Ekonomija

O prvom letu ToMontenegra odlučuju Jovanić i Zejak

Ilustracija

Vlada je učinila sve da obaveze koje imamo prema ToMontenegru završimo u određenom vremenskom periodu, što je preduslov da možemo da letimo bilo gdje, a to se misli prvenstveno na Beograd, rekao je juče premijer Zdravko Krivokapić.

Kompanija je juče dobila sertifikat vazdušnog operatera (AOC) od Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kojim su utvrđena prava i obaveze avio-kompanije, kao i obim operacija koje može da obavlja.

Izvršni direktor To Montenegra Predrag Todorović ocijenio je da dobijanje AOC-a predstavlja veliki korak za avijaciju u Crnoj Gori.

“Zajedno sa timom smo radili danonoćno kako bi ostvarili ovaj rezultat. Nastavljamo vrijedno ka zajedničkom cilju, a to je da nacionalna avio-kompanija bude što prije operativna i spremna da odgovori potrebama turizma za predstojeću sezonu”, rekao je Todorović.

Ni kompanija nije precizirala kad će imati prvi komercijalni let.

Od dva aviona koja su kupljena za 21 milion eura osnivačkog kapitala firme, jedan je dobio sertifikate o plovidbenosti i tehničkoj ispravnosti i trenutno je, kako saznaje Pobjeda, u Bratislavi na završnoj kontroli.

Za drugi avion nije ni počeo proces pribavljanja dozvola.

Problem za ToMontenegro nastupio je, kako je Pobjedi nezvanično rečeno, kad je uveden stečaj u Montenegro Airlines kad je momentalno raspuštena organizaciona jedinica za održavanje aviona 145, koja je i omogućila da prvi “embraer” dobije licence.

Tako sada nema ko da održava avione, pa se ni “embraer” iz Bratislave ne može vratiti u Crnu Goru, dok ToMontenegro ne zaposli barem dva čovjeka koja bi mogla da formiraju njihovu jedinicu 145 i to licencirane majstore za elektroniku i mehaniku.

Osim toga, za formiranje te jedinice, trebaju im ugovori o zakupu hangara i o zakupu alata za održavanje aviona.

I hangar i alat su sada pod ingerencijom stečajnog upravnika Saše Zejaka i stečajnog sudije Blaža Jovanića.

Premijer je juče kazao da ne može da potvrdi informaciju koja se pojavila u javnosti da kompanija ToMontenegro ima operativan samo jedan avion, a da je sa drugog skinut motor.

Iz ToMontenegra nijesu odgovorili Pobjedi na pitanja kako će riješiti problem održavanja aviona, preuzimanja hangara, alata i licenciranih radnika od MA, koji je u stečaju, kao ni kako će riješiti pitanje trećeg aviona Montenegro Airlinesa.

Treći avion je, prema informacijama Pobjede, ostao bez jednog motora, koji je poslat u Brazil na popravku. Taj je avion uzet na lizing od kompanije Montenegro aviation leasing sa Kajmana 2010. godine, koja je formirana na zahtjev brazilske BNDES banke, jer je odobrila kredit za njegovu nabavku od 26 miliona dolara. Ove je godine trebalo platiti još dvije rate, kako bi avion prešao u vlasništvo MA.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darina
Gost
Darina

Ne lažite neznalice na čelu sa Bojanićem

Stari vodnik
Gost
Stari vodnik

O Eura trošak.

Stano
Gost
Stano

Da je nama ovako da imamo po nula eura kao oni sto osnovase kompaniju sa nulom

Nemak
Gost
Nemak

Samo napravili dupli poso o trosak a pritom unistili sve sto je postojalo i radilo kako treba.

Tgd
Gost
Tgd

Kao primjer trebala bi čitava vlada da leti na prvi let i dokaže sigurnost sa ToMonenegrom.

Barka
Gost
Barka

Bahate neznalice

Pelizo
Gost
Pelizo

Stalno nam Zejaci nesto odlucuju.

Montenegrina HN
Gost
Montenegrina HN

Sram vas bilo za zivota i nasljedja!

Naroz
Gost
Naroz

Amateri… Izgubiće čitav avion zbog dvije rate, a Air Serbia je sa ovakvim cijenama (na naš račun), u medjuvremenu zaradila da kupi sebi još dva aviona.

Jaja
Gost
Jaja

Izvršni direktor To Montenegra Predrag Todorović ocijenio je da dobijanje AOC-a predstavlja veliki korak za avijaciju u Crnoj Gori- e oplakah na ovu izjavu, dje iskopase ovoga klovna. Ova izjava samo govori o tome kolika je strucnost ovoga assistenta za prodaju karata. Cudi me samo da nije istorijski korak kao sto nam je neusvojeni budzet najbolji u istoriji. Iskreno, sramota… Više »

Stano
Gost
Stano

Sto ja napisah prije neki dan kad se uvede stecaj u montenegro sto ce ovi da rade nemaju licencirane mehanicare nemaju alate nemaju objekte za odrzavanje aviona i sto ce sad jos par miliona

Milena
Gost
Milena

Bravo CDM što nas obavještavate o novoj kompaniji, bravo za Vladu što uskoro počinjemo sa letovima.Konačno lijepe vijesti.Sve čestitke I DA KARTE BUDU JEFTINIJE.

Markisa1
Gost
Markisa1

Bravo?
Čitaš li ti tekst u opšte ili samo naslove citas

Petrovic
Gost
Petrovic

Ja vam sigurno necu letjeti sa vasim tomontenegro

Putnik
Gost
Putnik

Propasce bez tebe,evo sve placu.

Send this to a friend