Ekonomija

Očekuje se nova garancija Svjetske banke od 90 miliona dolara

Nikola Fabris

Crna Gora pregovara sa Svjetskom bankom o dobijanju nove garancije u vrijednosti od 90 miliona dolara, uz pomoć koje bi se na međunarodnom tržištu mogla povoljno zadužiti do 270 miliona dolara. Novac bi bio iskorišćen za refinansiranje javnog duga, kazao je u intervjuu Pobjedi viceguverner Centralne banke Nikola Fabris.

Očekuje se, kaže viceguverner CBCG, da garancija bude odobrena početkom sljedeće godine.

“Najbolji je način da se ova podrška, kao i prethodna, iskoristi za povoljno refinansiranje kojim bi se otplatio dio javnog duga. Zaduživanje uz garanciju Svjetske banke obezbjeđuje niske kamatne stope i povoljne uslove otplate (grejs period i duži rokovi otplate). Procjene su da se, u odnosu na iznos garancije Svjetske banke, može obezbijediti do tri puta veći iznos zaduživanja”, ističe Fabris.

Podsjeća da su predstavnici MMF-a i Svjetske banke pozdravili ostvarene rezultate Crne Gore u procesu fiskalne konsolidacije, kao i u dijelu unapređenja finansijskog sistema, a naročito je pozdravljen uspjeh u, do sada, najpovoljnijoj emisiji euroobveznica.

“Naglašeno je da je, i u okolnostima teških i nepopularnih mjera fiskalnog prilagođavanja, kao i zahtjevnih aktivnosti na unapređenju finansijskog sistema, Crna Gora ostvarila impresivan rast u prošloj godini od 4,4 odsto BDP-a. Istaknute su i odlične tendencije u ovoj godini, posebno u zoni realne ekonomije, kao i u dijelu jačanja fiskalne stabilnosti i daljeg unapređenja finansijskog sistema. Sugerisano je da je od ključnog značaja da se u potpunosti istraje na dosljednoj primjeni mjera fiskalne konsolidacije”, dodaje viceguverner.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da su, kroz garanciju Svjetske banke i emisiju euroobveznica, obezbijeđena sredstva za finansiranje javnog duga za ovu i sljedeću godinu, eventualni podbačaj rasta BDP-a ne bi donio ništa dramatično.

“Raspoloživi podaci iz prvog kvartala ove godine ukazuju da bi rast mogao biti i veći od planiranog, ali je još rano za donošenje konačnih zaključaka”, zaključio je Fabris.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
buzz
Gost
buzz

Znaci bjezi odavde ko moze!

buzz
Gost
buzz

Nadamo se garanciji od 90 miliona da bi se zaduzili 270miliona! Bravo strucnjaci koji pravite od nas robove! Kad stignu milijarde eura kredita na naplatu ovi bogati ce uteci preko grane,a jadni narod ce biti rob i zarobljenik svjetskih banaka!

cinik
Gost
cinik

Socijalni slučaj koji prima pomoć od 500€ da preživi do prvog pored plate od skoro 5000€ mjesečno, oduševljen što će Svjetska banka dati garanciju od 90 miliona da podignemo kredit od 270 miliona, da vratimo kamate!

crnogorac
Gost
crnogorac

Samo 90 miliona koji nam mogu obezbijediti novo “povoljno” zaduženje od 270 miliona! E vala džabe, Mila za doživotnog predsjednika a Duška za doživotnog premijera!

SUNCE
Gost
SUNCE

HA HA HA

Grizzy
Gost
Grizzy

Ovoga naseg viceguvernera moze zamijeniti i obicna domacica koja “dize kredit da bi zatvorila drugi”, Samo je razlika sto to domacica radi za dz, a ovaj za 4 ili 5 000 mjesecno. I eto ustede za dr. budzet 30 000 na godinu.

Middle Finger
Gost
Middle Finger

A evo ga cuveni Fabris koji je dobio jednokratnu pomoc od cini mi se 500€ zbog teske finansijske situacije! Viceguverner koji prima ko zna koliku platu?! A vuci se okle si dosa’ ti jos imas obraza da se pojavis u medije a javno su objavili ovaj tajni podatak o tebi…Zastidje!

tim
Gost
tim

Prosperitet puca iza svakog coska

SUNCE
Gost
SUNCE

OSTA MI OVO MALO ZIVOTA..

OSTACE MOJIM UNUCADIMA I PRAUNUCADIMA OVA SVJETSKA ZADUZENJA……LE LE LISI SVIH NAS.
DOKLE VISE BRATE NIKOLA

Ćotek
Gost
Ćotek

za stabilnost i napredak sve sami povoljni uslovi otpate – stručnjaci naši kako nam vode državu u sunovrat.
Vive Le Roi!

markos
Gost
markos

Magistar Aleksa Bečić će te spasit….

SUNCE
Gost
SUNCE

MOZDA I NJEMJ DA SE VIDI JEL PLAGIJATOR…VALJALO BI PROVJERIT NEGO TA CUDNA MASINA NE RADI ZA DPS…NIJESU ZNALI DO SKORO NI STO ZNACI TA RIJEC…ALI NIKAD NIJE KASNO…

Ćotek
Gost
Ćotek

a nije Magistar no Doktor spram ovih koji nam vode državu u sunovrat…
a ovce bleje, prave se pametne i aplaudiraju :-*

Ilija
Gost
Ilija

Bravo.Mozete mislit neprijatelje CG.Kipte od ljutnje I mtznje kad vide ovako dobre rezultatima CG.

Send this to a friend