Ekonomija

Od legalizacije 40 miliona eura

Pavle Radulović

U ovom trenutku teško je pretpostaviti iznos prihoda od legalizacije objekata, ali on se procjenjuje na najmanje 40 miliona eura, kazao je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović Pobjedi.

“Ovaj prihod će se ostvariti kroz naknadu za komunalno opremanje čiju visinu određuju opštine, naknadu za zemljište ukoliko je bespravni objekat izgrađen na državnom zemljištu, te naknadu za Regionalni vodovod na Primorju. Novac od komunalne i naknade za zemljište koristiće opštine za namjensko ulaganje u infrastrukturu, komunalno opremanje naselja, izgradnju škola, vrtića i drugih društvenih sadržaja”,  kazao je Radulović.

Radulović je u intervjuu ovom listu kazao da  primjena  Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ide planiranom dinamikom.

“Urbanističko-građevinska inspekcija, organizovana u tri regije, sa sjedištima u Bijelom Polju, Podgorici i Baru, kao i kancelarijama u Budvi i Herceg Novom, svakodnevno obilazi teren i vrši kontrolu po prispjelim prijavama za građenje, kao i evidentiranju objekata koji se nelegalno grade. Početkom godine planiran je prijem novih inspektora, kako bi se kapaciteti popunili po planu. Krajem decembra izvršeno je prvo rješenje i to u Budvi. Legalizacija ne može biti stvar izbora, niti zakon predviđa mogućnost da se neko ne odluči za legalizaciju. Ko ne prijavi legalizaciju u predviđenom roku, suočiće se sa plaćanjem visokih kazni i rušenjem objekta. Postoje i objekti koji neće moći da se legalizuju, a to su objekti koji nijesu u sadašnjim planovima ili koji ne budu u planu generalne regulacije, te oni koji su izgrađeni na trasama infrastrukture ili u zaštićenim područjima”, dodao je ministar.

On je naglasio da su pripreme za ovogodišnju turističku sezonu u toku, a najveća novost je skoro usvajanje strateškog plana, koji će definisati prioritete u promociji narednih pet godina.

“Kroz ovaj dokument razradićemo i predloge modela transformacije lokalnih turističkih organizacija u organizacije za upravljanje destinacijom, a radićemo i na modelu privatnojavnog partnerstva kako bi turistička privreda aktivnije učestvovala u promociji Crne Gore kao turističke Destinacije”, rekao je Radulović Pobjedi i najavio smanjenje sive ekonomije u ovoj oblasti zahvaljujući zakonima o turizmu i o planiranju i izgradnji.

Ministar je prošlu godinu ocijenio kao rekordnu po svim parametrima.

“Za prvih devetmjeseciprihodjebio 900 miliona, kao cijele 2016. godine, a inicijalne procjene govore nam da ćemo se primaći ili dostići milijardu eura. Po izvještajima lokalnih turističkih organizacija prvi put u istoriji imali smo skoro dva miliona turista, a i sezona je produžena, jer smo prve organizovane grupe imali u martu. Tome je doprinijelo mnogo faktora, a u prvom redu kontinuirani rad, poboljšana avio-povezanost, povećanje i poboljšanje smještajnih kapaciteta”, naveo je on.

Radulović se osvrnuo in a zimsku sezonu, prema njegovim riječima očekivanja su za sada opravdana.

“Ovu zimsku sezonu smo dočekali sa šest aktivnih skijališta Savin kuk, Javorovača, Kolašin 1450, Vučje, Lokve i Hajla, na kojima će biti organizovane razne manifestacije i takmičenja. Na sjeveru su otvoreni tokom ove i prošle godine novi hoteli, a dio zimske ponude su bili i programi za doček Nove godine, koje su ponudili Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Podgorica”, kazao je on.

Radulović je najavio da će ulaganje u sjeverni region biti sve veće, ali je potrebno da se stvore određeni preduslovi za velike investicije.

“Najznačajniji takav projekat je izgradnja autoputa, a neophodno je ulaganje i u turističku infrastrukturu. Vlada je planirala da samo na području Bjelasice kroz višegodišnji projekat uloži 70 miliona eura u izgradnju tri skijališta koja će biti povezana sistemom žičara”, naveo je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

ko im plati 1 cenat taj je LUD…

Pyer
Gost
Pyer

Ja pokusavam da legalizujem kucu koju sam napravijo na svojoj zemlji ali brate ne ide pa ne ide.Ovi u opstinu me setaju od vrata do vrata ko slijepca.Radise o Kotoru a kuca u Grblju

Dokle više
Gost
Dokle više

Ne treba vam ništa platiti ,sad se sjetili da opelješite narod .Nije vam nikad dosta.Treba vas u potpunosti bojkotovati .tajkunima ne naplaćujete već pravite razne benefite a od sirotinje oćete da uzmete.Trideset godina vodite državu i na razne mahinacije dobijate izbore, a sad kad nemate više preduzeća koja bi opelješili sjetili ste se ovoga.Sramota

Pyer
Gost
Pyer

Sjeticese oni jos ponecega samo polako.

Send this to a friend