Ekonomija

Nurković: Rekonstruisano više od 90 kilometara državnih puteva

U protekle dvije godine rekonstruisano je 94,15 kilometara državnih puteva i izvršena je rehabilitacija 168,6 kilometara kolovoza, a vrijednost radova je skoro 50 miliona eura, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković na godišnjem sastanku sa privrednicima.

<<<Marković: Moramo dati do znanja onima koji rade nelegalno da uzimaju budućnost našoj djeci<<<

“Trenutno se na mreži državnih puteva izvode radovi na 129,44 kilometra, vrijednosti 123 miliona eura. Vidljiv je na svakom koraku napredak i u narednom periodu radovi će biti i intenzivniji”, dodao je Nurković.

Pomenuo je i ulaganja države u željeznički sistem Crne Gore.

“Država će u naredne dvije do tri godine uložiti oko 70 miliona eura, dijelom iz budžetskih sredstava, dijelom iz donacija. U prosjeku, godišnje država iz budžeta ulaže oko 23 miliona eura u crnogorski željeznički sistem”, kazao je ministar.

Osvrnuo se i na izgradnju auto-puta, ističući da u ovom trenutku možemo biti zadovoljni dinamikom izvođenja radova, imajući na umu početna kašnjenja u realizaciji projekta.

“Trenutno se radovi izvode ubrzanom dinamikom, u ovoj godini imamo izvedenih radova vrijednih skoro 290 miliona eura. Radimo i na stvaranju preduslova za nastavak realizacije sljedeće dionice Mateševo-Andrijevica. Podsjetiću vas da smo aplicirali kod evropskih fondova za dodjelu granta u iznosu od 20 odsto vrijednosti projekta, u razgovorima smo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj EBRD za dodatnih 20 odsto, a preostala sredstva planiramo da obezbijedimo kroz privatno-javno partnerstvo”, naveo je Nurković.

Aktuelna tema je, kako je rekao, i koncesioni akt za crnogorske aerodrome.

“Postoji ogromno interesovanje koncesionara iz čitavog svijeta, Indije, Južne Korejea, Turske, Francuske, oko 20 kompanija je zainteresovano za koncesiju nad crnogorskim vazdušnim lukama”, dodao je ministar.

On je istakao da su veoma posvećeni i sektoru pomorstva i u tom dijelu sprovode aktivnosti koje moraju doprinijeti boljem iskorišćavanju kapaciteta koje imamo, posebno u dijelu razvoja Luke bar i lučkih djelatnosti.

“Pored aktivnosti koje sprovodimo vezano za kapacitete Luke Bar, koji su nesporno nedovoljno iskorišćeni, informisao bih vas da Barska plovidba pregovara sa privatnim partnerom vezano za nabavku feribota, svjesni smo značaja ove linije i na tome se intenzivno radi”, poručio je Nurković privrednicima.

Send this to a friend