Ekonomija

Nurković: Trgovinska razmjena regiona mora biti praćena razvojem infrastrukture

Sve češće se čuje i ideja o potrebi uspostavljanja zajedničkog tržišta na prostoru Zapadnog Balkana, i u tom smislu je potrebno pospješiti trgovinsku razmjenu regiona koja mora biti praćena intezivnim razvojem saobraćajne infrastrukture, i efikasnim i bezbjednim saobraćajnim vezama, kako bi u krajnjem čitav region postao privlačniji za tranzitne saobraćajne tokove, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković na Forumu o transportnoj povezanosti, jednom od najvećih događaja u oblasti saobraćaja koji se organizuje u Crnoj Gori.

Nurković je istakao da raduje činjenica da je Međunarodna federacija za puteve baš Crnu Goru prepoznala kao mjesto za održavanje ovog događaja.

Forum se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije za puteve. Pomenuti događaj je platforma za razgovor o sadašnjim i budućim trendovima u oblasti saobraćaja, posebno onima od značaja za region Zapadnog Balkana. Forum koji se održava danas i sjutra će okupiti oko 200 učesnika.

Tokom trajanja Foruma o transportnoj povezanosti prisutni će imati priliku da učestvuju na radionicama fokusiranim na oblast bezbjednosti saobraćaja na putevima, značaj realizacije infrastrukturnih investicija i javno-privatna partnerstva.

Pored Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore koje je pored Monteputa, Privredne komore i Univerziteta Crne Gore, jedan od organizatora skupa, na Forumu su prisutni i predstavnici stručne i akademske javnosti, predstavnici vlada i donosioci odluka iz regiona i zemalja EU, nevladinog sektora, međunarodnih institucija.

Cilj ovog skupa je podsticaj otvorenog dijaloga vezano za saobraćajnu povezanost, transportne koridore, bezbjednost u saobraćaju, finansiranje i realizaciju infrastrukturnih investicija u regionu Zapadnog Balkana.

“Uticaji ulaganja u puteve i autoputeve pokazali su kako infrastruktura povezanosti može pozitivno utjecati na život zajednica. Naša zemlja domaćin, Crna Gora, sama je izvanredan primjer tog napora ka većoj povezanosti, sa velikim naporima za razvoj i modernizaciju transportne infrastrukture”, kazao je Michael G. Dreznes, izvršni potpredsjednik Međunarodne federacije za puteve.

Send this to a friend