Ekonomija

Od maja privremeno zatvoreno 65 objekata, izrečeno više od 360 hiljada eura kazni

ilustracija

Od početka maja Poreska uprava je izvršila 1.216 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika u dijelu opšte poreske registracije, evidentiranja prometa preko poreskih registar kasa, uplate dnevnih pazara i prijavljivanja radnika, a nepravilnosti su utvrđene kod 163 poreska obveznika.

Kako su saopštili, po tom osnovu izdati su prekršajni nalozi, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 362.048 eura, a privremeno je zatvoreno 65 objekata.

“Važno je istaći da se s početkom glavne turističke sezone, koju prati povećan obim privredne aktivnosti, bilježi značajno veći broj nepravilnosti u poslovanju poreskih obveznika, naročito kod lica koji obavljaju privremenu djelatnost. Tako je od početka jula prekršaj utvrđen kod 111 poreskih obveznika, pri čemu su izdati prekršajni nalozi u ukupnoj novčanoj vrijednosti od 273.400 eura, a mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti izrečena kod 35 poreskih obveznika”, navode iz Poreske uprave.

Naglašavaju da mjere inspekcijskog nadzora imaju direktne i indirektne efekte  – uspostavljanje poreske discipline u dijelu daljeg prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza, ali i naplate zaostalih poreskih potraživanja.

“Tako poreski obveznici kojima je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti stiču uslove za ponovno otpočinjanje rada tek nakon što izmire sve dospjele obaveze po osnovu poreza i izdatih prekršajnih naloga, podnesu zaostale poreske prijave, kao i prijave sve radnike zaposlene u objektima u kojima posluju. Na taj način je od maja naplaćeno preko 200 hiljada poreskog duga”, dodaju oni.

Ističu da će intenzivirati svoje aktivnosti i na dvadesetčetvoročasovnoj osnovi, pri čemu će, kako navode,  poseban fokus biti na privrednicima kod kojih je ranije uočen niži stepen poreske discipline.

Nadzora neće biti pošteđeni ni uredni poreski obveznici.

“Imajući u vidu navedeno, Poreska uprava podsjeća poreske obveznike na obavezu urednog prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza, kao i na kaznene odredbe propisa koje će se neselektivno primjenjivati prema svim obveznicima kod kojih se utvrdi nelegalnog poslovanje”, zaključuju oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
S.P.
Gost
S.P.

Vi samo kažnjavate uredne poreske obaveznika,koji sve uredno vode i plaćaju.Strancima ne ulazite u radnje nit ih kontrolišete.Njih ne smijete oni imaju debela leđa.A mi nemamo nikog u svoju smo starinu i ništa drugo,nemamo državu,nemamo vlast,vladu,policiju,ništa nemamo,nikakva prava.I grobno mjesto ćete mi prodat ili porez naplatit i na njega.Sramota

Send this to a friend