Ekonomija INVESTICIJE I DOBIT OBILJEŽILI 109. GODINU RADA KOMPANIJE

Od EPCG se u budžet slilo 100 miliona eura

Ova i prošla godina među najuspješnijim su poslovnim godinama u istoriji Elektroprivrede Crne Gore, a ulaganjem više stotina miliona eura u izgradnju novih, te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora, u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti objekata, kazao je izvršni direktor EPCG Igor Noveljić.

HE PIVA

Elektroprivreda Crne Gore obilježava 109 godina postojanja i uspješnog rada u jeku velikog investicionog zamaha.

“Ulaganjem više stotina miliona eura u izgradnju novih te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti, produžiti životni vijek i pogonska spremnost i pouzdanost u radu postojećih objekata, smanjiti energetski deficit i obezbijediti sigurno snabdijevanje kupaca. Time ćemo spremno dočekati i potencijalne nove snabdjevače i sačuvati lidersku poziciju EPCG na domaćem energetskom tržištu, ali i napraviti značajan iskorak i na tržište regiona”, ističe Noveljić.

Navodi da su tekuća i prošla, 2018. godina, među najuspješnijim poslovnim godinama u istoriji kompanije.

Noveljić

“U dinamičnoj 2018, EPCG grupa (EPCG, CEDIS i RUP) ostvarila je oko 60 miliona neto dobiti i u budžet države, po osnovu poreza, prireza, naknada i drugih obaveza, kao i dividende, uplatila ukupno oko 100 miliona eura. Takođe, EPCG je otkupila i vlasnički udio italijanske A2A u vrijednosti od 66 miliona. Na kraju pokrenuli smo i investicioni ciklus kojim želimo da obezbijedimo visoku pogonsku spremnost i pouzdanost u radu energetskih postrojenja i, u konačnom, sigurnost u snabdijevanju svih kupaca električne energije”, istakao je Noveljić.

I dok se ozbiljni investicioni zahvati izvode na revitalizaciji i modernizaciji hidroenergetskih kapaciteta EPCG znatna sredstva investira i u termo-energetski kompleks u Pljevljima.

HE PERUĆICA

Počela je rekultivacija deponije na Maljevcu, vrijedna oko 20 miliona eura, do kraja godine trebalo bi da bude potpisan i ugovor o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg termo bloka zašta je opredijeljeno oko 45 miliona eura, a u RUP-u intezivno rade na nabavci nove opreme,

“Realizacijom ovih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu. Izgradićemo i izvor toplote za grijanje grada i donirati još oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda. Raduje me i činjenica da smo kupovinom RUP-a postigli željeni sinergetski efekat, jer sasvim je izvjesno da će Rudnik već u prve dvije godine poslovanja u okviru EPCG grupe ostvariti neto dobit na nivou polovine sredstava uloženih u akviziciju vrijednu oko 35 miliona eura”, ocijenio je Noveljić.

Podsjetimo, Ministarstvo ekonomije dodijelilo je ovoj kompaniji oko 200 miliona eura vrijednu izgradnju solarne elektrane na Briskoj Gori.

TE PLJEVLJA

“Uradili smo i Idejni projekat za buduću HE “Komarnica”, a poslije uspješno završene modernizacije, u eksploataciji će do kraja godine, ponovo biti i dvije male hidroelektrane: “Glava Zete” i “Slap Zete” koje posluju u okviru zajedničke kompanije sa norveškim NTE, “Zeta energy”, kazao je Noveljić.

Ukoliko Skupština akcionara, krajem avgusta, da zeleno svjetlo, EPCG će potpisati i ugovor o razvoju vjetroparka na Krnovu, vrijedan 60 miliona eura.

“U septembru nas očekuje i zaključivanje ugovora sa Kfw bankom vrijednog 35 miliona eura, za modernizaciju HE Perućica u koju će, u naredne tri godine, ulaganja premašiti 60 miliona eura, dok je u HE Piva uveliko u toku rekonstrukcija agregata i modernizacija elektro-mašinske opreme po ugovorima vrijednim 15 miliona eura”, naveo je Noveljić.

Dan EPCG obilježava se u znak sjećanja na 19. avgust 1910. godine, kada je crnogorski suveren Nikola I u okviru dvorskih svečanosti povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom na Cetinju ozvaničio rad prve električne centrale u našoj zemlji.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PetarPan
Gost
PetarPan

Moraju zaraditi kad nas oderaše za struju po 100€ i više mjesečno.Tu svak može biti sručnjak više nam para treba za struju nego za hranu…

Ljubo
Gost
Ljubo

Zašto admine brises komentar? Po kojim pravilima? Dobro poslovanje i zaradu treba usmjeriti u prioritete elektroenergetike a to je poboljšanje prenosa koji je loš a i mnogo komplikovaniji. Dzaba nam proizvodnja ako je prenos los.

Meho
Gost
Meho

Miloseviceva propaganda, iste ovakve naslove smo citali 90ih .. .

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Na sve rjeke staviti brane pod broj jedan na Moracu i Taru pa onda na Pivu l Lim. Kabal imamo izvozimo struju i broimo pare.

Mila K
Gost
Mila K

Kakav ružan promotivni tekst. Sramota koliko ovdje nema ništa o ozbiljnoj privredničkoj viziji.

Morpheus
Gost
Morpheus

A dobro nisi uspjela Zugica neka pomenuti. Inace od kad se ti i u energetiku razumijes expertice opsto ekonomske prakse??

Pišonja i Žuga
Gost
Pišonja i Žuga

Uči li guverner da pliva u plutajućoj kući?

Sanja
Gost
Sanja

Sramota je jedino koliko ti pises uopsteno i bez imalo expertize Kasalica. Text sadrzi jasne cifre i planove ali ti to ne vidis jer pojede te nezadovoljstvo zeno

El patron
Gost
El patron

Mila, mozes li malo prokomentarisati predstojece prvenstvo u košarci, posto se u sve razumijes, aaauuuuu, aaa batali više

MOJdjed
Gost
MOJdjed

Kuku narode vjerujes li ti u ovo
Prska si narode posteni

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Ova grana privrede je nešto što može da nam postane kičma države, zajedno sa turizmom. Zapravo još mnogo stabilnija od turizma. Možemo izvoznik struje da postanemo, da se pare samo slivaju u CG. Sve prirodne potencijale imamo. To je ono najvažnije. Jako ozbiljna kompanija.

Todor
Gost
Todor

Ko zna đe se pare slivaju?

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Sto ne ulozite sicu u ove male elektrane pa da doprinosi za obnovljive izvore idu vama.Ipak ste vi drzavna firma.

Pomalo
Gost
Pomalo

Radi malo cenzura, ne smije da se pomene Aco Đukanović, sve kul.

Moto Laketa
Gost
Moto Laketa

Prvenstveno treba da uloze novac u poboljsanje prenosne mreze se mnogo boljimi brojnijim alternativnim pravcim prenosa. Sramota je da imamo ispade ili planirana iskljucenja u obimu u kojem imamo danas. U razvijenim zemljama cak i radovi na seoskom podrucju iniciraju alternativne pravce prenosa koji omogucavaju neprekinuto napajanje, a kamo li glavni gradovi i naselja u njima.

BosaNova
Gost
BosaNova

Prenosna mreza nije dio EPCG

Moto Laketa
Gost
Moto Laketa

To je birokratski odgovor i izgovor. Sto ce nam EPCG ako je ne interesuje prenos do potrosaca. To je funkcionalna cjelina , jer jedno bez drugog u ovim okolnostima nemaju ama bas nikakvog smisla.

BosaNova
Gost
BosaNova

Ne nije funkcionalna cijelina, Prenos tj CGES je kompletno posebna firma. Ocito bas ne znas o cemu pricas

Brajo pošteni
Gost
Brajo pošteni

Ti očito znaš, BosaNova, da su CGES izdvojili iz EPCG da bi se uz postojećih zaposlila armija birača!

Moto Laketa
Gost
Moto Laketa

Zasto admine brises? Opet birokratski odgovor BosaNova. Mene kao potrosaca ne interesuje sto ste se podijelili. Bitno je da ste vi za mene jedna funkcionalna cjelina da bih ja dobio struju (nista mi ne znaci vasa proizvodnja ako mi se napajanje strujom prekine). Ako to ne razumijes kao takvo onda je jasno zasto se potrosaci zale. Ne moze se birokratski… Više »

BosaNova
Gost
BosaNova

Koliko puta mozes iskoristiti, pogresno, rijec birokratski? Radi se o kompanijama a ne administraciji. Inace do podijele je doslo iskljucivo na pritisak EU da prenos ne moze biti u sklopu kompanije koja ima proizvodju. Pa se njima zali za “birokratsko rijesenje”

BosaNova
Gost
BosaNova

Ozboljna kompanija i projekti koji ce imati pravi uticaj na ekonomiju a ne neki hotelcici koji imaju minimalni uticaj a dizu se do neba

Ljubo
Gost
Ljubo

Bolji je sistem “hotelcica” jer je zaokruzen sistem koji je fokusiran na potrosacko trziste i posluje u uslovima jake konkurencije, sto se za vas ne bi moglo reci. Vas pristup ukupnom poboljsanju elektroenergetskog sistema je veoma los, jer posmatrate proizvodnju izolovano od prenosa i potrosaca. Bez sluha za potrosacko trziste ni vasi rezultati ne mogu biti onakvi kakvi bi trebali… Više »

BosaNova
Gost
BosaNova

Prenos se mora odvojiti od proizvodnje po EU pravilima. To je bio jedan od glavnih zahtjeva pregovorima. Moj savjet ti je-Ne pricati napamet. I da, bas se prihodi nekog hotela, ili 100, mogu porediti sa energetikom. Postoji li i jedna bogata zemlja da zivi primarno turizma?? Od energetike da

Slavko
Gost
Slavko

Ni ona vise nije nasa, sve je DPS prodao i unistio a narodu 200 eura plate i kontejner da se prehrani…

Eurodizel
Gost
Eurodizel

Zapravo, odavno nije bila naskija… EPCG je skoro 95% drzavna danas, a jos od 2000.-te godine i masovne vaucerske provatizavzcije bila je svega 70%… pa onda 55%… tako da – MLATIŠ!!

Nije bitno
Gost
Nije bitno

NIKO koga znam nema 200 evra platu. NIJEDAN ni član familije, ni prijatelj, ni poznanik NIKAD nije imao nedostatak hrane u životu. Ajd sad pali. Nisam glasač DPS-a NIKAD bio. Toliko.

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

Dodatak za djecu: 14.249; 374.479,92 eura
Materijalno obezbjeđenje: 29.093, 847.456,29 eura
Lična invalidnina: 2.615, 482.099,90 eura
Dodatak za njegu i pomoć: 17.837; 1.239.062,66 eura
Porodični smještaj, porodični smještaj-hraniteljstvo: 438; 124.037,75 eura
Ukupno za jul 2019.godine ima 64.242 ovih lica a primanja su 3.067.136,52 eura

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Ne vjerujem da ova većinski Državna kompanija ima prosjek plata veći nego li što je Državni prosjek..I to više nego duplo..To je njihova djedovina .Nihova jezera i rijeke. Naše je samo da platimo jer ako ne platimo,i investicije i gubitke i Prvu famelju..nema struje.

Čudna matematik
Gost
Čudna matematik

Sa svih strana stižu milijarde i stotine miliona u državu od pola miliona stanovnika, a prosječna plata 500 eura. Ili neko debelo laže, ili nosi neđe nastranu.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Zbog računa na Kipru i u Švajcarskoj nemamo plate 800 evra. Na žalost svih nas! Iznijeli su stotine miliona evra iz zemlje.

Send this to a friend