Ekonomija

NVO Mladi Romi: Čistoća Herceg Novi duguje radnicima isplate za prekovremeni rad

Saopštenje prenosimo u cjelosti

NVO Mladi Romi obavještava zainteresovanu javnost da je u saradnji sa članom Odbora direktora DOO Čistoća Herceg Novi, Bekimom Ahmetajem, pokrenula pitanje isplate dugovanja na osnovu prekovremenog rada, koje radnicima ovog preduzeća nije isplaćeno još od juna 2013. godine.

Bekim Ahmetaj je član Odbora direktora od 29. decembra 2015, kada je Odlukom Odbora direktora DOO Čistoća izabran za predstavnika zaposlenih. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja naplate navedenih dugovanja, Ahmetaj se obratio NVO Mladi Romi za pomoć. U saradnji sa našim timom, rukokovodstvu  DOO „Čistoća“ Herceg Novi 8.marta 2016. godine upućen je zahtjev za isplatu dugovanja. 

Uz zahtjev je priložena i lista sa potpisima 27 radnika kojima preduzeće duguje isplatu prekovremenog rada još od juna 2013. godine. O ovoj radnji obaviještena je i Opština Herceg Novi, odnosno Skupština grada, kao i Sekretarijat za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine. Ovim putem obavještavamo zainteresovane da ćemo uskoro pripremiti spisak svih radnika kojima DOO Čistoća Herceg Novi duguje isplate po osnovu prekovremenog rada ili bilo kom drugom osnovu u vezi sa pravima iz radnog odnosa. 

Nadamo se da će rukovodstvo DOO “Čistoća“ Herceg Novi odgovoriti pozitivno na podnijeti zahtjev u roku od osam dana, od dana podnošenja zahtjeva, i time pokazati da ne krši osnovna ljudska prava radnika. 

Napominjemo da je NVO Mladi Romi nedavno pokrenula projekat „Jačanje javnog aktivizma Roma – Ujednjeni možemo više!“, koji je podržan od strane EU i čiji je cilj upravo zaštita prava radnika na održavanju gradske čistoće. NVO Mladi Romi, Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Koalicija Romski krug će zajedno raditi na sprječavanju daljih kršenja prava iz radnog odnosa ove kategorije radnika i raditi na jačanju njihovog sindikalnog organizovanja.

 

Send this to a friend