Ekonomija

Očekuje se rekord: Kruzing sezona u Baru počinje krajem februara

Kruzing sezona u Baru ove godine biće otvorena 20. februara i trajaće do polovine oktobra, a po broju kruzera i turista biće rekordna.

Tokom osam mjesi kruzing sezone u 2019. godini, u Bar će pristati 27 kruzera koji će, prema najavama, dovesti preko 26.000 turista.

Prvi kruzer uploviće u luku Bar, kao nikada do sada u zimskom mjesecu 20. februara. Riječ je o brodu La Belle de l’Adriatique francuske kompanije CroisiEurope. Brod ima 111 metara dužine, može primiti oko 200 putnika i ima oko 50 članova posade.

Kako je za portal Jedro kazao izvršni direktor Barske plovidbe Tihomir Mirković, tokom februara, marta i aprila kruzeri La Belle de l’Adriatique pristajaće na gat 5.

“Ove godine nastavlja se saradnja između kompanija Barska plovidba i Atlantagent iz Dubrovnika, na bazi subagenture, a i poslova prihvata i otpreme broda kao i poslova logistike u barskoj luci”, dodao je on.

La Belle de l’Adriatique će u februaru uploviti dva puta, a u martu su najavljena četri dolaska ovog putničkog broda. Tokom aprila planirana su dva uplovljavanja La Belle de l’Adriatique, kao i kruzera Artania njemačke kompanije Phoenix Reisen koji uplovljava na gat kompanije Port of Adria.

Koordinatorka kruzing aktivnosti u AD Port of Adria Tanja Novović kaže da su kompanije koje svoje kruzere šalju u Bar zadovoljne, prvenstveno zbog bezbjednosti i sigurnosti u luci, lučkim kapacitetima, infrastrukturom i uslugom, ali i Barom kao turističkom destinacijom koja pruža mogućnost različitih izletničkih tura.

“Drago nam je što doprinosimo i radimo na proširenju mogućnosti kako za turiste tako i privredu uz podršku našeg većinskog vlasnika Global Ports Holdinga”, dodala je ona.

Podsjetimo, kruzing turizma počeo se razvijati u Baru dolaskom turskog Global Ports Holdinga i uz napore agencije Allegra iz Bara.

Kompanija Port of Adria, prošle godine od početka juna do polovine novembra prihvatila je 16 kruzera kojim je u Bar doputovalo preko 22.000 turista.

Prošlogodišnju kruzing sezonu zatvorio je već pomenuti putnički brod Artania. On je u Bar uplovio 18. novembra i doveo 1.054 turista i 527 članova posade. Agencijske poslove za ovaj putnički brod radi Boka Adriatic iz Kotora .

Iako u Bar za sada uplovljava mnogo manje kruzera nego u Kotor, prošle godine u hronologiji Bara bio je događaj za istorijski kalendar, 27.jula, u jednom danu na gatovima Port of Adrie, istovremeno dva kruzera.

Statistika ukazuje da kruzing turizam u Baru bilježi konstantan porast. Prema podacima iz AD Port of Adria: u 2016. godini prihvatili su sedam kruzer brodova i 8.660 putnika, u 2017. godini devet kruzera, preko kojih je u Bar i Crnu Goru došlo oko 11.550 putnika.

Tokom 2018. godine 16 kruzera i oko 22.000 turista koji su posjetili Bar, kroz organizovane i individulane izlete Stari grad, Skadarsko jezero, Sveti Stefan, Budvu, Kotor i Ulcinj.

Send this to a friend