Ekonomija Ministarstvo razmatra način na koji će preusmjeriti 3,56 miliona eura Univerzitetu Crne Gore

Ministarstvo finansija obezbijediće novac za povećanje plata profesorima do kraja godine

Ministar finansija Aleksandar Damjanović

Ministarstvo finansija obezbijediće Univerzitetu Crne Gore 3,56 miliona eura, koliko nedostaje za povećanje plata profesorima i stručnim saradnicima od 1. jula do kraja godine, potvrđeno je Pobjedi u tom vladinom resoru.

Univerzitet je ranije apelovao na Vladu i nadležna ministarstva da im preusmjere 3,56 miliona kako bi mogli da isplate uvećane plate prema izmijenjenom Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Ministarstvo finansija je u prethodnom periodu, u više navrata, ukazalo da predmetna sredstva, kao i druge potrebe, razmatra i predložiće da budu nadomještena bilo kroz izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2022. godinu, iz tekuće budžetske rezerve ili iz drugih izvora, kao i koristeći mehanizam blagovremene dinamike potrošnje planiranih sredstava do njihovog obezbjeđivanja”, rečeno je Pobjedi u resoru kojim rukovodi Aleksandar Damjanović.

U Ministarstvu su istakli da pravovremeno izmirivanje obaveza nije upitno, te da će biti realizovano već kroz obračun zarada za jun.

Izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je usvojen u Skupštini u decembru prošle godine na inicijativu Branke Bošnjak (DF), predviđeno je uvođenje koeficijenata složenosti za određene kategorije zaposlenih u prosvjeti, ali i zdravstvu. Fiskalni efekat ovih izmjena nije integrisan u ovogodišnji budžet.

Zbog toga je Univerzitet 7. aprila tražio od Vlade da im obezbijedi dodatna sredstva jer njihov budžet od 25,5 miliona nije dovoljan za pokrivanje tih troškova.

Iz Univerziteta su protekle sedmice saopštili da će oni finansirati povećane zarade koje njihov kadar treba da primi 1. jula.

Prema saznanjima Pobjede, prosječna osnovna neto zarada, uključujući i prosječno radno iskustvo, redovnim profesorima sada iznosi 1.110 eura, vanrednim 1.000, a docentima 850. Primjenom zakona redovnim profesorima plata se povećava 65,4 odsto, vanrednim 79,84 odsto i docentima 65,3 odsto. Zakonom definisano povećanje zarade ne utiče na ukidanje obračuna časova preko norme koji prima nastavni kadar.

Sa Univerziteta kažu da čvrsto vjeruju da će inicijativa za poboljšanje statusa akademskog osoblja rezultirati adekvatnim rješenjem, odnosno da će im biti obezbijeđena nedostajuća finansijska sredstva za ovu godinu.

“Kako još nemamo zvaničan odgovor na dopis upućen nadležnim ministarstvima, sa strpljenjem čekamo njihov stav od kojeg će zavisiti naši dalji koraci”, naveli su sa Univerziteta.

Plata redovnog profesora i naučnog savjetnika novim zakonom je definisana koeficijentom 21,62 (prethodno 13,07), vanrednog profesora i višeg naučnog saradnika koeficijentom 19,89 (prethodno 11,06), docenta na univerzitetu i naučnog saradnika koeficijentom 17,29 (prethodno 10,46).

Prema projekciji Univerziteta, za narednu godinu potrebno je da im se opredijeli 7,3 miliona eura po osnovu povećanja koeficijenata koji definišu iznos zarade zaposlenih i naknade honorarno angažovanih profesora i kliničara.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vele
Gost
Vele

Profesori u osnovnim i srednjim skolama za onaj posao koji rade i koliko se zalazu da ovu djecu nauce necemu primaju sasvim pristojne plate, plus odmaraju 3 mjesca a sva djeca na privatne casove moraju toliko o njohovom znanju i trudu..koliko golgote treba samo jednom prof da stigne do zvanja docenta a da ne pricam za ostalo tako da potpuni… Više »

Ludak
Gost
Ludak

Zašto mi ne pustiš komentar Pitam ministra jel donio pare iz Kuce jer reče da nema evra u kasu nego potroštli milatovic spaic

Ljubo
Gost
Ljubo

Šta ćemo sa profesorima koji rade u osnovnim u srednjim školama?

Joksim
Gost
Joksim

Ja radim na univerzitet,polovina ih nedolazi na posa,ovo je sramno

Spajk
Gost
Spajk

Vjerovatno si ti taj joksime koji ne dolazi

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Zasto uporno bogati postaju bogatiji, a siromasni siromasniji? Zasto se nije penzionerima i socijalnim kategorijama pomoglo vec se dizu plate koje su vec preko 1.000???

Bozo Becarac
Gost
Bozo Becarac

Ti izgleda zivis u crtanom filmu. To je svjetski trend odavno legendice.

Send this to a friend