Ekonomija

Objavljena nova knjiga Iva Županovića

Foto: Radio DUX

Iz štampe je izašla knjiga Finansijska analiza, autora Iva Županovića u saradnji sa Draganom Zečević.

To je četvrta knjiga profesora Županovića, a nakon dva udžbenika koji se koriste na visokoškolskim ustanovama: Strateški menadžment turističke destinacije i Yield menadžment u turističkoj industriji, kao i udžbenik za srednje stručne škole pod nazivom Osnove turizma i ugostiteljstva (2008. godine).

Recenzenti knjige su Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam Budva, Nikola Fabris, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu i Bojan Dimitrijević, Akademija strukovnih studija, Beograd.

Knjigu su podržale Nacionalna turistička organizacija i Turistička organizacija Budve.

Posebna fokus u knjizi je na autputima finansijske analize, što je od posebnog značaja za oblast turizma, zbog elastičnosti turističke tražnje, od koje zavise ukupni prihodi u ovoj oblasti, što opet uzrokuje konstantan monitoring i optimizaciju troškova.

Županović ističe da je finansijska analiza od posebne važnosti za upravljanje poslovanjem i razvoj preduzeća u turizmu, s obzirom na to da podrazumijeva kako analizu trenutnog finansijskog položaja i rezultata poslovanja preduzeća, tako i procjenu budućih finansijskih rezultata.

Pored toga, podrazumijeva sagledavanje parametara likvidnosti, zaduženosti, ekonomičnosti, profitabilnosti, ali i neophodne investicione analize i analize povrata neto dobiti u odnosu na ukupan kapital i ukupna sredstva.

Finalno, finansijska analiza je od vitalnog značaja za funkcionisanje turističkih kompanija, i u smislu signaliziranja odstupanja od zacrtanog biznis plana, ali i u smislu diskrepanci u odnosu na ranije zabilježene tendencije.

Send this to a friend