da rade zimi

Foto: Žana Bojanić

U periodu od novembra do aprila većina restorana i hotela u Herceg Novom je bez gostiju i prihoda. Dok katanac na njima već hvata prašinu, iz TO Herceg Novi pokušavaju da višedecenijsku želju o cijelogodišnjem radu u turizmu bar djelimično ostvare.

Uporno traže dogovor sa hotelijerima u promociji i kreiranju zimske turističke ponude, ali im to ne polazi za rukom. Na vrijeme su krenuli i sa promocijom novogodišnjeg programa, ali računicu da otvore vrata našli su samo, tradicionalno, Lighthouse u Igalu, novi hotel ACD u Meljinama i Azzuro u Bijeloj. Zaključani su Palmon Bay, Delfin i Park u Bijeloj, Hunguest hotel Sun Risort na Toploj.

Tokom zimskih mjeseci bez gostiju će biti i oba zdanja “Instituta Dr Simo Milošević”, “Riviera” u Njivicama je s novim vlasnikom  u  pripremama za iduće ljeto, Plaža “Vektra Boke” već dugo više nije što je bila , a odavno nema ni “Igala”, “Tamarisa”, “Boke”….

Direktor lokalne Turističke organizacije, Pavle Obradović, kaže da je ovakva situacija prilično loša za turističku ponudu Herceg Novog, uprkos činjenici da će neki manji hoteli.

“Vratili smo se sa dva sajma, gdje smo upoznali dosta turoperatora koji žele da dovedu grupe u Herceg Novi u periodu predsezone i postsezone. Najveće interesovanje turoperatori su iskazali za april, maj, septembar i oktobar. Međutim, hotelijeri nisu pokazali volju za saradnju”, kazao je Obradović za Radio Jadran.

Na poziv TO da dođu na  sastanak odazvalo se samo troje.

“Meni je žao zbog toga i pozivam sve, i veće i manje hotelijere, da se više aktiviraju, da nam pomognu da zajednički kreiramo turističku ponudu grada, jer svi treba da se potrudimo da popunimo april, maj, septembar i oktobar “, poručuje Obradović.

Predsjednik Izvršnog odbora TO Herceg Novi, Aleksandar Đorđević, napominje da veliki hoteli rade na principu čiste ekonomije, pa im zbog manjka gostiju nije isplativo da su otvoreni cijele godine.

“Pričao sam sa vlasnikom ACD hotela u Meljinama. On je iznio par konkretnih predloga. Treba da  organizujemo sastanak sa vlasnicima  hotela u Bijeloj i ACD u Meljinama, kako bismo našli kompromis, da se njima isplati da otvore hotele, a da mi damo naš maksimum da budemo atraktivni kao destinacija”, kazao je Đorđević i najavio još nekoliko sastanaka sa turističkim privrednicima  Herceg Novog.

U periodu takozvane “mrtve sezone” i u većim turističkim centrima hoteli su uglavnom zatvoreni, pa i u Dubrovniku, podsjeća Obradović. Ipak, neće odustati od pokušaja da osmisle zimsku ponudu i tako privuku  goste u Herceg Novi, odnosno da motivišu hotelijere da rade.

“Mi smo najmerno doveli poznate blogere iz Velike Britanije u novembru, kako bismo pokazali svijetu, pored ostalog, kakvo je kod nas vrijeme u ovom periodu. Oni su imali pet lijepih dana dok su boravili u Herceg Novom i Boki i promovisaće sada novembar, pa se nadamo da će sljedeće godine u novembru biti više turista”, kazao je on.

U vansezonsku ponudu  treba uvrstiti i ronilački potencijal Boke, gdje  je ocjena vidljivosti visokih 5, dok je u Hrvatskoj samo 3, ustvrdio je  Aleksandar Đorđević.

“U dvije nautičke milje mi imamo šest jako atraktivnih lokaliteta za ronjenje, sa  pećinama, olupinama brodova iz raznog doba. Ranije smo to imali u ponudi, pa je nekako isčezlo. Sad ćemo pokušati ponovo. Jer ronilac turista je poželjan gost, na kraju krajeva. U velikom broju dolaze, dugo ostaju i puno troše”, tvrdi Đorđević.

Vizije i ideja u novom, brojnom  kolektivu lokalne TO,  ne nedostaje. Herceg Novi svakako ima potencijala da se razvija kao odredište za aktivni cjelogodišnji, a ne samo  ljetnji turizam. Ne treba zaboraviti da su zahvaljujući sportskim ekipama, seminarima, hercegnovski hoteli  80-desetih godina prošlog vijeka radili lijepo i zimi, razvijajući sportski i kongresni turizam.

Zato danas u TO  žele da natjeraju hotelijere da budu otvoreni 365 dana i da mijenjaju  dugogodišnje navike. Hotelski menadžment mora biti spreman na mnogo više rada i ekonomičniju organizaciju, a  TO  bi zajedno sa turističkom privredom mogla inicirati i sistemske mjere finansijske podrške hotelijerima zbog većih zimskih troškova.

Ža.B.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Malo li je
Gost
Malo li je

Treba da su stalno otvoreni svi hoteli, jer je napravljen veliki pomak u turističkim atrakcijama u Herceg-Novom. Naime, Grad još od maja neprekidno ima vodu, a radi i polovina kanalizacije (od Igala do Meljina), što nas smješta u sam vrh turističkih destinacija Svijeta, pa i šire.

Lokve
Gost
Lokve

ovo je misaona imenica decenijama na primorju. zapamtite sve dok ne shvatite da je crna gora idealna za medicinski turizam i drzava ne upali veliko zeleno svijetlo ovom turizmu. ovako ima da pricamo mislimo razmatramo imamo neke vizije to jest mlatimo praznu slamu

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Sve je to lijepo ali pored ponude treba infrastruktura. Da se (posebno u malo CG) lakse stize od ponude do ponude kao i usluga,tj servis koji je kod nas ocajan.

Send this to a friend