Ekonomija

Nrekić: Ulcinju ćemo vratiti stari sjaj, biće najbogatija opština

Ljoro Nrekić

Prvi čovjek Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić vjeruje da će taj grad postati najbogatija crnogorska opština i pored toga što je stanje veoma teško zbog duga koji prelazi 42 miliona eura, ne ubrajajući dodatnih oko 11 miliona duga za plate i doprinose preduzeća čiji je osnivač Opština.

Prognoze nove lokalne uprave su da će ubrzo Ulcinj biti najbogatija crnogorska opština. Prvi potez im je bio da odaberu najsposobnije i najobrazovanije kadrove bez obzira na stranačku ili neku drugu pripadnost, čime su i pokazali da im je jedini interes da vrate stari sjaj ove najužnije opštine.

“Smatram da Ulcinj ima odlične preduslove za ubrzan razvoj. Svjedoci smo da je u poslijeratnom periodu, umjesto očekivane obnove, nažalost došlo do sistematskog uništavanja privrede, iseljavanja stanovništva, te stagnacije u gotovo svim segmentima društva. Zbog toga je neophodno napraviti veliki sistemski zaokret, radikalne reforme i promjene u radu i funkcionisanju lokalne administracije, te maksimalno iskoristiti potencijale, sredstva i brojne resurse za rješavanje problema velike nezaposlenosti”, rekao je Dnevnim novima Nrekić.

Prema njegovim riječima lokalna administracija mora biti maksimalno profesionalna, odgovorna i u službi svih građana bez obzira na stranačku ili neku drugu pripadnost.

“Kao predsjednik postaviću se kao vođa ekipe novih, mladih i energičnih ljudi od kojih ću tražiti timski rad, gdje ćemo svi zajedno biti na usluzi i raditi na rješavanju problema građana. Zato sam predložio koalicionim partnerima da odaberemo najsposobnije i najobrazovanije kadrove, bez obzira na stranačku ili neku drugu pripadnost u čemu su me podržali i time smo dokazali da je svih nas jedina želja da Ulcinju vratimo nekadašnji sjaj najbogatije opštine”, pojasnio je Nrekić.

Prema njegovim riječima, izlazak iz tog stanja, pored tima koji će nastojati da iskoristi svo vrijeme i energiju za rješavanje problema građana, neophodno je raditi i na aktivnostima razvoja gradske infrastrukture te stavljanja u funkciju pojedinih prirodnih resursa i potencijala ove opštine.

On je rekao da se mora zaustaviti siva ekonomija u oblasti turizma.

“Naime, neprijavljivanje smještajnih kapaciteta, gostiju, neplaćanje boravišne takse, samo su neki od načina na koji se pokušava ostvariti ekstra profit dok je na gubitku budžet Opštine i turistički radnici koji rade prema zakonu. Pored hotela, mali je broj onih koji prijavljuju smještajne kapacitete i goste zato smo odlučili da uposlimo nekoliko radnika koji će obilaziti objekte, nakon čega očekujemo realniju sliku ali i pozitivni ekonomski efekat”, objašnjava Nrekić.

On je dodao da po evidenciji trenutno u Ulcinju boravi oko 4.200 gostiju. Međutim, riječ je pretežno o gostima u hotelima, dok je realan broj gostiju na ulcinjskoj rivijeri mnogo veći. Takođe, lokalna uprava koja ima planove za produžetak turističke sezone kroz razvoj eko turizma, te razvoj kamping i sportskog turizma, sa kojim bi sezona trajala preko čitave godine, zalaže se da prihode od turizma dovede do visine godišnjeg budžeta. Posebno, kaže on, ako se realizuju neki planovi koje imaju sa strateškim partnerima Krismom i najvećim svjetskim turoperatorom TUI koji planiraju da predlože idejno rješenje za razvoj Ade Bojane.

Dugo je Ulcinj, prema Nrekićevim riječima, bio u zatišju kada je riječ o ulaganjima u infrastrukturne projekte sa kojim bi se unaprijedio kvalitet života stanovništva i same turističke ponude, ali i uvećao porast zaposlenosti stanovništva.

“Investicije u infrastrukturu, posebno u komunalnu i saobraćajnu, su nam trenutno prioritetne kako za život stanovništva tako i za razvoj i turizma i poljoprivrede koja je u usponu. Nakon završetka radova na dionici magistralnog puta Ulcinj Vladimirske Krute, izgradnje kružnog toka kod sjedišta Opštine, trafostanice, izgradnja riblje pijace, mosta Donje Mide, rasvjete za Stari grad, vodovodno kanalizacione mreže, tu je još i pripremljenih 19 planskih dokumenata čije se usvajanje očekuje uskoro. Mogu reći da ćemo u saradnji sa resornim državnim institucijama učiniti sve da oporavimo privredu Ulcinja, ojačamo i ubrzamo ekonomski razvoj nekada najbogatije primorske opštine i zaustavimo odliv mladih, školovanih i kvalitetnih kadrova. Uskoro bi trebali da počnemo i sa formiranjem JP Parking servis sa kojim ćemo dočekivati turističku sezonu sa uređenijim parking prostorom koji je do sada bio jedan od gorućih problema ovog grada”, isakao je Nrekić, dodajući da realizacijom ugovora sa kompanijom Voli i Vinarijom Milović i razvoj poljoprivrede ide uzlaznom putanjom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vale
Gost
Vale

Napravili ste gadluk I glibez sa lubenica turistima sa Kosova.

veki
Gost
veki

,,što južnije to tužnije,, prof. lažove, koliko je Ulcinjana po svijetu jer nema gdje da radi, t, sezona brzo prođe a do sledeće redovno stižu računi. ja u UL vazda ljetujem

Milivoje
Gost
Milivoje

Je li vam branio ko to do sad?

Send this to a friend