Ekonomija

Obezbijeđeno kvalitetno napajanje strujom u Kotoru

 

CGES je danas upriličio svečanost povodom završetka nove trafostanice 110/35/10 kV „Kotor“ i puštanja u pogon 110 kV dalekovoda „Tivat-Kotor“, čime je stvoreno dugoročno rješenje za sigurno i kvalitetno napajanje električnom energijom konzumnog područja Kotora. Svečanost je održana u trafostanici „Kotor“ u Škaljarima.

Izgradnja TS 110/35/10 kV „Kotor“ i 110 kV DV „Tivat-Kotor“ je projekat priključenja jednog od najznačajnijih turističkih centara Crne Gore na prenosnu mrežu, čime će se značajno povećati sigurnost i kvalitet napajanja električnom energijom.

Realizacija projekta podrazumijevala je, prije svega, izgradnju TS 110/35 kV „Kotor“ (Škaljari), čije je postrojenje zatvorenog tipa, po najsavremenijoj GIS tehnologiji, (postrojenje umjesto vazduhom, ispunjeno gasom), zatim izgradnju dalekovoda 110 kV „Tivat – Kotor“, ukupne dužine 5,9 kilometara kao jednostruki dalekovod od Tivta do Trojice, a od Trojice do stuba 26 blizu TS „Kotor“, kao dvostruki, radi budućeg povezivanja sa TS 400/110/35 kV „Lastva“.

Pored navedenog, CGES je ugradio i novi transformator, snage 20 MVA (megavoltampera) u TS “Kotor” čime je značajno povećana snaga priključenja za buduće potrošače.

CGES je uspio da u zacrtanim rokovima završi ovaj kapitalni projekat, čijim puštanjem u pogon i Kotor dobija 110 kV napon koji će obezbijediti mnogo sigurnije napajanje ovog konzumnog područja. Izgradnja  trafostanice će doprinijeti i realizaciji budućih razvojnih projekata ove opštine.

“Upravo je ova investicija jedna od ključnih tačaka za sigurnost napajanja Kotora. Ono što karakteriše ovaj tehnološki savremen elektroenergetski objekat, u prvom redu,  jeste činjenica  da zauzima  manji prostor, čime se savršeno uklapa u urbanu sredinu. Takođe su minimizirani negativni vizuelni efekti. Kada je riječ o ovoj trafostanici, imamo i smanjen uticaj na životnu sredinu, čime se potvrđuje da je Crnogorski elektroprenosni sistem kompanija sa visoko razvijenom sviješću o zaštiti životne sredine, prisutnom kako u procesu planiranja razvoja prenosne mreže, tako i tokom redovnog rada i održavanja prenosnog sistema. Pored smanjenja gubitaka u elektroenergetskom sistemu Crne Gore, trafostanica će doprinijeti boljoj snabdjevenosti potrošača električnom energijom na ovom dijelu Crnogorskog primorja. Očekivani benefiti ovog projekta su i poboljšanje reaktivnih prilika na području Kotora; rasterećenje transformacija 110/35 kV u TS „Tivat“ i dr“,naglasio je izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović.

“Sa ponosom mogu reći da već od danas kotorani imaju sigurnije i kvalitetnije napajanje električnom energijom. Benefite će imati cijela opština, s obzirom da je, jačim i stabilnijim elektronapajanjem, otvoren put novim investitorima, kojima će poboljšan i ojačan sistem napajanja biti garant sigurnog poslovanja u našem gradu“, kazao je gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević.

Ukupna vrijednost investicija iznosi šest miliona eura. Pored domaće snage, izgradnja TS 110/35 kV “Kotor“ je povjerena konzorcijumu kojeg čine „EuroZox“ sa partnerima, dok je 110 kV dalekovod izgrađen od strane „Elnos-Podgorica“ sa svojim podizvođačima.

Primarni cilj CGES-a će i u narednom periodu biti razvijanje prenosne mreže i na jugu i na sjeveru države, uvažavajući potrebe sadašnjih i budućih korisnika. U CGES-u vjeruju da investicije koje realizuju imaju snažan uticaj na privrednu aktivnost u zemlji i da su stabilnost i snagu kompanije pokazali i kroz sve dosadašnje projekte, a takođe i kroz one čija se realizacija naslućuje.

Send this to a friend