Ekonomija

Nurković: Očekujemo prisustvo evropskih kompanija pri realizaciji auto-puta

Crna Gora očekuje veće prisustvo evropskih kompanija kod realizacije ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, kako bi u punom smislu osigurali poštovanje principa konkurentnosti i definisanje optimalnih uslova realizacije, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković tokom sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivom Oravom.

Ministar je naglasio da nema povlašćenih tokom gradnje auto-puta, te da su cijene i rokovi realizacije, kvalitet rada, iskustvo i referentnost jedine preporuke koje će se vrednovati.

“Sama činjenica da se Republika Srbija u realizaciji projekta Beograd-Južni Jadran približila granici sa Crnom Gorom podstiče rast interesovanja potencijalnih partnera, finansijera i izvođača radova za realizaciju dijela projekta kroz Crnu Goru, te više ne može biti upitna realizacija ovog projekta“,  ističe Nurković.

On je podsjetio na nedavno potpisani “Memorandum o razumijevanju i saradnji za projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare na principima privatno-javnog partnerstva” sa kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC), čija kopija je danas i predata Oravu, kao izraz nastojanja da se osigura primjena principa transparentnosti.

Istaknuto je da potpisivanjem ovog Memoranduma kompanija CRBC nije ničim dovedena u povlašćeni položaj, da je to samo kompanija koja je prva izrazila interesovanje, što je i razumljivo jer je već prisutna na tržištu, na projektu autoputa Bar-Boljare.

Orav je istakao da EU godišnje u Crnoj Gori troši 35 miliona eura, pri čemu se značajan dio odnosi na saobraćajnu infrastrukturu.

Ukazao je na značaj predstojeće implementacije Ugovora o osnivanju transportne zajednice Jugoistočne Evrope, kao i predstojećeg samita EU-Zapadni Balkan, zakazanom za 17. maj u Sofiji.

Na kraju sastanka je izražena obostrana spremnost i želja za dalje unapređenje saradnje, ali istaknut je i značaj jačanja kadrovskog potencijala, što se procijenjuje kao posebno važan razvojni faktor nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Sastanku je prisustvovala i mr Angelina Živković, državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i gospodin Hermann Spitz, rukovodilac Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Send this to a friend