Ekonomija U OKVIRU IZGRADNJE JADRANSKO-JONSKOG KORIDORA

Obilaznica oko Budve tokom 2021. godine

Budva

Obilaznica oko Budve, koja će se graditi u okviru projekta izgradnje Jadransko-jonskog koridora, koji će Crnu Goru povezati sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, počeće da se radi tokom 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Oni su saopštili da je za izgradnju ovog koridora dobijena značajna pomoć Evropske unije. Kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan Crna Gora dobila je do sada oko 9,5 miliona eura.

“Dobijena pomoć u prvom redu se odnosi na izradu studije izvodljivosti za jadransko-jonski koridor kroz Crnu Goru i Albaniju. Ta studija bi trebalo da bude gotova u prvom kvartalu sljedeće godine. Tako da ćemo tu imati one ekonomske pokazatelje koji su nam od značaja za dalju realizaciju tog kompletnog koridora”, kaže iz Ministarstva saobraćaja Angelina Živković, a prenosi Nova M.

Ona je precizirala da će brza saobraćajnica imati četiri obilaznice i to oko Herceg Novog, Tivta, Budve i Bara.

“U tom sistemu prioritet je dat obilaznici Budva iz razloga što već postoji ozbiljan obim saobraćaja, odnosno prosječni godišnji-dnevni saobraćaj dostiže 12.000 vozila gdje se upravo opravdava činjenica da se gradi ta brza saobraćajnica. Četiri miliona eura je dobijeno granta da se odradi idejni projekat za ukupnu obilaznicu oko Budve na trasi brze saobraćajnice”, navodi Živković.

Ističe da će obilaznica oko Budve biti duga oko 30 kilometara. Osim idejnog projekta, dodala je, radi se i Glavni projekat i Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i društvo. Takođe, ona navodi da su za kofinansiranje izgradnje prioritetne komponente obilaznice oko Budve, obezbijeđena bespovratna sredstva od 40 miliona eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
369
Gost
369

A zaobilaznica oko Kotora? Kotor je mnogo veci problem od Budve.

Blaki
Gost
Blaki

Ovo nikad neće biti. Prvo je trebalo da se radi auto put jadranska jonski gdje se uzimaju najveći novci, gde prolazi najviše turista. Povezati Hrvatsku sa Albanijom, preko Crne Gore. Dakle, put iznad Herceg Novog, most na Verigama, iznad Kotora, Budve Petrovac i Bara i Ulcinja. Postaviti izlaze za navedene gradove, pa ko želi da ih idi da sađe ko… Više »

Donji kraj
Gost
Donji kraj

I treba zaobilaziti seljačku Budvu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Uz ove obilaznice treba i autobuski saobraćaj popraviti između primorskih gradova da bi moglo da se radi iz jednog u drugi zimi je katastrofa iz Bd do Br posle 18i15 se ne možeš prebaciti, zato imamo iseljavanje iz Cg čak i prevoz među gradovima nam ne valja, sve je manje stanovnika samim tim je prevoznicima ne isplativo da drže međugradske… Više »

jasarko
Gost
jasarko

Tek oko 2030 ce ozbiljno biti price o jadransko jonskom putu..a do tad moze biti svasta…Po meni je vazniji nego ovaj autoput BR BG …a zivo me interesuje kuda bi isla ta trasa oko BD …privremeno resenje bi bilo Lapcici Jaz da se napravi …e sad sto su ovi isplanirali ne znam,..

MAJOR
Gost
MAJOR

zaobilaznica ide preko markovica, vec su izlazili geometri..

Khan1
Gost
Khan1

Kod Solina ispred Splita se odvaja za Posusje i Mostar, pa ide na selo Mosko izmedju Trebinja i Bilece, presijeca centralnu CG kod Grahova, pa se ide preko Ceva na Velestovo – Kruse – Beri, pa kroz jugoistocnu Podgoricu se nastavlja put Albanije. Obilaznica oko Budve nema veze sa buducim Jadransko Jonskim autoputem vec se radi iskljucivo o izmjestanju teretnih… Više »

Tako
Gost
Tako

Vi ste upravu ali danas pricamo ovako a sutra tako.

Gost
Gost
Gost

Prioritet treba da budu vrata od kuće . Znači Herceg – Novi i to pod hitno !!!

Khan1
Gost
Khan1

Dosta komentara a niti jedan objektivan. Budva voljeli je ili ne je najbogatiji grad u CG sa godisnjim obrtom od oko 620 miliona evra. Nezvanicno, ako uracunamo i sivu ekonomiju, pa i investicije koje se dogadjaju na teritoriji opstine BD ta cifra prelazi i 1.2 milijarde evra na 12-to mjesecnom kvartalu. Takav grad, sa daleko najljepsom i najrazrudjenijom obalom mora… Više »

Moje ime
Gost
Moje ime

Ulagati u vec razvijene djelove obale, bez ulaganja u infrastrukturno najnerazvijenije (Bar i Ulcinj) je zapostavljanje pola CG obale.

Bnjj
Gost
Bnjj

Bar i Ulcinj su bogati resursima imaju lijepe plaže, Skadarsko jezero more ali su sirotinski gradovi

Khan1
Gost
Khan1

Jeste, zato sto se novac koji se sliva u Opstinsku kasu odliva u Podgoricu. Podgorica je centralizovala sve, i to predstavlja ogroman problem za lokalne samouprave. Jedina opstina koja ima para da pokrene jake infrstrukturne projekte je Budva s obzirom da je ove godine ako je vjerovat pojedinim institucijama kroz tu opstinu proslo 1.3 Milijarde evra. Dakle 1300 miliona evra… Više »

Khan1
Gost
Khan1

Slazem se ja, medjutim tu je problem Opstine sa Vladom Crne Gore. Recimo Opstina Budva ce za bulevar do Tivta da izdvoji 14m evra, dok ce Vlada da ucestvuje sa tricavih 7m, i opstina Tivat sa 3m evra. Kad je Bar u pitanju, smatram da ne postoji pravo liderstvo koje moze da pogura insfrastrukturne projekte od vitalnog znacaja za taj… Više »

domaćica
Gost
domaćica

Taman da se zaobidje to selo više

Locococo
Gost
Locococo

Neka ga,ne vjerujem nista dok ne vidim

Bnjj
Gost
Bnjj

Ubrzajte malo život prolazi

MNE1
Gost
MNE1

Pa tvoj prolazi , ali biće života i posle tebe brko moj.

Čika Karl Marx
Gost
Čika Karl Marx

Da se nisu finansirali Marovići 20 godina davno bi to bilo završeno.

Lojalan
Gost
Lojalan

Ko su ti sad pa ti ? Samo izmišljaš .

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

A obilaznica oko Kotora nista. Iako su u Kotoru guzve 12 mijeseci u godini.

Čapur
Gost
Čapur

I ja sam za,al aj budi pametan pa reci kako

Animus
Gost
Animus

Oko Kotora jedino tunel, od Skaljara do iznad Kampa, pa da se iedan dio spusta uz more i drugi ka magistrali iznad Lipaca. Sve ostalo je neozbiljna investicija.

Blaki
Gost
Blaki

…. e vidi se da si navijao za Ćatovićku…

cetinje
Gost
cetinje

Autocenzura,nebi lose bilo da procitas jos jednom tekst,dakle ima se u planu H.Novi,Tivat,Bar i Budva i to cetiri trake,sto bi bilo idealno,e vidimo da Budva ima “prioritet”,mada iskreno, znas kad ce to sve zavrsiti nikad,a mozda ni tada,dosta nas nece biti medju zivima,a ja sam 65 godina. Bio bih srecan kao gradjanin CG da to bude,interensantno je evo nekoliko sve… Više »

Moje ime
Gost
Moje ime

Prioritentna zaobilaznica mora biti oko Bara i Kotora.

Sve pare uloziste u BD, a mi ovamo slijepo crijevo.

jasarko
Gost
jasarko

Prijatelju aj mi objasni kako to oko Kotora..ja sam prvi za to ali kako? Jedino da izbetoniraju zaliv.

Moje ime
Gost
Moje ime

Gdje ima volja tu ima i nacin.
Mi znamo sta nam je potrebno, a experti su tu da to realizuju.

Kožo Feho
Gost
Kožo Feho

Koliko će tu para da se pokrade, rođo dragi. Samo da se uzme ta članska DPS-a i uglavi u neku inspekciju, pa Bog da te vidi. Ustvari, ne mora Bog, kad uzmeš člansku moraš biti protiv Boga i crkve. Nego, Milo da te vidi, tako se kaže.

Autocenzura
Gost
Autocenzura

A sto ćemo sa ovom oko HN ili vas jedina veza sa EU baš i ne zanima. Bitno da imate dobar put do BD.

Igalo
Gost
Igalo

Pročitaj tekst.

Nera
Gost
Nera

Autocenzura,
HN bi volio da je jedina veza sa srbijom umjesto sa EU,nego mu se ne može.

Send this to a friend