Ekonomija

NP Durmitor prošle godine posjetilo više od 220 hiljada turista

NP Durmitor

Trend posjete Nacionalnog parka Durmitor je u porastu iz godine u godinu, a prošle godine ga je posjetilo ukupno 220.207 turista, što je za 19 posto više u odnosu na 2017. godinu, kazao je direktor NPCG Elvir Klica.

“Ukoliko uporedimo podatke iz 2010. i 2018. godine, oni pokazuju da je broj posjetilaca povećan za skoro pet puta. To nam ukazuje na kontinuitet zainteresovanosti domaćih i međunarodnih posjetilaca za turističku ponudu ovog zaštićenog područja i UNESKO sajta, kao i na obavezu da u narednom periodu, u saradnji sa institucijama sistema unaprijeđujemo postojeću turističku ponudu i osmišljavamo novu, u skladu sa principima održivog razvoja”, naglasio je Klica.

On ističe da NP privlači posjetioce iz svih krajeva svijeta tokom čitave godine i pruža idealne uslove za rekreaciju, sport i boravak u prirodi.

“Naš dugoročni cilj je da, osim zaštite i valorizacije prirodnih vrijednosti, u kontinuitetu unaprjeđujemo postojeću turističku ponudu i osmislimo atraktivnu i održivu ponudu koja će tokom čitav godine imati brojne turiste“, informisao je Klica.

Prema njegovim riječima, tokom 2019. godine godine planirane su brojne programske aktivnosti u cilju zaštite, očuvanja, unaprjeđivanja turističke ponude i promocije Nacionalnog parka.

“Od značajnijih manifestacija kojima tradicionalno promovišemo vrijednosti i ljepote Parka, možemo izdvojiti Osmomartovsku izložbu ručnih radova i predmeta sa Durmitorskog područja, Dane planinskog cvijeća u saradnji sa opštinom Žabljak sredinom jula, kao i obilježavanje Dana NP Durmitor, u septembru, u cilju promocije „opendoor“ aktivnosti kao što su kajakarenje, pješačenje i biciklizam”, dodaje on.

Klica objašnjava da će u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, NTO CG i lokalnim turističkim organizacijama, nastaviti sa učestvovanjem u realizaciji projekta „Panoramski put – Durmitorski prsten“ kojim je predviđeno postavljanje odmorišnog mobilijara i realizacija drugih aktivnosti u cilju promocije durmitorskog područja.

“Nacionalni park Durmitor – kao jednu od najatraktivnijih destinacija sjevera Crne Gore, osim turista, imali su priliku da u proteklom periodu posjete i međunarodni novinari, blogeri i turoperatori sa značajnih tržišta (Njemačka, Austrija, Francuska, Poljska, Japan, Kina), tako da ćemo i tokom ove godine, u saradnji sa NTO Crne Gore, nastaviti sa promocijom najatraktivnije turističke ponude, ne samo ovog, već svih pet nacionalnih parkova“, zaključio je Klica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
etotako
Gost
etotako

znaci 220 000 x 3 e (jednodnevna taksa za ulaz u NP recimo oko jezera, planinarska tura i td) pritom ako ne racunamo izletnicku taksu za rafting koja je izmedju 15 i 20 e po osobi, nego ajde da uzmemo ovu minimalnu od 3 e.. to je dobri moji 660 000. sto je za svaku pohvalu odlican prihod, ali sta… Više »

Gruja
Gost
Gruja

Prošle sezone Žabljak je bio čistiji što je za svaku pohvalu. Trotoar prema Razvršju je dobar potez, samo ga treba produžiti prema Savinom kuku i izgraditi biciklističku stazu čime bi turistička ponuda Žabljaka bila znatno bogatija (trčanje, šetnja i vožnja bicikla). Trg je neuređen i služi za parkiranje, koje je veliki problem Žabljaka. Parkiranje vozila na putu ka Crnom jezeru… Više »

Hazbo
Gost
Hazbo

Zbog tragedije na Skadarskom jezeru tteba te smijeni, jos nisu ni pronadjeni nesrecnicima a ti se gadjas sa brojevima, bruka

Send this to a friend