Ekonomija

Damjanović: EPCG u problemima, država kupuje akcije za 15 miliona; Konjević upozorio na moguće posledice

Država planira da kupi akcije EPCG za 15 miliona eura putem berzanske prodaje koja je zakazana za sjutra, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović danas je konstatovao da je EPCG u dovoljno velikim problemima i da država kupovinom akcija hoće da pomogne toj kompaniji. Ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Raško Konjević je danas tokom sjednice u više navrata upozorio na moguće posledice ovakve odluke.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović konszatovao je da je cijeli proces vođen bez resornog ministra.

TOK SJEDNICE

12:47; Ministarka kulture i medija Maša Vlaović je danas poručila da je važno da svi napadi budu istraženi i procesuirani.

12:45; Potpredsjednica Vlade Jovana Marović, govoreći o slobodi medija, kazala je da je ona preduslov za demokratiju.

“Ova Vlada stavlja u prvi plan slobodu medija. Na svima je odgovornost da ona bude na prvom mjestu i da se svaki novinar osjeća slobodno”, naglasila je ona.

12:41; Đurović je kazao da bilo kakava prijetnja, verbalna ili neverbalna, je za osudu.

12:38; Konjević je onda kazao da onda ne treba da bude ni verbalnih napada na novinare.

“Podržavajući sve što radi Komisija istraživanja napada na novinare, i znamo zašto je ona frmirana. Hajmo da kao Vlada osudimo sve verbalne napade prema novinarima. Znamo da je u procesu integracija važno da obezbijedimo slobodu medija, a da političari ni na verbalan način ne dovode u pitanje slobodu izražavanja i pravo medija da obavljaju svoju funkciju”.

On je konstatovao da bi ministar Đurović tome mogao da doprinese, aludirajući da je Đurović i funkcioner URA, i na situaciju sa premijerom Dritanom Abazovićem koji je i lider URA,  i njegovim prijetnjama medijima.

12;36; Ministar Đurović je kazao a svaki građanim mora biti zapšitićen a naročito novinari

“Moramo ih zaštititi bez obzira da li se saaglasili sa njihovim pisanjem ili ne.

12:35; Ministar  bez portfelja Zoran Miljanić danas je na sjednici Vlade, govoreći o slobodi medija,  kazao da je napad na medije napad na demokratiju i državu.

“Napadi na sve medije moraju biti jednako tretirani. Svjedoci smo niza napada u poslednjih 29 godina. Neki su završili tragično, kao što je ubistvo Duška Jovanovića”, istakao je on.

12: 20; Potpredsjednik Vlade Konjević je istakao da da je hitno potrebno da dobiju izvještaj kako bi Vlada znala u kakvom su stanju kompanije iz energetskog sektora i EPCG.

“Odluke treba dobiti na osnovu preciznih informacija”, izričit je bio Konjević.

12:17; Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković je kazao da je problem što mnogi nemaju karaktera da donose odluke.

“Mi smo ovdje da napravimo nešto. Ako pogriješimo iz iskrenih namjera, to je za razumijevanje”, istao je on.

12:08: Ministar Konjević je pitao ako se ponište akcije kakav je uticaj na bilans?

“Važno je da javnost zna, a pratićemo svi situaciju da kupujemo akcije da bi zaštititli državni interes, da bi pospješili likvidnost tog preduzteća, ali računam da u javnosti nećemo govoriti neistine, i da nam se ne desi da EPCG  taj novac kasnije koristi na način koji nije poslvona praksa kako smo ga danas opisali. Kad već pumpamo likvidnost EPCG u obavezi smo da pozovemo naše članove borda diektora, tu mislim na državu,  i pitamo kakva je namjerra. Jer ako je namjera Upravnog odbora da se državnim novcem vrše neke pogubne odluke, sa nekim privatnim vlasnicima, onda ova naša namjera nije onakva kako pričamo,  jer o tome bismo morali da znamo, nego ima neke druge elemente”, jasan je bio Konjević.

12:00; Ministar Damjanović kaže da država minimalno kupovinom akcija uvećava vlasništvo.

“Štitim da se sjutra na berzi ne pojavi neko i doše do akcija po duplo manjoj cijeni i da uđe u Bord i ima uticaj na poslovne politike. Molio sam Ibrahimovića da pomaže maksimalno u ovom dijelu. Vlada precizno koristi mehanizme i pomaže državnom preduzeću u kojem ona ima večinsko vlasništvo”, kazao je on.

Dvije vlade tri godine ne donose odluku oko kancesije za aerodrome.

“Hajde da dobijemo ozbiljnu informaciju od ministra Ibrahomoviča o stanju u EPCG”, dodao je on.

11:57; Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović  je kazao da je 15 miliona veliki novac.

“Zašto kupovina akcija? Sve što se ovdje dešavalo je bilo pod velom tajne i bez uključenja resornog ministra. Uzdržan sam je je sve vođeno bez resiornog ministra”, kazao je Ibrahimović.

11:53; Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, danas je kazao da generalno, najveća kočnica razvoja Crne Gore je da niko neče da donosi odluke jer svi očekuju da budu bezgrešni.

“Moramo naći model kako da deblokiramo državu”, kazao je on.

11:49; Konjević je kazao da je Damjanović napravio ogradu rekavši da će za svaku odluku EPCG biti odgovorni organi tog privrednog društva.

“Mi se ovdje sada pravimo neznaveni. Nećemo mi uvećavati imovinu EPCG, nego ćemo je umanjivati ako se neke transakcije realizuju”, kazao je on.

11:39: Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević, kazao je da treba biti oprezan.

“Teza da se nekom kupovinom uvećava imovina, ne stoji u nekim slučajevima. Vlada kao vlasnik mora da povede računa o tome. Prije ili kasnije ćemo biti svjedoci nekih odluka. Ako je več EPCG u probčemima, bilo bi korisno da Vlada ima informaciju o tome”, kazao je on.

On je pitao koja je prednost ove kupovine u odnosu na uništenje akcija.

Kaže da ne bi volio da ova vrsta transakcije nema neku skrivenu namjeru.

11.28: Ministar finansija Aleksandar Damjanović, danas je govoreći o berzanskoj prodaji akcija EPCG, da je EPCG u ovom trenutku u dovoljno velikim problemima. On je kazao da je za sjutra predviđena berzanska prodaja 10 odsto akcija EPCG,

“Kupovinom  berzanskih akcija od strane države  u iznosu od 15 miliona eura pomažemo kompaniju. EPCG kroz Bord direktora i Skupštinu akcionara donosi svoje poslovne odluke za koje će biti odgovorna ona kao što je odgovorna za dobre ili loše odluke tokom tekuće godine”, kazao je Damjanović.

Te odluke će biti provjerljive, naveo je on.

“Moramo da napravimo maksimalne korake i, ono kako smor ekli kada smo gasili nedonošče od Montenegro Worksa, da sa dobrom pažnom gazdujemo privrednim društvima, i da od njih imamo koristi”, dodao je on.

Između ostalog Vlada će danas razmatrati Predlog uredbe o dopuni Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kao i o Predlogu odluke o izmjeni Odluke o organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini Vojske Crne Gore.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija, za period od 10. februara 2022. do 23. juna 2022. godine.

Miraš Dušević

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VEle
Gost
VEle

ekonomiju vode neznalice

Broker diler
Gost
Broker diler

Ponistenjem sopstvenih akcija se nista ne desava i ovo sto pricaju ovi sadasnji i oni eksperti prije njih nema veze s mozgom

Cicka
Gost
Cicka

Zna se u zadnje dvije godine koga su sve zaposlili..sve kadar DF-a, i to ne po jedno iz porodice…normalno da je došlo do ovoga, to se znalo!

Milos
Gost
Milos

Cus epcg u problemima 🤦🏻‍♀️ ovo nidje na svijet nema

Dzoni
Gost
Dzoni

Vrh u EPCG su iz DFa. Eto gdje su doveli to preduzeće koje je bilo sjajno prije par godina

PitaU me
Gost
PitaU me

Kupi bre ima tih miliona pod kamatu koliko nam god treba.

Ja sam
Gost
Ja sam

EPCG u minusu 90 miliona

Gusinje
Gost
Gusinje

Sramna Vlada-sto je Crna Gora docekala.dokle god dobar dio gradjana koji je maksimalno izmanipulisan od strane velikosrpskih Sovinista i Popova koji nemaju blage veze sa vjerom zadojeni mitomanijom o Kosovu I drugim Lazima ne prestane sa Sovinizmom i mrznjom prema drugim narodima posebno prema Bosnjacima-Crnogorcima-Albancima i Hrvatima nece biti napredka odje

Nmk
Gost
Nmk

A đe vi je dritan

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Ko će odgovarati za uništavanje EPCG?

Milić
Gost
Milić

EPCG???
Desila se višedecenijska pohara CG…fabrike,hoteli,firme,šume,pijesak…sve pokrljano

Nknk
Gost
Nknk

Mislis fabrike titove ..svaka fabrjka titova je propala u ex drzavama.Vidim kako sad cvjeta sedi slusat te ne mogu no tu pastetu jedi ni za to nece bit jos malo.Ja tamjan ne planiram jesti no se mici i ti i ovi pusti eksperti

Danica
Gost
Danica

Srsmno je ds epcg kupuje propalu zeljezaru

roki
Gost
roki

Ti si sve to glasao Damjanovicu.

Ma neka
Gost
Ma neka

Dolaze li biciklima…

Vienna da je
Gost
Vienna da je

Koja vlada cija vlada ….za 2 godine unistavanja svega crnogorskog

Kotor.
Gost
Kotor.

Koja vlada kad je pala i trebala je i prije. Razmatraju sve i svasta a nijedno da ovaj narod prezivi.

Dedoni
Gost
Dedoni

Vladaaaaaa??????????????????????????????????????

Marko
Gost
Marko

Koja vlada ???

Send this to a friend