Ekonomija

Obustavljena trgovina akcijama Rudnika Pljevlja

Rudnik uglja Pljevlja

Montenegroberza će od danas blokirati trgovanje akcijama pljevaljskog Rudnika uglja tokom procesa u kojem bi Elektroprivreda EPCG trebalo da ih preuzme.

“Ta odluka se donosi u skladu sa rješenjem Komisije za tržište kapitala o obustavi trgovanja akcijama Rudnika tokom postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje od EPCG”, navodi se u saopštenju Montenegroberze.

EPCG je krajem marta objavila odluku o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje pljevaljskog Rudnika uglja.

Riječ je o oko 5,06 miliona akcija Rudnika uglja, koje će se prodavati po cijeni čiju je fer tržišnu vrijednost, revizorska kuća Deloitte, konsultant za taj postupak, procijenila na 6,4 eura po dionici.

Dobrovoljna javna ponuda smatraće se uspješnom ukoliko EPCG stekne najmanje 2,58 miliona akcija ili 51 odsto ukupnog broja dionica Rudnika uglja, što je prag uspješnosti.

Akcionari EPCG usvojili su 28. marta, na vanrednoj Skupštini, sa 89 odsto glasova odluku o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja, bez izjašnjavanja predstavnika države i kompanije A2A.

Takva odluka je donesena na osnovu vanredne Skupštine akcionara, kada je nacionalna energetska kompanija pokazala zainteresovanost za ponudu o preuzimanju na osnovu prethodnog dopisa akcionara Rudnika uglja, predstavnika A2A i biznismena Aca Đukanovića.

Kompaniji A2A u Rudniku uglja pripada 39,49 odsto akcija, državi Crnoj Gori 31,11, Acu Đukanoviću 11,84 odsto. Iza CK-Zbirnog kastodi računa 1 sakriven je vlasnik 3,53 odsto dionica, dok Radoslav Tomić ima 1,1 odsto akcija.

Send this to a friend