Ekonomija

NTO učestvovala na konferenciji i sastanku posvećenim održivom razvoju turizma na Zapadnom Balkanu

Sa sastanka
Sa sastanka

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore učestvovala je na sastanku „Savladavanje trenutnih izazova u turističkoj industriji“ koji se održao u Tirani u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Sastanak je organizovan u sklopu ministarske konferencije „Uklanjanje barijera za održivi razvoj turizma“, i bila je ovo prilika za susrete predstavnika nacionalnih turističkih organizacija, turoperatora i predstavnika resornih ministarstava zemalja Zapadnog Balkana.

Na sastanku je bilo riječi o trenutnim izazovima u regionu Zapadnog Balkana, razmjeni iskustava o izazovima u turističkoj industriji i budućim modalitetima regionalne saradnje. Tokom sastanka je istaknut značaj turoperatora kao glavne poveznice regiona Zapadnog Balkana.

Kao neki od glavnih izazova navedeni su nedostatak objedinjenog viznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, postojanje graničnih prelaza i procedura u ovom regionu, sezonalnost, problemi sa nedostatkom kvalifikovane radne snage i kvalitetom pružene usluge, infrastruktura, korupcija, ali i nedostatak vodiča za avanturistički turizam. Zaključeno je da potrebno raditi na unapređenju efektivne saradnje između turističkih aktera regiona kako bi se Balkan objedinio i postigao zajednički uspjeh i razvoj.

Direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, Aleksandra Gardašević Slavuljica, saopštila je da je  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma planira da sprovede niz projekata po pitanju brendiranja Crne Gore kao odgovorne destinacije, te brendiranja restorana koji nude organsku hranu, restorane sa nacionalnom kuhinjom i slično.

Izlaganje na sastanku su imali generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Pranvera Kastrati, zamjenica generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju Tanja Miščević, ekspertkinja u Savjetu za regionalnu saradnju Ivana Gardašević i generalna direkorka Nacionalne turističke organizacije Albanije Kornelia Ferizaj, dok su sastanku pored predstavnika NTO CG i turističkih agencija iz Crne Gore prisustvovali i predstavnici nacionalnih turističkih organizacija Srbije, BIH, Albanije, Makedonije, Kosova i turoperatori tog regiona.

Predstavnici NTOCG su imali priliku da učestvuju i na konferenciji „Uklanjanje barijera za održivi razvoj turizma“ koja se održala dan ranije i koja je okupila resorne ministre zemalja tog regiona, zvaničnike zadužene za turizam na Zapadnom Balkanu, predstavnike Evropske komisije, međunarodnih organizacija i predstavnika turističke privrede kako bi razgovarali o sadašnjosti i budućnosti turizma u regionu.

Send this to a friend