Ekonomija

Nurković u Gruziji razmijenio iskustva o upravljanju lukama

Drugog dana Međunarodnog foruma pomorstva u Batumiju, u Gruziji, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se sa Kitackom Kimom, generalnim sekretarom Međunarodne pomorske organizacije,  Andru Tanom, izvršnim drektorom pomostva i lučke uprave Singapura, kao i sa drugim kolegama iz regiona.

Ministar je sa Kimom razgovarao o načinima o produbljivanju saradnje u oblasti pomorstva sa Međunarodnom pomorskom organizacijom, posebno vezano za usvajanje i sprovođenje propisa i regulativa koje bi rezultirale u potpunoj usklađenosti Crne Gore sa međunarodnim standardima u ovom sektoru. Podsjećamo da se Crna Gora već nalazi na tzv. Bijeloj listi Međunarodne pomorske organizacije, što znači da sva ovlašćenja izdata našim pomorcima zadovoljavaju standarde iste.

Pored ovoga, Nurković je iskoristio priliku da sa Tanom razmijeni iskustva vezana za upravljanje lukama, posebno u oblasti kontejnerskih terminala. Luka u Singapuru za koju je zadužen Tan je druga kontejnerska luka po veličini u svijetu po broju TEU jedinica koje se pretovare na godišnjem nivou, odmah iza luke u Šangaju.

Tan je, u tom kontekstu, ponudio Nurkoviću podršku u vidu razmjene iskustava i znanja kako bi se kapacitet i konkurentnost luka u Crnoj Gori povećala.

Podsjećamo da se Nurković tokom svog boravka u Batumiju sastao i s ministrom ekonomije i održivog razvoja  Gruzije, Kobuliom, u čijem je portfelju i oblast saobraćaja.

Na bilateranom sastanku se razgovaralo o unapređenju saradnje između Crne Gore i  Gruzije prvenstveno u oblasti pomorskog i vazdušnog saobraćaja, a dogovoreni su i dalji koraci radi sprovođenja ovog cilja.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Stca je praksu na Ibru. Kad s proljeća nadođe.

Erco
Gost
Erco

Samo da pitam , je li stigao e-mail od respektabilnog investitora za MA?

Joxim
Gost
Joxim

Naučen je Nurković od malena. Može on ovog Sangapurićanina obučiti. Džabe su onu drugi na svijetu. Rožajac je premazan svim bojama. Samo on nama zdravo da dođe i da utopi aerodrome i avione.

equilibrium
Gost
equilibrium

A veliko znanje o lukama im je prenio,taj kadar.

Send this to a friend