Ekonomija

Od danas počinje primjena Zakona o fiskalizaciji

Ilustracija

Primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počinje danas, čime će  sistem elektronske fiskalizacije biti pušten u produkciju.

Poreski obveznici koji na novi sistem evidentiranja prometa ne pređu danas, moći će to da učine najkasnije do 1. juna ove godine.

“U prelaznom razdoblju, poreski obveznici koji su do sada promet evidentirali putem poreskih registar kasa, dužni su izvršiti njihovu defiskalizaciju shodno Uredbi o postupku očitavanja fiskalne memorije poreske registar kase. Uredba o poreskoj registar kasi, shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, prestaje da važi od 1. juna ove godine”, objasnili su juče u Poreskoj upravi PU.

Postupak elektronske fiskalizacije, kako us kazali, podrazumijeva posjedovanje digitalnog certifikata, stalne internet veze i adekvatno softversko rješenje poreskih obveznika.

“U ponudi na crnogorskom tržištu nalaze se različita rješenja kako bi poreski obveznici obezbijedili potrebne preduslove po što ekonomičnijim uslovima u zavisnosti od potreba i mogućnosti”, rekli su u PU.

Dodaju da će, u cilju blagovremene i uspješne pripreme za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije, omogućiti kontinuiranu stručnu i tehničku podršku poreskim obveznicima, te da se očekuje da će već od danas značajan broj obveznika početi evidentiranje prometa shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

 

 

Send this to a friend