Ekonomija

Obrađeno 20.000 elaborata za legalizaciju

Od početka legalizacije do 1. novembra 2018. godine, u svim područnim jedinicama, ukupno je primljeno 24.133 elaborata, a ovjereno blizu 20.000, saopšteno je iz Uprave za nekretnine.

Kako ističu, sve područne jedinice Uprave su radile u punom kapacitetu i zato danas imamo visok procenat ovjerenih elaborata.

“PJ Podgorica zaprimila je preko 7,000 elaborata. Uprava za nekretnine je od početka samog procesa primjene ovog zakona, u potpunosti posvećena implementaciji istog, i to u dijelu koji podrazumijeva ovjeru elaborata i knjiženje bespravno podignutih objekata. Kao servis građana, Uprava za nekretnine je preduzela sve potrebne mjere da bi se omogućila adekvatna saradnja i pristup informacijama koje u svakom trenutku zainteresovani mogu dobiti putem našeg web sajta, zvanične e-mail adrese, lično na šalterima u svim područnim jedinicama, kao i putem kontakt telefona koji su istaknuti na sajtu Uprave za nekretnine”, navode oni.

Kako objašnjavaju, od početka legalizacije svi raspoloživi kapaciteti usmjereni su ka realizaciji i primjeni zakona.

“Reorganizacijom i preraspodjelom povećan je broj službenika u cilju efektivnog i efikasnog obavljanja poslova, uveden je prekovremeni rad, kao i rad sa strankama dva puta u toku nedjelje (utorkom i četvrtkom). Pred Upravom je obiman i zahtjevan posao, ali uz adekvatne mehanizme rada, implementacija zakona o legalizaciji neformalnih objekata će biti uspješno realizovana, barem u onom dijelu koji se tiče Uprave za nekretnine”, dodaju oni.

Iz Uprave napominju da evidencija katastra nepokretnosti ima veoma veliki značaj za sva strateška planiranja koja se odnose na potrebu za podacima o vlasničkoj strukturi i georeferenciranim prostornim podacima.

“Omogućeno je da javni i privatni sektor, saglasno zakonskoj regulativi, na brz i efikasan način koristi e-servise, odnosno uvid u on-line podatke u realnom vremenu , koji se odnose na uvid u: vlasničku strukturu, sagalsno zakonskoj regulativi po jmbg/mb, br lista nepokretnosti/posjedovnog lista ili broju katastarske parcele; aktivne zahtjeve sa ciljem onemogućavanja zloupotrebe transakcije iste nepokretnosti više puta; praćenje statusa rješavanja zahtjeva, na osnovu dobijenog koda prilikom predaje zahtjeva. Planirane aktivnosti odnose se na preuzimanja e-potpisanog lista nepokretnosti/posjedovnog lista, odnosno uvjerenja, kao i aplikacije namijenjene za rad notarskih kancelarija. Podaci koji su trenutno dostupni su: ortofoto snimci za cijelu teritoriju Crne Gore (2007; 2010.-2011. godine), ortofoto iz različitog perioda snimanja za različite lokacije, digitalna topografska karta razmjere 1:25.000, izvod iz digitalnog plana za katastarske opštine evidencije katastra nepokretnosti i dr. u kontinuitetu se obezbjeđuju novi podaci”, navode oni i dodaju da če uskoro biti dostupan i ortofoto izrađen 2017. godine u okviru Projekta izrade višenamjenskog ortofotoa za teritoriju Crne Gore.

Iz Uprave za nekretnine podsjećaju da su  u 2017 godini ostvarili učinak koji je rezultirao smanjenim brojem nezavršenih predmeta, od tri odsto.

“U prošloj godini Uprava za nekretnine imala je 61 000 Upravnih predmeta a tu cifru smo premašili samo za devet mjeseci u 2018. godini. To su redovni poslovi pored kojih se aktivno bavimo ovjerom elaborata i knjiženjem bespravno podignutih objekata, odnosno procesom legalizacije. Na geostrateškom putu Crne Gore, Uprava za nekretnine poseban akcenat stavlja na identifikaciji, afirmaciji i realizaciji razvojnih projekata u okviru domaće, regionalne i evropske saradnje. U tom domenu postignuto je mnogo, jer su u pitanju najznačajniji kapitalni projekti značajni za razvoj Crne Gore i primjenu visokih standarda u procesu integracija EU”, tvrde oni.

 

Send this to a friend