Ekonomija

Od Nove godine nema više kriznog poreza

Bojan Paunović

Vlada Crne Gore je nakon sedam godina primjene odlučila da ukine krizni porez. To znači da će porez na dohodak fizičkih lica iznositi devet odsto na sve zarade. Krizni porez uveden je 2013. kao jedna od mjera fiskalne konsolidacije. Postepeno je smanjivan sa prvobitnih 15 na 11 odsto na zarade veće od državnog prosjeka.

Bojan Paunović iz Ministarstva finansija naglašava da to u suštini u praksi znači da nećemo imati veću stopu poreza na dohodak fizičkih lica već se sve svodi na jednu stopu od devet odsto. Godišnje se po ovom osnovu u državnu kasu slivalo oko tri miliona eura, a kako kažu u Ministarstvu finansija ti iznosi nijesu imali značajniju ulogu u ukupnoj strukturi prihoda.

“Naša očekivanja su da će kompenzacija biti izvršena sa rastom prihoda na drugim kategorijama prihoda, kroz povećavanje ekonomske aktivnosti ali takođe i sa pozitivnim efektima drugih mjera fiskalne konsolidacije”, rekao je Paunović za TV Prva.

On podsjeća i da je sredinom prošle godine kada je povećana minimalna zarada smanjen i porez na obavezno zdravstveno osiguranje za dva odsto, te je na taj način dodatno smanjeno opterećenje na zaradu.

“Ovdje treba napomenuti da su javne finansije u Crnoj Gori i dalje u procesu fiskalne konsolidacije zašto je to bitno. Iz razloga što ove mjere imaju direktni negativni uticaj na prihode budžeta. Međutim svakako moramo biti svjesni da u cilju daljeg povećanja konkurentnosti privrede i povećanja zarada građani u Crnoj Gori moramo raditi na smanjenju poreskog opterećenja”, istakao je Paunović.

Iz Ministarstva finansija ne isključuju mogućnost da se porezi na zarade dodatno smanje i poručuju da će pratiti prilike u zemlji i okruženju i gledati kada je najbolja prilika da se to i učini.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Romanijas
Gost
Romanijas

Portal pih

Romanija
Gost
Romanija

Dno ste od portala

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Izbori su ove godine. Poslije izbora bice jos veci

Kosta
Gost
Kosta

Da li će se povećati plate zbog ukidanja kriznog poreza?

Bnjj
Gost
Bnjj

Smanjiti poreze na zarade ali i povećati minimalac na 300e

ogi
Gost
ogi

Nisu ispostovali mnogi ni ovo 220 e a kamoli jos da daju.

Kontraš
Gost
Kontraš

Ne znam što to znači za državu, ali za radnika ne znači ništa. Primat će iste plate, jedino će privatnici ućariti, plaćajući manje poreza državi.

Przi
Gost
Przi

Ovo je islo na teret zaposlenog a ne poslodavca tako da je radniku bolje.

Haris
Gost
Haris

Crna Gora jes’ malena al’ je gadno zadužena.

ND
Gost
ND

Jedan legalizovani način da se otme novac.

News 24
Gost
News 24

SNP je predlozio ovo

ND
Gost
ND

Ko god,sramno je bilo.

Send this to a friend