Ekonomija

Nurković: Zakon o saobraćaju potpuno usklađen sa EU

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je saopštio da je u oktobru 2017. godine u Crnoj Gori donešen novi Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, te da je Crna Gora u ovoj oblasti potpuno usklađena sa EU i Poveljom kvaliteta. On je učestovao na godišnjem Samitu Međunarodnog transportnog foruma u Lajpcigu.

Nurković se tokom izlaganja, osvrnuo i na Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju, posvećen vozačima i menadžerima iz oblasti drumskog saobraćaja, koji je otvoren u okviru Privredne komore Crne Gore i koji je akreditovan od strane IRU akademije.

Ministar je izlagao na ministarskom okruglom stolu na temu Otklanjanja prepreka za pravedan, bezbjedan i efikasan međunarodni drumski saobraćaj.

Na kraju, on je istakao da se jedino zajedničkim naporima, kako između zemalja regiona Zapadnog Balkana, tako i u saradnji sa Evropskom unijom, mogu otkloniti prepreke i riješiti zajednička pitanja u ovoj oblasti.

Kako su saopštili iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, godišnji Samit u Lajpcigu predstavlja vodeću platformu za dijalog o budućnosti saobraćaja.

“Okuplja predstavnike iz 59 zemalja članica kako bi razgovarali sa donosiocima odluka iz industrije, civilnog društva i akademske zajednice i kako bi diskutovali trendove koji oblikuju mobilnost u 21. vijeku.  U 2018-oj, Samit se fokusira na bezbjednost i sigurnost u saobraćaju. Bezbjednost i sigurnost su primarne brige za sve saobraćajne sisteme jer utiču na putnike i pružaoce usluga. Oni su osnova za pravo pojedinca da putuje bez straha i od ključnog su značaja za pouzdan i efikasan prevoz dobara”, dodaju oni.

Pored ovoga, kako ističu iz ministarstva, omogućavanje bezbjednijeg i sigurnijeg saobraćaja je ključno za uspješno sprovođenje dva velika međunarodna sporazuma: Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Ovom prilikom, kako se dodaje u saopštenju, okupljeni ministri i predstavnici međunarodnih organizacija su razgovarali o preprekama vezanim za prevoz u oblasti drumskog saobraćaja, posebno se osvrtom na zajedničke teme i mjere koje se mogu primijeniti kako bi se otvorena pitanja iz ove oblasti riješila u najkraćem mogućem periodu.

Pored ministra Nurkovića, na okruglom stolu su učestvovali ministri Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Latvije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Ukrajine, zamjenici ministara Bugarske i Ruske Federacije, kao i predstavnici Evropske unije, UNECE-ija, BSEC-a i Međunarodne unije za drumski saobraćaj.

Pored ministra Nurkovića, u delegaciji si i državni sekretar Angelina Živković, generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj Dalibor Milošević i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
xyz
Gost
xyz

Uveli smo tramvaje u Plužine, trolejbuse u Gusinje, za one koji ne znaju!

Sigurica
Gost
Sigurica

E, pa ovo je hit godine…. Na temu „ Zašto ne možemo u EU” .

pa_neka_dodju
Gost
pa_neka_dodju

o cemu ovaj? dobro nisu poceli da se pentare po drvecu da pucaju sa radarom. u potpuni mrak se kriju, jade, mrce, iskacu. bas je uskladjeno.

stojcilovic
Gost
stojcilovic

nisu zakoni nikad problem nego sprovođenje zakona…

Send this to a friend