Ekonomija

Nurković: Od koncesionara tražimo investicije od 200 miliona; Orlandić: Nacrt ugovora nezakonit

Foto: CdM

Nacrt ugovora o koncesiji nije u skladu sa Zakonom o koncesijama zato što prepoznaje treću stranu, finansijer – sponzor, kazao je u emisiji “Načisto” na TV Vijesti, direktor Aerodroma Danilo Orlandić.

Odmah mu je replicirao minsitar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković koji tvrdi da treća strana nije sponzor.

“Sponzor je firma koja osniva firmu u Crnoj Gori. Na drugi način nije moguće potpisati akt”, poručio je ministar.

On je SD pozvao da pokrene odgovarajući postupak ukolikom smatraju da nešto nije urađeno u skladu sa zakonom.

Nurković je večeras poručio da će od eventualnog koncesionara tražiti 100 miliona avanse uplate i investicije od oko 200 miliona i minimum 10 odsto u odnosu na prihod, ali i preuzimanje svih obaveza kolektivnog ugovora sa radnicima.

Ministar je obećao da koncesionar bude bilo ko, niti da radi šta hoće.

Nurković je tokom rasprave  je kazao da je ovo pitanje Aerodroma politizovano. Poručio je da je SD bio upoznat sa svim koracima, te da pokretanjem priče o Aerodromima u avgustu nijesu željeli nikakvu tajnost.

“Željeli smo da posao bude transparentan i obajvili smo koncesioni akt”, izjavio je ministar.

Htjeli da se ude transparemntan. Nismo ništa radili da sakrijemo postupak od očiju javnosto, kazao je Nurković.

Potegla se priča i o 20 miliona eura, koliko, kako je nedavno saopšteno, ima na računu Aerodroma CG.

Orlandić kaže da je taj novac čuvan za projekat koji je trebao da se ralizuje od 2015. za razvoj aerodroma u Tivtu.

Orlandić je rekao da su Aerodromi 2017. godine imali profit od 36 miliona eura.

Vlada je odlučila da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju. Plan je da se aerodromi u Podgorici i Tivtu izdaju na 25 do 30 godina. Nurković kaže da vlada na taj način želi da bolje valorizuje potencijal aerodroma jer trenutno stanje ne zadovoljava potrebe države i njenih građana.

Državni, ne partijski interes

U rukovodnom menadžemnetu Aerodroma je samo jedna osoba iz SD-a, kazao je Orlandić, dodajućin da ta osoba tu radi tri decenije. U Aerodromima nema više ni manje partijskog zapošljavnja nego u bilo kojem drugom državnom preduzeću. Orlandić je ponovio da, kada je riječ o Aerodromima, isključivo se vode interesima države, nikako ličnim ili partijskim.

Plan investicija

Orlandić je poručio da je koncesioni akt neophodno dodatno unaprijediti, izamjerio  što ne postoji plan invcesticija. Direktor Aerodroma je poručio da nijesu slika zastiđa, i tako odgvorio i na poruku premijera Duška Markovića koji je nedavno rekao da je sadašnje stanje da putnici više sati čekaju prtljag zastiđe.

Ozbiljna kompanija zainteresovana za MA

Ministar Nurković je potvrdio da postoji ozbiljan interesent za Montenegro Airlines, te da će sa predstavnicima te kompanije razgovarati u oktobru.

Orlandić je napomenuo da je dug MA prema Aerodromima CG 27 miliona eura.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesko
Gost
Vesko

Daje se u zakup nešto što se mora…nema od čega da se pokrpe rupe u budžetu. Svjetska banka i MMF osnovane su poslije II svjetskog rata za nerazvijene zemlje. Oni funkcionišu na principu spašavanja od ekonomske bijede koja dovodi do previranja, međunarodnih tenzija i vojnih sukoba. Te je jasno dokle smo dogurali sa našom politikom.

Vesko
Gost
Vesko

O kakvim investicijama se govori kad već tri put ide rebalans zbog deficita i pokriva se istiskivanje. Prodajemo da bi nešto posudili i skrpili.
Da ne bankrotira država.

eee
Gost
eee

Pruža li bezbjedonosne garancije koncesija?

Da da
Gost
Da da

Je li koncesija privatno-javno partnerstvo? Ko vrednuje ponude? Učestvuje li lokalna samouprava ili ide sve đuture? Ima li obaveza zaštite životne sredine kad smo ekološka država?

Marko
Gost
Marko

Je li kocesija za radove ili za usluge?

eeee
Gost
eeee

A kakav su “DUEL” imali sam sto se nisu poceli izvinjavat jedan drugom i samo sto se nisu poceli ljubit i fazonu “kako smo zajebali radnike”. Unaprijed zavrsena prica.

Mileva
Gost
Mileva

SVE SU SE DOGOVORILI DPS I SD ALI SE FOLIRAJU. OVI DRUGI SE SAD KAO LJUTE, NEDAJU AERODROME. HA HA HA . NEKA SE MALO TALASA.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Kometari o koncesijama nemaju veze sa mozgom.Niko neće da objadni narodu:šta su aerodrumi u bezbednostom sučaju,obezbeđivanje letova na još destinacija,sa dvije uzletne piste.Oćemo elitni turizam,visoko platežni gosti a presjedaju 2-3puta,nemože Orlandiću.Ovakve Aerodrume kao što su sad može rukovodit srednjoškolac bez radnog staža.Što se tiče zastiđa,Orlandiću ti prolaziš na službeni ulaz,a ja sam čekao u Tivtu 3 sata da uđem u… Više »

peks
Gost
peks

Taman treba da cekas po 3 sata ,….AerodrUmi , neMoze i td .

Uskok
Gost
Uskok

Ajde Lepi malo školice nije na odmet…što prije to bolje

raz
Gost
raz

treba pitat konjevica kako je bio zadovoljan angazmanom orlandica 😂😂😂😂

Savjetnik
Gost
Savjetnik

Gledam emisiju Nacisto i slusam ministra saobracaja ….pa on ne umije da se izrazava , je li ovo neka sprdnja ?? Ne zna je li dao alternativni plan ili nije na uvid , ne zna koliko strana ima , ne zna kad je radjena provjera imovinskog stanja Aerodroma …dobro rece Komnenic …komedija

Hahahahaha
Gost
Hahahahaha

Garantujem da 90 % srednjoskolaca je elokventnije od Nurkovica

Logicno
Gost
Logicno

Kakva crna koncesija , sto moze od toga dobro da bude za Drzavu , sem koncesionaru naravno dobija razradjen posao i rudnik para , a ovi nasi ajvani neka se zadovolje mrvicama kao i uvijek ….

Osman Grabulja
Gost
Osman Grabulja

Dajte to AIR Vektri, obećaće vam Brković 400 miliona investicija bez avansa! Nemojte pare da se rasipaju!

Uskok
Gost
Uskok

Vectra airlines the world recognised company!!,

Osman Grabulja
Gost
Osman Grabulja

Sad je akcija Kupujmo domaće! Na časnu riječ! A biće i mali bonus!

Kljucni
Gost
Kljucni

Kuku gledao sam emisiju , pa ovaj Nurkovic padeze ne zna

Sano
Gost
Sano

Koji folirant bez znanja ovaj Nurkovic. Kao on je fin pa dao akta na raspravu a ne kaze da je to zakonska obaveza.
Tuzno kome je zapalo da bude ministar.

Peks
Gost
Peks

Ovaj Nurkovic dvije ne umije svezat

Ljoro
Gost
Ljoro

Nisi u pravu Orlandicu bgm.To i sam znas.Znas da ste zaposljsvali samo uhljebe SD-a, koji nisu cak ni polupismeni a kamoli oni da razvijaju aeorodrome.Moralo se tome stati na kraj.Sad sto je to udarac na SD jos bolje za cijelo crnogorsko drustvo, jer ste najveci interesdzije i uzurpatori.

Damir
Gost
Damir

Bruka, ko nam vodi aerodrome, i jos ove neznalica iz SD ucjenjuju. Koncesija sto prije, dok sve ne uniste.

Cane
Gost
Cane

Bruka ko je ministar i kome je zapalo da arci drzavnu imovinu.

Darlington
Gost
Darlington

Boli SD sto ovi njihovi ostaju bez udobnih fotelja, ne bole njih aerodromi, bas kao sto ih ne boli Ramada, petlja, limenka

Nerealno
Gost
Nerealno

Dvjesta miliona možemo samo da tražimo, a dobićemo šipak, kao i od svih do sada, osim Pivare.

Razocaran
Gost
Razocaran

Tesko zemlji gdje glavne DRZAVNE firme,vode ljudi kapacitteta Danila Orlandica.Sta stoi iza njega,sto ga preporucioo na tajobitno mjesto za Drzavu.
AMA,NISTA.Izuzev STAROG muciarosa is SD,prebjega is SDP.Mico Koji je svu svoju karijeru podredio licnim interesima.I SADA je izdao Ranka,jer je ,u dogovoru sa DPSom ibezbijedio I poslednje rodjaka,I say svoje I ZENINE strane.

Montenegrina
Gost
Montenegrina

“STOI” ?!?! Ti ne znas da pises, a znas carsijske price…zastidje…. U svakom slucaju sigurno neko pismeniji STOJI iza njega…

Send this to a friend