Ekonomija

Nurković: Ne igramo utakmicu sa rokovima

Osman Nurković (Foto: Twitter MANS)

Vlada, kao investitor, postavila je standard izvođačima radova na dionici autoputa Smokovac-Mateševo i ne igra utakmicu sa rokovima, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

“Kao investitori smo postavili standard izvođačima radova i ne igramo utakmicu sa rokovima. Ovaj projekat treba da se realizuje jer smo jedina zemlja u ovom dijelu Evrope koje nema ni kilometer autoputa”, naveo je Nurković na okruglom stolu “Izgradnja autoputa Bar-Boljare”, koju organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

Predsjednik državne Komisije za reviziju tehničke dokumentacije na projektu auto-put Bar-Boljare Mladen Ulićević istakao je da na tom projektu svi uče i dodao da će inžinjerska struka imati benefite.

“Glavni projekat je u završnoj fazi, 99 odsto je završeno”, naveo je Ulićević.

A na pitanje da li mora da ima sve informacije o projektu autoputa, Ulićević jasno poručuje.

“Meni glava puče od ovog posla. Moram da čuvam mentalno zdravlje”, kazao je on.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković  ističe da je Vlada dvije godine ćutala o tome da je zaboravljeno 100 miliona eura, a mi kao građani nemamo osnovnu informaciju o tome.

“Nema odgovornosti za to što je neko zaboravio petlju vrijednu 100 miliona eura. Svaki građanin Crne Gore je danas dužan preko 1000 eura, samo za jednu dionicu auto puta”, kazala je ona.

Napominje i da su osnovne informacije o projektu vijeka i dalje tajna.

“Bilo kakva informacija gdje se pominje novac je tajna pod izgovorom da je to intelektualna svojina Vlade Crne Gore. U svim zemljama u kojima se grade veliki projekti postoji veliki rizik od korupcije, čak i u zemljama koje su uređenije od Crne Gore”, poručila je Ćalović Marković.

Navodi da Ministastvo saobraćaja neće javnosti da kaže ko je odgovoran za to što ćemo morati da platimo dodatnih 100 miliona eura.

“Vlada je znala za petlju Smokovac više od dvije godine, ali je to krila od građana. Petlja Smokovac se ne može definisati kao nepredviđeni rad”, ističe Ćalović Marković.

Ines Mrdović, koordinatorka za Javne finansije u NVO MANS kazala je da im je Ministarstvo saobraćaja reklo da su podaci o autoputu tajna jer predstavljaju intelektualnu svojinu Vlade Crne Gore.

“Zašto je rad nadzornih komisija i ostalih institucija koje kontrolišu izgradnju autoputa tajna? Najskuplji projekat u zemlji ikada je ujedno i najnetransparentniji ugovor ikada. Zašto su isplate podizvođačima tajna? To ne zabranjuje niti jedan drugi ugovor u državi. U ovom času kilometar autoputa građane košta preko 20 miliona eura”, kazala je Mrdović.

Novinara Zorana Radulovića zanima koliko Kinezi plaćaju kašnjenje u izgradnji autoputa.

“Nama je autoput prodat “ključ u ruke” a ne nešto što ćemo od svojeg novca kasnije završavati”, kazao je on.

Prvi crnogorski autoput gradi kineska kompanija CRBS, a investicija je vrijedna 809,6 miliona eura.

Od juga do sjevera prolaziće se kroz 42 tunela, preko 92 mosta i vijadukta, a cio put moći će da se preveze za dva sata.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Killy
Gost
Killy

Mišljenja sam da bi mnogo isplativija dionica bila da se uradio auto put Herceg Novi – Ulcinj.. dionica u kojoj za mjesec dana sezone prodje veća kolicina saobraćaja nego što ide ovamo za cijelu godinu..i brźe bi se isplatilo i lakše bilo za održavanje

Killy
Gost
Killy

Ljudi ovo je samo 1/3 puta.. kad su ovoliki problemi oko toga šta nas tek čeka sa ostala 2 dijela. Ko će to da plati. Trenutno svaki stanovnik CG daje 1500e.. do kraja ćemo svi platiti između 4500 i 5000e za put.

Dae vjecna
Gost
Dae vjecna

Na sto su Crnogorci spali. Da se jedan Nurkovic sprda s njima

Ibar
Gost
Ibar

Najviše im odgovara da se rok pomjeri i da se autoput otvori neposredno prije izbora.

Komsho
Gost
Komsho

Meni da utrce 5-6 milona u dzep, ne bi zanimali rokovi, u suprotnom samo ZAKON.
Sto nije po zakonu sumnjivo koruptivnim radnjama .

Srdjan
Gost
Srdjan

Ako se rokovi probijaju, trebaju se konsultovati pravnici i traziti naplatu penala. Iznos putarine koji se mogao naplatiti za tih godinu dana (da ne brojimo druge efekte za privredu) je ono sto drzava CG gubi i treba joj se nadoknaditi. Kad vec planiraju da dobro naplate ‘zaboravljenu’ petlju na ulazu u Podgoricu, mozemo se i mi napraviti pametni pa da… Više »

xyz
Gost
xyz

Nije,penale treba da plate podizvodjaci a to su nase firma a penale moze da plati i Vlada jer se kasnilo godinu dana sa dozvolama.Ovo kasnjenje kinezi platiti nece.

Gallileo
Gost
Gallileo

Petlja nije zaboravljena..
Moze li neko da projektuje kucu a da zaboravi da projektuje ulazna vrata..
Al

Dnodna
Gost
Dnodna

Može, Brajo!

xyz
Gost
xyz

Je li ovaj ministar juce rekao da bi trebalo poceti sa drugom dionicom od Mateseva do Andrijevice ?!? Koliko dionica ima autoput 4,5,6 ?!? Ja sam mislio da ima 3 dionice.

Magla
Gost
Magla

Zasto postoje ugovoreni rokovi ministre i penali za njihovo probijanje?

Velimir
Gost
Velimir

BAS TI VANJA TREBAS BITI UPOZNATA,
VELIKI PATRIOTA SA 6-7000 € PLATOM ZA SPIJANJE!

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

Neće svako za sendvič, kao ti!

Osman Grabulja
Gost
Osman Grabulja

Ne znam ni kome je palo na pamet da se put završi u nekakvom roku. Samo su bonusi bitni.

Jovan
Gost
Jovan

Niko od nadleznih ne pominje je li probijen tunel Kosman na sekciji 3 koji je najzahtjevniji i od koga najvise zavisi da li ce se ova dionica otvoriti krajem 2019 godine.

Iz nidje uništa
Gost
Iz nidje uništa

A dje ide ta dionica?

Šampion
Gost
Šampion

Trenutno 99% znamo dje ide.

Send this to a friend