Ekonomija

Nurković-Zelioli: Uskoro potpisivanje Sporazuma o spašavanju u pomorstvu

Ministar Osman Nurković i državni sekretar u ministarstvu saobraćaja i pomorstva Muamer Hajdarpašić susreli su se sa ambasadorom Italije Lukom Zelioliem kako bi razgovarali o temama iz oblasti pomorstva.

Pošto je ranije pokretana inicijativa za potpisivanje Sporazuma o traganju i spašavanju, a imajuću u vidu da su Crna Gora i Italija susjedne zemlje postoji mnogo razloga da ovakav sporazum uskoro bude koncipiran i eventualno potpisan.

“Činjenica da su obije zemlje NATO ide u prilog ovoj inicijativi”, zaključeno je na sastanku.

Nurković se na sastaku kratko osvrnuo na dosadašnju dobru praksu brzog rješavanja tema iz resora saobraćaja sa italijanskom ambasadom, ali je podsjetio i na sporazume koje Crna Gora i Italija imaju, kao i na ranije inicijative vezane za međunarodne sporazume između dvije države dominatno iz oblasti pomorstva.

“Kao prioritena tema u ovom trenutku nameće se status crnogorskih pomoraca i angažovanje u italijanskim brodarskim kompanijama. Ovo je jedan od prioriteta za crnogorsku administraciju, a rezultat je razgovora sa predstavnicima  Unije pomoraca, naglasio je ministar saobraćaja. Crnogorski pomorci su izuzetno važni za našu ekonomiju i neophodno je da brzo reagujemo kako bi u oblasti njihovog zapošljavanja pružili neophodnu podršku i olakšali kompleksne administrativne procedure”, istakao je on.

Zelioli se složio da je potrebno razmotriti sve aspekte ove situacije i napomenuo da je brza reakcija važna.

“Svakako treba razmotriti postojeći sporazum i rješenja koja sada nudi”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dmghhjj
Gost
Dmghhjj

Ovaj Italijan kad vidi Osmana i Muamera misli e da je dosao u Tursku, a ne u Montenegro.

Send this to a friend