Ekonomija

NP Durmitor prošle godine posjetilo više od 220 hiljada turista

NP Durmitor

Trend posjete Nacionalnog parka Durmitor je u porastu iz godine u godinu, a prošle godine ga je posjetilo ukupno 220.207 turista, što je za 19 posto više u odnosu na 2017. godinu, kazao je direktor NPCG Elvir Klica.

“Ukoliko uporedimo podatke iz 2010. i 2018. godine, oni pokazuju da je broj posjetilaca povećan za skoro pet puta. To nam ukazuje na kontinuitet zainteresovanosti domaćih i međunarodnih posjetilaca za turističku ponudu ovog zaštićenog područja i UNESKO sajta, kao i na obavezu da u narednom periodu, u saradnji sa institucijama sistema unaprijeđujemo postojeću turističku ponudu i osmišljavamo novu, u skladu sa principima održivog razvoja”, naglasio je Klica.

On ističe da NP privlači posjetioce iz svih krajeva svijeta tokom čitave godine i pruža idealne uslove za rekreaciju, sport i boravak u prirodi.

“Naš dugoročni cilj je da, osim zaštite i valorizacije prirodnih vrijednosti, u kontinuitetu unaprjeđujemo postojeću turističku ponudu i osmislimo atraktivnu i održivu ponudu koja će tokom čitav godine imati brojne turiste“, informisao je Klica.

Prema njegovim riječima, tokom 2019. godine godine planirane su brojne programske aktivnosti u cilju zaštite, očuvanja, unaprjeđivanja turističke ponude i promocije Nacionalnog parka.

“Od značajnijih manifestacija kojima tradicionalno promovišemo vrijednosti i ljepote Parka, možemo izdvojiti Osmomartovsku izložbu ručnih radova i predmeta sa Durmitorskog područja, Dane planinskog cvijeća u saradnji sa opštinom Žabljak sredinom jula, kao i obilježavanje Dana NP Durmitor, u septembru, u cilju promocije „opendoor“ aktivnosti kao što su kajakarenje, pješačenje i biciklizam”, dodaje on.

Klica objašnjava da će u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, NTO CG i lokalnim turističkim organizacijama, nastaviti sa učestvovanjem u realizaciji projekta „Panoramski put – Durmitorski prsten“ kojim je predviđeno postavljanje odmorišnog mobilijara i realizacija drugih aktivnosti u cilju promocije durmitorskog područja.

“Nacionalni park Durmitor – kao jednu od najatraktivnijih destinacija sjevera Crne Gore, osim turista, imali su priliku da u proteklom periodu posjete i međunarodni novinari, blogeri i turoperatori sa značajnih tržišta (Njemačka, Austrija, Francuska, Poljska, Japan, Kina), tako da ćemo i tokom ove godine, u saradnji sa NTO Crne Gore, nastaviti sa promocijom najatraktivnije turističke ponude, ne samo ovog, već svih pet nacionalnih parkova“, zaključio je Klica.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
etotakoGrujaHazbo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
etotako
Gost
etotako

znaci 220 000 x 3 e (jednodnevna taksa za ulaz u NP recimo oko jezera, planinarska tura i td) pritom ako ne racunamo izletnicku taksu za rafting koja je izmedju 15 i 20 e po osobi, nego ajde da uzmemo ovu minimalnu od 3 e.. to je dobri moji 660 000. sto je za svaku pohvalu odlican prihod, ali sta… Više »

Gruja
Gost
Gruja

Prošle sezone Žabljak je bio čistiji što je za svaku pohvalu. Trotoar prema Razvršju je dobar potez, samo ga treba produžiti prema Savinom kuku i izgraditi biciklističku stazu čime bi turistička ponuda Žabljaka bila znatno bogatija (trčanje, šetnja i vožnja bicikla). Trg je neuređen i služi za parkiranje, koje je veliki problem Žabljaka. Parkiranje vozila na putu ka Crnom jezeru… Više »

Hazbo
Gost
Hazbo

Zbog tragedije na Skadarskom jezeru tteba te smijeni, jos nisu ni pronadjeni nesrecnicima a ti se gadjas sa brojevima, bruka

Send this to a friend