Ekonomija

Nurković: Bez podrške Vlade ne možemo stati na noge

Ejup Nurković

Od 223 radnika, koliko ih ima u lokalnoj upravi i javnim preduzećima u Rožajama čiji je osnivač opština, do kraja godine najmanje 55 ostaće bez posla. Predsjednik opštine Ejup Nurković kaže da to jeste bolan proces, ali je neizbježan da bi se konsolidovale finansije. Riječ je o jednoj od mjera iz programa sanacije lokalnih finansija koji je nedavno usvojio lokalni parlament.

<<<Partijsko zapošljavanje blokiralo Rožaje, slijedi otpuštanje viškova<<<

U tom dokumentu precizira se da je lokalni budžet na 31. jul ove godine zadužen oko 14.000.000 eura, od čega su krediti oko 8.000.000 dok su obaveze, po osnovu dobavljača, odnosno neizmirenih obaveza za realizaciju infrastrukturnih projekata i neizmirene zarade zaposlenima u lokalnoj upravi, JU i preduzeća čiji je osnivač opština, oko 6.000.000 eura.

“Budući da je višak zaposlenih, označen kao glavni „krivac“ za nelikvidnost budžeta, jer po osnovu neizmirenih zarada i doprinosa dug iznosi 2.000.000 eura, smatramo da racionalizacija broja zaposlenih kroz reorganizaciju organa lokalne uprave predstavlja prioritetni zadatak. Tako će se broj zapošljenih do kraja godine smanjiti 25 odsto, a još toliko u narednoj godini. U tom cilju raspisan je javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa i za tu namjenu predviđen iznos od milion eura”, kaže Nurković.

Kao jednu od mjera za konsolidaciju opštinskih finansija, predviđeno je povećanje sopstvenih prihoda.

“U tom cilju programom sanacije predviđeno je veće angažovanje na identifikaciji obveznika, blagovremenom dostavljanju rješenja i utvrđivanju poreske obaveze do konačne naplate. Takođe, jedan je od prioriteta iz ovog programa je ažurnija naplata prihoda od koncesija na šume, jer po tom osnovu potražujemo oko milion eura”, kazao je Nurković.

Prema riječima Nurkovića, uz unutrašnje uštede, prevashodno kroz racionalizaciju broja zapošljenih, opštini će biti potrebna pomoć Vlade.

“Već je počela izrada reorganizacije organa lokalne uprave koja podrazumijeva ukidanje pojedinih službi ili njihovo pripajanje drugim sekretarij atima i službama, što podrazumijeva i novu sistematizaciju radnih mjesta, kako bi se stvorio zakonski prostor za smanjenje broja zaposlenih u lokalnoj upravi. Isto tako, obavezao sam menadžmente svih JU i preduzeća čiji je osnivač opština da sačine svoje programe sanacija finansija. Međutim, uprkos naporima koje preduzimamo i mjera koje će biti sprovedene, za ozbiljniju sanaciju finansijskih teškoća, biće nam neophodna pomoć Vlade i njenih ustanova. U sanacionom programu smo precizirali kakvu vrstu pomoći očekujemo i nadam se da ćemo naići na razumijevanje. Preciznije, riječ je o našem zahtjevu da Vlada, odnosno Ministarstvo finansija preuzme kredit od oko 1,8 miliona koji je uzela lokalna uprava za izgradnju primarnog gradskog vodovoda, potom da ustupi građevinsko zemljište bivšeg Gornjeg Ibra lokalnoj upravi kao i da im da garanciju za kreditno zaduženje u iznosu od 5,8 miliona kako bi se izmirile sve obaveze prema radnicima i dobavljačima”, rekao je Nurković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nevjerovatno
Gost
Nevjerovatno

Ne može ovako, stvarno ne može. Pola stanovnika se zaposlilo u Opštini i čude se što im ne ide. Svi prihode se uruše sami u sebe, u plate i doprinose službenika. Za grad ne ostaje ništa. Neka rasformirajun Opštinu, ili neka prepolove broj službenika. Ista je situacija u skoro svim ostalim opštinama, ali bar ne kukakaju i ne traže pomoć… Više »

Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Ako ne možete stat na noge, onda panite. Ništa se neće poznat.

Delta sity
Gost
Delta sity

Sad trazis pomoc. Sve rozajce ste zaposili. I uzivate, a mi da vam saljemo pomoc.

Ti godinama predsjednik, uljebio se…… pa te bas briga

samsung s2
Gost
samsung s2

bogami da niste ucenjivali narod sa po 50 eura i socijalama,sve bi bilo drugacije..al opet mi smo krivi,siromasna sredina,ponudi nam 50 eura mi uzmi,pa sjutra dan kriza,ne nema krize ,samo tako nastavite

Mitar
Gost
Mitar

Haha 30 godina oni pocinju reogranizaciju. Evo sjutra je sve gotovo 😀

Lipovo
Gost
Lipovo

Obrati se rodjacima Nurkoviccima, ima Vas toliko u drzavnim organima da možete podnijeti taj teret!

Enigma
Gost
Enigma

Zar Vi niste tu da pokažete kako se razvija i unapređuje jedan grad, mislili ste preuzmeš vlast i čudo ćete napraviti …..pih pih pih

Raki
Gost
Raki

Od 2015g je uposljeno u opstini Rozaje 189 ljudi nezakonito tj bez saglasnosti Ministarsstva finansija cg sto je i upravna inspekcija konstativala…te istjerati i rijesen problrm…oni i onKo niti dolaze niti imaju sta raditi

varvar stari
Gost
varvar stari

centa mi nebiste dobili!!!Pa ppcnite da radite svoj posao posteno i odgovorno,a ne kao do sad sto ste zaposlili i kuso i repato samo kako bi zaposlili svoje glasace.

kisica
Gost
kisica

Sto ne pojasnite javnosti Nurkivicu da ste visak napravili Vi zaposljavanjem dok su vam trebali glasaci, sad ste dobili nazalost jos jedan mandat i za Vas nema bojazni a onima sto su Vam verovali dajte spic u zadnjicu da se otrijezne !

alo
Gost
alo

Kakav spic, dobice oni otpremnine jer im je dao ugovore za stalno odmah. Za to mu trebaju pare od drzave tj. garancija za kredit koji sigurno nece biti vracen tako da ce pasti na drzavu.

Vuk
Gost
Vuk

Odlično što ste napisali koja opština!Ili se podrazumijeva da svaki čitalac mora znati gdje je ovaj gospodin predsjednik?Da nije Gornjeg Ibra ne bi niko shvatio!A većina ni sa Gornjim Ibrom!Novinari…..

Send this to a friend