Ekonomija

Ocjene analitičara: CG potrebna nacionalna avio-kompanija

Crnoj Gori je potrebna nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines (MA), ocijenili su turistički radnici i analitičari.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, smatra da se svaki državni euro koji se uloži u MA vraća desetostruko i da je crnogorskom turizmu apsolutno potrebna nacionalna avio kompanija.

“MA, kao nacionalna avio kompanija, mora da opstane i ona ne treba da bude strogo komercijalna, jer svaki euro koji država uloži u MA vratiće joj se desetostruko. Ako država pomaže tu kompaniju ona dobija 100 hiljada turista više, koji ne bi došli u Crnu Goru da nije MA”, rekao je Radulović.

Na taj način, kako je naveo, država ostvaruje zaradu i puni budžet.

“Zato ulaganje u MA nije trošak, odnosno inicijalno je trošak, a konačno je zarada. Ko kaže da nam ne treba MA, duboko se vara”, poručio je Radulović.

Prema njegovim riječima, nacionalna avio-kompanija je potrebna Crnoj Gori, jer da bi zaživjela neka nova avio-linija nije garancija ni milion eura.

“Pitanje je da li privatne avio-kompanije ili državne koje nijesu iz Crne Gore imaju interes to da rade, a mi kao poluostrvska zemlja, koja ima veliku potrebu da je što bolje avio dostupna, treba da koristi MA za otvaranje linija ka novim destinacijama“, saopštio je Radulović.

Zvaničan stav Vlade i MA o značaju i stanju u nacionalnoj avio-kompaniji Pobjeda nije mogla da dobije, ali, prema saznanjima lista, u nacionalnom avio-prevozniku smatraju da je većina nacionalnih avio-kompanija, koje su bile u krizi i imale teških trenutaka, u prevazilaženju problema imala pomoć države.

Iako je MA bio u minusu od 8,5 miliona eura u 2015. godini, kompanija je te godine ostvarila promet od 79 miliona eura i, prema saznanjima Pobjede, sa najmanje pola tog iznosa direktno uticala na bruto domaći proizvod (BDP).

I pored toga u prošloj godini MA nije imao pomoć države.

“Mi smo rijetka kompanija u Crnoj Gori koja izvozi uslugu i dovodi 580 hiljada ljudi u Crnu Goru, od kojih su 320 hiljada stranci. No i pored toga nacionalni avio prevoznik nema nikakvih povoljnosti i besplatnih usluga na crnogorskim aerodromima i u gorem je položaju u Crnoj Gori od low-cost kompanija, kojima su aerodromske takse nula”, rekao je izvor lista iz MA.

Dekan budvanskog Fakulteta za biznis, Rade Ratković, smatra da je Crnoj Gori nacionalna avio-kompanija MA itekako potrebna.

“Dobro je imati nacionalnu avio-kompaniju, međutim, da bi MA bila rentabilna treba je usmjeriti ka čarter letovima, kako ne bi bila u gubicima”, smatra Ratković.

On je dodao da MA treba da se bavi čarter letovima ne samo za Crnu Goru nego i za druge države.

Prema riječima Ratkovića, za crnogorski turizam je poželjno da postoji nacionalna avio-kompanija.

Ratković je naveo da su za crnogorski turizam najvažnija evropska tržišta, sa kojih će turisti dolaziti stalno, a ne samo s vremena na vrijeme.

“Nijedna zemlja Mediterana nije se odrekla evropskog tržišta, a sva ostala tržišta su dodatna. Turista iz Evrope najviše za dva sata dođe do nas, ne gubi vrijeme i agencije organizuju čarter prevoze koji su jeftiniji i zato to funkcioniše”, tvrdi Ratković.

Ekonomski analitičar, Vasilije Kostić, saopštio je da nacionalne avio-kompanije, kao i većina komercijalnih, posluju po tržišnim principima, ali i uz zaštitu i podršku države.

“Finansijska podrška ovim avio-kompanijama zabranjena je u zemljama Evropske unije, čime se želi afirmisati konkurencija, a ne protekcionizam na jedinstvenom evropskom tržištu. U suštini, to znači da ce nacionalne avio-kompanije morati da posluju komercijalno i da će profitabilnost biti uslov njihove održivosti, a ne državna pomoć, jer koliko god se podupiralo njihovo poslovanje na kraju će princip profitabilnosti prevladati”, rekao je Kostić.

Prema njegovim riječima, buduće rješenje kada je riječ o MA se ogleda u traženju strateškog partnerstva, nekog oblika spajanja ili akvizicije, preuzimanja i slično.

“Već odavno države kao svoja obilježja nemaju avio-kompanije i ne treba da imaju. Ono što treba da imaju kao prepoznatljivost jeste efikasnost i konkurentnost”, zaključio je Kostić.

Predsjednik Vlade, Duško Marković, naložio je prije dvije sedmice ministru saobraćaja i pomorstva, Osmanu Nurkoviću, da u najkraćem roku pripremi i dostavi Vladi detaljnu informaciju o trenutnom stanju u nacionalnoj avio kompaniji, kako bi se što brže počeli rješavati problemi u tom preduzeću.

Send this to a friend