Ekonomija

Nurković u Londonu: Olakšati protok robe i putnika i ukloniti administrativne barijere

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković boravi u posjeti Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti na putevima, a tokom koje se bilateralno sastao sa svojom koleginicom, Šarlot Vere, baronesom Vere od Norbintona, parlamentarnom podsekretarkom države za sektor saobraćaja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, cilj bilateralnog susreta bio je potpisivanje Sporazuma o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazuma koji se odnosi na vazdušni saobraćaj između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.  Sporazumi uređuju odnose u oblasti prevoza na savremen način, što ce olakšati protok robe i putnika i ukloniti administrativne barijere u pomenutim sektorima. Tekstovi nacrta sporazuma su prethodno razrađeni i dogovoreni između dvije strane na sastancima mješovitih komisija. Potpisivanje ova dva sporazuma od ključnog je značaja za unapređenje dalje saradnje između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom bilateralnog sastanka razgovarano je i o saradnji u drugim oblastima iz sektora saobraćaja. Ministar Nurković je ovom prilikom upoznao Vere o prioritetnim razvojnim projektima Vlade Crne Gore, s posebnim fokusom na izgradnju autoputa Bar-Boljare, brzu saobraćajnicu duž crnogorskog primorja, rekonstrukciju željeznice i proces davanja koncesija za aerodrome u Podgorici i Tivtu. Ministar je upoznao koleginicu s trenutnim stanjem na pomenutim projektima, kao i vizijom njihovog budućeg razvoja. On je istakao da bi podrška Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kako kroz odredjene donacije, tako i kroz razne vidove obuka i razmjene znanja i iskustava bila značajna za Crnu Goru.

Tokom razgovora posebno je pepoznat značaj dalje saradnje u oblasti drumskog i vazdušnog saobraćaja, a potpisani sporazumi predstavljaju oslonac buduće saradnje privreda obje države. Ovom prilikom, gdja Vere je izrazila spremnost da Crnoj Gori pruži podršku kako u smislu ekspertske pomoći tako i kroz određene donacije.

Pored ministra Nurkovića, u Delegaciji Vlade Crne Gore bili su i ambasador Borislav Banović i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velja gora
Gost
Velja gora

Baron i Baronesa
Nadam se u boga da ga je razumjela…

Stari aer
Gost
Stari aer

JELI DOBIO OVAJ STAN?AKO NIJE DAJTE MU ODMA

Pjer
Gost
Pjer

Moga je i do Amerike
Da ih zamoli malo u vezi nasih pomoraca
Nebi skodilo sigurno

Neko
Gost
Neko

Bolje da smo se malo iscimali da nam ukinu vize, a ne ovo…

pomorac
Gost
pomorac

Sta rade sada ljudi iz vašeg ministarstva u Kinu? Gledaju li prvenstvo?

Maks
Gost
Maks

Ove nase minister i ostale predstavnike po bijelome svijetu bi valjalo poslat same, bez prevodioca nedje. Bas me interesuje kako bi pojedini znali kako i kuda van Pg aerodroma.

Send this to a friend