Ekonomija

Od pristiglih 213 zahtjeva, odobrena 64 ekonomska državljanstva

Ilustracija

Državna Agencija za investicije primila je od 2019. do kraja juna ove godine primila 213 zahtjeva za takozvani „ekonomski pasoš” Crne Gore.

Kako se navodi u Vladinom dokumentu, u pitanju su prijave koje je podnijelo pet licenciranih agenata za promociju i posredovanje, sa odobrenjem za zastupanje stranih investitora u našoj zemlji.

Projekat „ekonomskog državljanstva” koji je imao puni naziv Poseban program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, trebalo je da omogući ulagačima u sektor turizma, poljoprivrede i prerade naše državljanstvo.

Prema planu prethodne Vlade kojaje i osmislila cijeli projekat, od početka2019. do kraja ove godine trebalo je da pristigne najviše 2.000 zahtjeva.

Javni pozivi i uslovi za izbor predloga za stavljanje na listu prioritetnih projekata mijenjali su se više puta, ali je suština ostala ista: 15 miliona za hotel na primorju ili u Podgorici, odnosno pet miliona za sjeverni i centralni region, uvođenje novih tehnologija, revalorizacija postojećihili gradnja novih prerađivačkih kapaciteta.

“U prethodnom periodu, Vlada je na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma uvrstila 15 projekata. Radi se o ukupnim planiranim ulaganjima u visini od 414 miliona eura, kapaciteta više od 2500 smještajnih jedinica. U biznis planovima definisano je da će se u okviru realizacije projekata stvoriti mogućnost za otvaranje novog 1.851 radnog mjesta. Ističemo da se 11 od 15 projekta realizuje u sjevernoj regiji -tri na Žabljaku, sedam u Kolašinu jedan u Mojkovcu… a preostala četiri u južnoj regiji (Miločeru, Tivtu, Čanju i Budvi)”, navodi se u dokumentu aktuelne Vlade.

Iz oblasti poljoprivrede i šumarstva stigle su dvije prijave, i to krajem decembra prošle godine.

Takođe se precizira kako zbog nezavršenih konsultacija oko iskorišćavanja postojećih kapaciteta nisu obezbijeđeni preduslovi za raspisivanje javnog poziva za prerađivačku industriju, pa taj dio programa nikada nije zaživio.

“Od početka realizacije Posebnog programa do 30. juna ove godine, Agenciji za investicije je predato 213 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom po osnovu posebnog programa. Broj aplikacija koje su prošle sve provjere iza koje su od strane Ministarstva unutrašnjih poslova donijeta rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo je 53”, precizira se u dokumentu.

Send this to a friend