Ekonomija

NVO Green Home: Ne treba žuriti sa izgradnjom II bloka TE Pljevlja

Predstavnici te NVO su se oglasili povodom izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima ističući da je orjentacija ka većem korišćenju obnovljivih izvora energije i dekarbonizaciji trend i u zemljama članicama Evropske unije na šta ukazuju projekcije za period do 2030. i 2050. godine i zatvaranje elektrana na ugalj.

“S obzirom na cilj Crne Gore za članstvom u Evropskoj uniji, svakako da je tu uvršten i onaj za dekarbonizacijom. Ako uzmemo u obzir sadašnje planove za korišćenje energije u Crnoj Gori postavlja se pitanje koliko smo spremni da ispunimo zahtjeve globalne zajednice kad su u pitanju sve strožiji ekološki standardi imajući u vidu i rastuću nemarnost ljudi prema svemu što nije „privatno dobro“”, pitaju iz te NVO.

Najavljena primjena najviših svjetskih standarda u procesu proizvodnje energije iz uglja, podsjećaju, ne može riješiti problem zagađenja u Pljevljima jer je kako kažu, riječ o konvecionalnoj termoelektrani koja će i dalje ugrožavati životnu sredinu i zdravlje ljudi.

“Povećanje broja oboljelih od respiratornih bolesti, povećan broj prijevremenih smrti, statistike su koje su dobro poznate svim stanovnicima Pljevalja. Postavlja se pitanje kako projekat koji doprinosi povećanju broja prijevremenih smrti ljudi, na bilo koji način može biti projekat od strateške i prioritetne važnosti za državu i u kojoj mjeri su uzeti u obzir troškovi koje će rad termoelektrane prouzrokovati kao što su troškovi zdravlja ljudi, devastacije prirode, rastući broj prijevremenih smrti”, navodi se u saopštenju.

Dostupni podaci pokazuju da je za drugi blok termoelektrane planirana gradnja rashladnog tornja visine 128 m, dok je visina postojećeg dimnjaka za prvi blok 252m.  

“Tehnologija odvođenja gasova posredstvom rashladnog tornja nije prepoznata kao BAT (najbolja dostupna tehnologija) za odvođenje dimnih gasova u dokumentu Evropske komisije iz 2006. godine, a posebno nije preporučljiva za termoelektranu u Pljevljima zbog geografskih karakteristika ovog grada i specifičnih klimatskih uslova, obzirom da se Pljevaljska kotlina slabo provjetrava i bez dodatnih zagađivača”, istakli su predstavnici te NVO.

Takođe, u “Green home” organizaciji smatraju da “planirano odlaganje primjene ETS šeme (sistem trgovanja emisijama) nema realne osnove”, jer kako kažu “to nije praksa u zemljama EU i da je plan da do 2020. godine procenat dodjeljenih besplatnih kvota bude nula”.

” U završnom izvještaju o aktivnostima na izgradnji drugog bloka TE Pljevlja navodi da se da Ministarstvo održivog razvoja i turizma zadužuje da u daljim pregovorima sa Evropskom komisijom zauzme stav da se trgovina emisijama CO2 odloži na maksimalno mogući rok od dana prijema u EU. S obzirom na plan EK da se u potpunosti izbjegne dodjeljivanje besplatnih kvota energetskom sektoru u budućem periodu jasno je da su male šanse za postizanje ovog cilja. Osim toga, postoje realne pretpostavke da će Energetska zajednica čiji je Crna Gora član u sledećih par godina usvojiti sistem trgovanja emisijama, što dodatno umanjuje izglede da će Crna Gora uspjeti izdejstvovati odlaganje primjene ovog sistema”, poručuju oni i dodaju da je obračun troškova  CO2 planiran tek od 2026. što predstavlja još jednu dilemu s obzirom da se komercijalni početak rada termoelektrane očekuje  2020.

“Troškovi CO2 imaju značajan uticaj na neto vrijednost projekta i u velikoj mjeri je mogu smanjiti zavisno od godine u kojoj se ovi troškovi počnu obračunavati. Cijena električne energije i cijena CO2 značajno utiču na ekonomsku opravdanost, a istovremeno su i faktori koji se teško mogu predvidjeti i izračunati. Prema projekcijama cijena električne energije će do 2040. godne porasti na 97 odnosno 143 eura po megavatu uz 2 % inflacije dok je prema scenariju 20 odsto niže cijene elektične energije od predviđene, projekat neisplativ”, zaključili su predstavnici NVO. 

Uzevši sve ovo u obzir, kako kažu, jasno je da postoje veliki rizici i prijetnje za realizaciju projekta, te da je neozbiljno žuriti sa ovako ozbiljnim projektom kada postoji mnogo nedostataka i neugovorenih detalja sa izvođačem.

“Škoda Praha je u pismu, koje je nedavno poslala predsjedniku Odbora direktora EPCG, dostavila promjenjene tehničke karakteristike od onih koje su bili predviđene, što znači da iako konačno nisu definisane odredbe ugovora, potpisivanje ugovora se uveliko najavljuje”, poručuju iz ove nevladine organizacije. 

 

 

Send this to a friend