Ekonomija

Od 1. jula na tržištu zabranjene sijalice od 100 vati i veće

Ilustracija, foto: Pixabay

Stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće neće biti dozvoljeno nakon 1. jula, s obzirom na to da počinje primjena Pravilnika o zahtjevima za eko dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva, saopšteno je danas iz Ministarstva ekonomije.

“Pravilnikom se zabranjuje stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma primjene Pravilnika već našle na tržištu. Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe sijalica koje su uvezli do 1. jula, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište ove vrste sijalica nakon pomenutog datuma”, preciziraju u Ministarstvu.

Tehnički zahtjevi eko dizajna za klasične sijalice sa žarnom niti primjenjivaće se po fazama.

“To znači da će, nakon zabrane stavljanja na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće od 1. jula, isto važiti za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara 2019. godine, za sijalice snage od 60 W i veće od 1. jula 2019. godine, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Pomenuti Pravilnik jedan je od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji propisuju postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, shodno praksi EU koja sprovodi ovaj proces od 2012. godine.

Ostali pravilnici koje je donijelo Ministarstvo ekonomije odnose se na rashladne i uređaje za klimatizaciju, mašine za pranje i sušenje veša i pranje posuđa, televizore, električna napajanja, set-top boksove, električne motore, ventilatore, pumpe za vodu i cirkulacione pumpe.

“Ministarstvo ekonomije je u proteklih pola godine intenzivno komunikaciralo sa uvoznicima i distributerima, ali i inspekcijskim organima, pa je kroz niz sastanaka i radionica radilo na njihovom informisanju i pripremi za obaveze koje proističu iz ovog i ostalih pravilnika”, dodaju u tom resoru.

Uspostavljanje pravnog okvira kojima se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn i označavanje energetske efikasnosti proizvoda podržano je od strane Njemačkog društva za međunarodnu saradnju i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bosko
Gost
Bosko

Sterike i eto ustede

Mirjana
Gost
Mirjana

Dva e dnevno.A sijalice 3 e.pa ko ce nam ih kupiti Cedis…Sram vas bilo…

Lolek
Gost
Lolek

Bolje da imaju plan za povecanje plata i penzija takvom brzinom no sto zarulje mijenjaju. Debilnost EU u punom sjaju. Pa ce na red doci velicina krastavaca, pomidore i paprika.

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Sjajna vest. MNE Ministarsrstvo ekonomije sjajno priprema i unapredjuje energetsku efukasnost i njenu implementaciju.

Send this to a friend