Ekonomija

Od ideje do biznisa: Uspješne priče preduzetnika iz Crne Gore

Veb sajt www.zatvojbiznis.me nastao je kroz partnerstvo Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Kancelarije UNDP-ja u Crnoj Gori, koje za cilj ima podršku preduzetništvu i malim biznisima u državi, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

“ZZZCG, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, realizuje 3,5 miliona eura vrijedan projekat „Program grantova za samozapošljavanje“, koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU. UNDP preduzetnicima pruža mentorsku podršku kroz projekat „Inkluzivna tržišta rada na Zapadnom Balkanu“, koji finansira Austrijska razvojna agencija, a u okviru kog je podržana i izrada veb sajta”, navode u saopštenju.

Kako navode, sajt je nastao kako bi na jednom mjestu bili dostupni savjeti i korisne informacije o biznisima podržanim kroz grant šemu, kako bi se doprinijelo većoj vidljivosti njhovih proizvoda i usluga i održivosti i uspjehu njihovih biznisa.

“Na sajtu se nalaze i uspješne priče korisnika grantova koji su, uz bespovratna sredstva EU u iznosu od 3.000 do 7.500 eura, iskoristili priliku da svoje biznis ideje sprovedu u djelo i pokrenu”, navode u saopštenju.

Iz Zavoda ističu da je Nikšićanka Zorica Garčević  već kao desetogodišnjakinja počela da pravi kolače i torte i sad uspješno vodi svoj biznis – radionicu ,,I&D French Taste’’.

“Osim slanih peciva, sitnih kolača i klasičnih torti, u radionici pravi francuske torte. Napravljene od kvalitetnog materijala koji u Crnu Goru stiže iz Italije, francuske torte bez margarina i sa minimalnom količinom šećera i brašna, kvalitetnije su i zdravije od klasičnih”, dodaju u saopštenju.

Dodatno pojašnjavaju da ,,Program grantova za samozapošljavanje” sprovodi Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja. Projekat je dio Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU.

Send this to a friend