Ekonomija

Objavljen pozivi za dodjelu podrške za stočarstvo

ilustracija farmia.rs

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je još danas dva javna poziva za dodjelu podrške – za unapređenje stočnog fonda i unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka. Podrška će iznositi od 50 do 70 odsto ukupne vrijednosti investicije.

Nabavka stoke

Javnim pozivom za podršku unapređenju stočnog fonda utvrđeni su uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podrške za nabavku steonih junica, priplodnih ovaca, priplodnih koza, nazimica i nerasta.

Mogućnost dobijanja podrške imaju i početnici.

Bespovratna podrška Ministarstva iznosi maksimalno do 50 odsto od vrijednosti investicije za nabaku grla.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 15. april 2018. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, Javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

Iz Ministarstva napominju da korisnici podrške moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku.

Korisnici moraju zadovoljiti i uslove za držanje stoke u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i ispunjavanju standarda dobre poljoprivredne prakse.

Kvalitetnije mlijeko

Kroz javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, poljoprivrednici mogu nabaviti nabaviti aparate za mužu sa pulsatorom, opremu za hlađenje mlijeka, sredstava za kontrolu prisustva somatskih ćelija i sredstava za dezinfekciju vimena prije i poslije muže.

Kako se navodi tako mogu ostvariti podršku do 4.800 eura, odnosno 5.600 eura za mlade poljoprivrednike.

Podrška Ministarstva iznosi 60 odsto od ukupne vrijednosti investicije, odnosno 70 odsto za mlade poljoprivrednike.

Za podršku po ovom javnom pozivu mogu konkurisati sva poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom mlijeka i mlijeko predaju registrovanim mljekarama i sirarama, i ona koja se bave proizvodnjom mlječnih proizvoda.

To važi i za one koji su ostvarili podršku Ministarstva za nabavku priplodnih grla preko Javnog poziva za unapređenje stočnog fonda za 2015, 2016, 2017 i 2018. godinu, MIDAS 4 ili nekog od IPARD like javnih poziva, dok u Registru poljoprivrednih gazdinstava moraju biti registrovani u trenutku podnošenja zahtjeva za podršku.

Že.B.

Send this to a friend