Ekonomija

Nurković: Nema druge opcije za opstanak Montenegro Airlinesa

Poslanici su juče završili raspravu o Predlogu zakona o ulaganju u konsolidaciju nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa (MA) kojim se predviđa 155 miliona eura za to preduzeće u narednih šest godina, a o nacrtu će se izjasniti naknadno, pišu Vikend novine, ističući da je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković rekao da je uvjeren u ispravnost postupka.

“Predlog zakona nije idealno rješenje, ali druge opcije za opstanak nacionalnog avio-prevoznika nema. Tražili ste da vam Vlada dostavi dokument u kojem ćemo ponuditi rješenja za konsolidaciju i budući razvoj MA i evo mi nudimo dokument bez iluzije da mislimo da je ovo idealno, ali sa ubjeđenjem da druge opcije za opstanak ove kompanije nema. Ako vi mislite drugačije, volio bih da čujem argumente”, rekao je ministar u Skupštini.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković tvrdi da je izdvajanje od 155 miliona nezakonita državna pomoć. Ona je ukazala da Agencija za zaštitu konkurencije u svom mišljenju navodi da je dostavljeni materijal nepotpun za donošenje konačne odluke, te da je rok za postupanje Agencije bio vrlo kratak.

“Dokumentacija podnijeta Agenciji ne sadrži u potpunosti procjenu o mogućem povratu izvršenog ulaganja u periodu u kojem će biti ostvareno. U dokumentaciji nijesu ispoštovani suštinski zahtjevi u pogledu testa subjekta u tržišnoj ekonomiji, odnosno da će doći do prinosa kapitala u razumnom roku koji će državi obezbijediti povrat ulaganja, a samim tim nijesu ni obezbijeđeni dokazi da je ispunjen osnovni uslov koji opravdava načelo subjekata u tržišnoj ekonomiji”, citirala je Vuksanović-Stanković, dodajući da je jasno da nema uslova za raspravu.

Ministar je kazao da je osnov za predlog zakona analiza koju je radio konsultant Deloitte.

“Mišljenje je radila respektabilna agencija. Sve je u skladu sa evropskim procedurama i sa zakonom. Zbog svega toga smo ušli u proces i predložili vama. Da nije toga bilo sve bismo povukli i odustali od toga”, odgovorio je Nurković poslanici Vuksanović-Stanković.

Biznis plan, kako je ocijenio poslanik DPS-a Predrag Sekulić, potpuno je zaokružen. On je ukazao i da je u protekle dvije godine više od 30 evropskih avio-kompanija bankrotiralo.

“Sve ono što se dešava u MA možemo da nađemo i u bilo kojoj evropskoj državi. Francuska je uložila oko 4,3 milijarde dolara u Air France da bi ga pripremila za privatizaciju, Njemačka je u Lufthansu uložila 1,71 milijardu, Finska za Fin Air 175 miliona dolara”, naveo je Sekulić i naglasio da, ukoliko MA propadne, nikad više nećemo imati avio-kompaniju.

Njegov partijski kolega Nikola Rakočević rekao je da je cilj omogućiti funkcionisanje MA na slobodnom tržištu.

“MA možemo ugasiti još večeras. Druga opcija je da na osnovu ozbiljno planirane analize i plana konsolidacija investiramo u kompaniju i na taj način izmirimo dugovanja i omogućimo MA da nastavi funkcionisanje na slobodnom tržištu”, kazao je Rakočević.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da zakon, kada je došao u Skupštinu, nije bio prihvatljiv za njegovu partiju. On je istakao da su podnijeli amandmane na zakon, te da su dileme predočili premijeru i ministrima finansija i saobraćaja i pomorstva. Naime, SD traži da se iz zakona brišu kamate i eventualna sporedna potraživanja, jer država mora znati koji je potencijalno maksimalan iznos kojim se može pomoći MA.

“Priča se da je to 155 miliona, ali ako piše plus kamate i eventualna sporedna potraživanja ne znamo koliko je to. Može biti samo više ili mnogo više. Tražili smo da se u svakoj stavci u zakonu stavi “do tog iznosa”, što znači da kroz pregovaranje mogu da se smanje potencijalno sve obaveze koje ima kompanija”, objasnio je Mugoša.

SD je tražio i brisanje vrijednosti akcija, koja prema procjeni iz 2009. godine, iznosi 8,85 po dionici. Oni smatraju i da je nabavka aviona suština zakona.

“Ako se usvoje naše sugestije, podržaćemo zakon” poručio je Mugoša.

Poslanik SDP-a Raško Konjević smatra da Vlada treba sama da snosi odgovornost o zakonu, a ne da je dijeli sa Skupštinom.

“Ako vjerujete u ovo preuzmite sami odgovornost. Treba mi samo jedna rečenica-vjerujemo u ovo, smatramo da je ovo dobro, mi preuzimamo odgovornost. Neka neko ustane i kaže – mi suštinski vjerujemo u ovaj projekat”, rekao je Konjević.

U predlogu zakona, koji je u skupštinsku proceduru poslat po skraćenom postupku, 83,5 miliona duga MA će se pretvoriti u akcionarski kapital, dok je 11 miliona namijenjeno za iznajmljivanje aviona i motora, 50 miliona za kupovinu novih aviona i 8,8 miliona za restauraciju motora na avionima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

A ako za koju godinu ne uspije, ocemo li vam svima konfiskovat imovinu, svi koji su digli ruku !!

Prcko
Gost
Prcko

Ne treba druže da opstane. Treba da se ugasi.

Stussy
Gost
Stussy

Dje ima tu se i prosipa!! Živjeli. 😂😂😂😂

bankar
Gost
bankar

Ministar treba da garantuje svojom imovinom

Joko
Gost
Joko

Mi gradjani,ne zelimo da se spasi Ma, ta propala rupa bez dna.
Mi zelimo da te nove ulozite u Kbc,da date stanove doktorima da ne idu u Njemacku,da otvorite nekobradno mjesto,da pojeftinite ljekove….

Bnjj
Gost
Bnjj

Propala država, svi na budžet, druge države dovode investitore i grade razvoj,zato nije čudo što imamo najniže plate i penzije

Lipovo
Gost
Lipovo

Ja bih ponovo vratio Đurišića, ispade da je on najmanje ,,omrčio,, MA.

Dusan
Gost
Dusan

Poslanici zavrsili raspravu, a svi poslanici iz vladajuce koalicije.. To je kao da jedan raspravlja sam sa sobom.. Ugasite ga kad nema druge pomoci, svakako im je skuplja karta do BG, nego za drufom kompanijom do Rima..

Send this to a friend