Ekonomija

Nurković za CdM: Željezničke kompanije posluju s gubitkom, država snažno pomaže oporavak

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, u razgovoru za CdM kaže da crnogorske željezničke kompaije posluju s gubitkom. Ipak, tvrdi da država investiranjem želi da poveća konkurentnost ovog sistema, kao i da poveća bezbjednost i kvalitet usluge. Nurković za CdM govori i o izgradnji mosta Verige, ali i o privatizaciji Luke Bar.

CdM: Prema dostupnim informacijama, stanje u željezničkim preduzećima je loše. Mnogo se novca ulaže, a malo se rezultata vidi. Postoji li plan da se situacija riješi, šta on podrazumijeva, i koji je krajnji rok da se takav plan realizuje?

Nurković: Poslovanje željeznickih kompanija karakteriše rad sa obimom prevoza od oko milion putnika i milion i po neto tona robe. To je iskorišćenje kapaciteta znatno manje nego u najboljem periodu rada željeznice i zbog toga se posluje sa gubitkom iako ovaj sistem ima snažnu podršku države i u tekućem poslovanju i na investicionim projektima koja ukupno iznosi oko 23 miliona eura. Država investiranjem želi da poveća konkurentnost ovog sistema i poveća bezbjednost i kvalitet usluge. Da vodimo računa o ravnomjernom razvoju željeznice pokazuje i budžet za ovu godinu gdje su obezbijeđenja sredstva i za nove vozove i mehanizaciju za održavanje pruge.

CdM: Novi Sindikat ŽICG nedavno je zatražio sastanak sa Vama, zbog, kako su naveli, brojnih problema koji se guraju pod tepih. Da li je bilo sastanka, koji su zaključci?

Nurković: MSP prati na dnevnom nivou aktivnosti menadzmenta i sindikata na željeznici i održava sastanke kada je to potrebno, u cilju rješavanja spornih pitanja. Sa sindikatima ŽICG je održano više sastanaka, sa ciljem usaglašavanja kolektivnog ugovora. Vjerujemo da je blizu dogovor unutar kompanije, koji će biti u skladu sa zakonom o zaradama u javnom sektoru i budžetskim mogućnostima kompanije.

CdM: Početkom prošle godine, CdM-u ste kazali  da Vlada nije odustala od izgradnje mosta Verige koji će spojiti dvije strane Bokokotorskog zaliva.  Da li ima pomaka kada je realizacija ovog značajnog projekta u pitanju? Hoće li ovaj projekat biti realizovan i kada?

Nurković: Prelaz preko Bokokotorskog zaliva predstavlja jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata, u vezi sa čijom realizacijom tek predstoji konačna odluka. U toku je izrada Studije procjene uticaja na baštinu (Heritage Impact Assessment) koja će po uobičajenoj proceduri biti dostavljena i UNESCO-u na razmatranje, i po čijem okončanju će se donositi dalje investicione odluke. Izrada pomenute Studije ne samo što je bitan preduslov za dalje investicione odluke kada je riječ o ovom projektu, već još jednom predstavlja potvrdu našeg opredijeljenja da se investicione aktivnosti preduzimaju na bazi pažljivo pripremljene dokumentacije, sveobuhvatnih analiza i stručnih mišljenja, stavova i preporuka.

CdM: Ujedinjeni Arapski Emirati su lani iskazali interesovanje za Luku Bar. Hoće li Luka Bar biti privatizovana?

Nurković: Kao što Vam je poznato, Luka Bar AD je odavno predmet interesovanja potencijalnih stranih investitora. Prodaja akcijskog kapitala u državnom vlasništvu samo je jedan od modela koji bi u perspektivi omogućili potrebne investicije u lučku infrastrukturu i unapređenje konkurentnosti ove luke od nacionalnog značaja. Međutim, u ovom momentu ne postoji takva odluka od strane Vlade Crne Gore, niti će privatizacija Luka Bar AD biti obuhvaćena Vladinom Odlukom o planu privatizacije za 2020. godinu. Ukoliko u narednom periodu, eventualno, bude donešena ovakva odluka, javnost će naravno pravovremeno biti obaviještena.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Andjela
Gost
Andjela

Neka pita ministar koliko kosta karta od Rozaja do Podgorice???🤣🤣🤣🤣

KVAZI CRNOGORAC
Gost
KVAZI CRNOGORAC

Dajte železnicu brkoviću njegove firme rade u plusu drvna industrija je dostigla vrhunac tako će oporaviti milov tajkun i železnicu

Bata Gasic
Gost
Bata Gasic

Kako MD provocira ministre nezgodmim pitanjima, e svaka mu cast!

Janki
Gost
Janki

Zeljeznicki zaobracaj je u zestokoj krizi u cijelom sirem regionu. Hrvati privatizovali, grci takodje… svi zavise jedni od drugih, niko ne moze da napreduje ako neko koci…

Bnjj
Gost
Bnjj

U Cg je sve otišlo u loše, raspadamo se

Pravi Rade007
Gost
Pravi Rade007

Vozovi u crveno plavo bijeloj boji?? Kreci!!!

Šojic
Gost
Šojic

Da li će neko podnijeti ostavku?

Andjela
Gost
Andjela

Oce sjutra..

Britva
Gost
Britva

Vi ste moji omiljeni opozicionari.

Š. Velimir
Gost
Š. Velimir

Dok je bila jedna svijeća svi smo lakše živjeli. Sad veli ministar,mnoga željeznička preduzeća!!!!!! Nigdje ih na svijet ,ovoliko nema na ovako kratkoj pruzi.

KVAZI CRNOGORAC
Gost
KVAZI CRNOGORAC

A direktori kradu li kradu na sreću i zadovoljstvo građana ovaj lopovluk će trajati dok se ne prebroje glasovi onda putešestvije i dugačak ” odmor” u spuž

Marko
Gost
Marko

Glupi narod pamaze kakva crna drzava

Cdm cdm CDM
Gost
Cdm cdm CDM

Znaci cim ti javljas da je vec prodata
Kojem biznismenu ?
Javi da znamo

Send this to a friend