Ekonomija

Od Norveške 1,4 miliona eura za razvoj crnogorskih opština

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora“, koji Kraljevina Norveška finansira sa 1,4 miliona eura za razvoj opština u Crnoj Gori, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, predstavljen je danas u Podgorici.

Do kraja 2020. godine, aktivnosti projekta biće usmjerene ka ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u 16 manje razvijenih opština.

“Zaposlenost direktno utiče na kvalitet života stanovništva, a ministarstvo rada i socijalnog staranja spremno je da pruži podršku ovakvim inicijativama koje u krajnjem vode ka stimulisanju generisanja zaposlenosti poboljšanjem biznis okruženja. Projekat “Norveška za vas” ima dodatnu vrijednost s obzirom da će se sprovoditi kroz sveobuhvatnu saradnju različitih institucija na državnom i lokalnom nivou. Zahvalni smo Kraljevini Norveškoj i njenoj ambasadi zbog inicijative koja je usmjerena ka poboljšanju uslova života građana Crne Gore“, rekao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora“ usklađen je sa relevantnim nacionalnim strategijama Crne Gore u oblasti zapošljavanja i ujednačenog regionalnog razvoja.

“Ministarstvo ekonomije sprovodi niz mera i programa za jačanje konkurentnosti, a tokom pripreme projekta “Norveška za vas“ shvatili smo da imamo iste ciljeve. Bićemo ozbiljan partner i verujem da će projekat biti uspješan, a da će stanovnici ovih opština osjetiti njegove rezultate“, rekao je generalni direktor Direktorata za razvoj Ministarstva ekonomije Crne Gore Miloš Čelanović.

Projektne aktivnosti usmjerene su ka opštinama sa niskim indeksom razvijenosti – Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Rožaje, Šavnik, Ulcinj i Žabljak.

“Pojedini dijelovi zemlje razvijaju se brže od drugih, a oko novi poslovi stvaraju se oko većih centara. Zato ćemo kroz projekat “Norveška za vas – Crna Gora“ doprineti zapošljavanju u manje razvijenim opštinama, tako da stanovnici ovih dijelova zemlje mogu da ostvare ekonomsku nezavinost. Imamo dobre partnere sa kojima sprovodimo projekat i verujem da pružamo podršku onima kojima je najpotrebnija“, izjavio je ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad.

Projekat “Norveška za vas“ usklađen je sa relevantnim nacionalnim strategijama Crne Gore u oblasti zapošljavanja i ujednačenog regionalnog razvoja, kao i Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija koje agencije Ujedinjenih nacija podržavaju u kontinuitetu.

“Veoma mi je drago što da UNOPS započinje projekat „Norveška za vas“ i time podržava misiju Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori – ispunjenje ciljeva Agende održivog razvoja 2030. Projekat će pružiti podršku nerazvijenim opštinama i time smanjiti regionalne razlike u Crnoj Gori zahvaljujući podršci Norveške“, rekla je rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

“Ovaj projekat doprinjeće ujednačenom socio-ekonomskom razvoju, šro je upravo misija UNOPS-a: da pruža podršku ljudima da poboljšaju uslove života, a državama da dostignu održivi razvoj. Kraljevina Norveška, sa kojom imamo regionalnu saradnju, podržala je UNOPS u realizaciji ovog projekta i odvojila sredstva za unapređenje zapošljavanja kao prioriteta“, kazala je šefica kancelarije UNOPS-a Mikela Telatin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
.....
Gost
.....

Najbolje je ovo kad se hvalimo da smo dobili neku pomoc, donaciju, neku milostinju…to nam je “najuspjesnija” grana “ekonomje”…

KLM
Gost
KLM

Taman za plate

Send this to a friend