Ekonomija

Od sticanja nezavisnosti Crna Gora najviše napredovala u regionu, ali građani ne žive bolje

Predrag Drecun

Od sticanja nezavisnosti do danas Crna Gora je, po pitanju ekonomskih prilika najviše napredovala u regionu. Brojke pokazuju da su plate i penzije rasle u proteklih godina, ali i zaduženje države. Ekonkmski analitičar Predrag Drecun za CdM napominje da se ekonomski napredak mjeri setom ili nizom pokazatelja koji se moraju pažljivo odabrati, uzimajući u obzir specifičnosti Crne Gore.

“Broj zaposlenih je stabilno rastao. Nezaposlenost se opire, ali se ipak drži pod kontrolom. Izgrađeno je stanova toliko da je danas više stambenih jedinica nego potrodičnih domaćinstava. Turizam je u ekspanziji. Dosta toga se poboljšalo. Ima dosta pokazatelja sa izrazito pozitivnim trendovima. Nažalost ima ih mnogo i sa negativnim. Smatram da je poltička nezavisnost otvorila šanse, tj. vrata investicijama, a to znači i boljoj valorizaciji ekonomskih potencijala. S druge strane, domaće tržište se smanjilo pa je to izazvalo određene probleme koji nijesu riješeni adekvatno. Ostala nam je ogromna uvozna zavisnost od Srbije, i nažalost nije ništa utrađeno da se ona smanji. Čak smo i svjesno forisrali uvoz iz Srbije na uštrb naših potencijala (voda, mlijeko, meso…)”, jasan je on.

Drecun napominje kako je Crna Gora mali sistem, a to znači i pun rizika. Tržište je plitko, i ne daje pouzdane podatke za adekvatne analize. Jedan igrač na tržištu može da poremmeti konkurenciju.

“Zarade su porasle (prosječne) sa 243 eura 2006. godine na 513 eura 2018. godine. BDP isto tako. Sa 2,1 milijarde eura na oko 4,5 mlijardi eura u 2018.godini. Međutim, ukoliko pitate građane da li žive duplo bolje, dobićete negativan odgovor. To znači tri stvari, prvo da je inflacija uradila svoje, drugo da je politika raspodjele antisocijalna, i treće da je prosjek prevarna metoda iskazivanja ekonomskih agregata. Straneinvesticije su varirale, a to govori da smo izuzetno elastična ekonomija na određene egzogene promjene, što naravno nije dobro”, ocjenjuje ekonomski analitičar.

Dodaje da je u ovom periodu putna infrastruktura poboljšana, ali, kako tvrdi, trebalo nam je desetak godina da započnemo auto put, a Slovenija je za deset godina od sticanja nezavisnosti već imala urađenu autoputnu mrežu, uzduž i poprijeko.

Zarade veće ali standard nije bolji

“Otvorili smo nekoliko vjetrenjača, ali zato nije jednu hidrocentralu, od nekoliko najavljivanih. Godine 2012. Ministarstvo ekonomije je najavilo da ćemo do 2109. godine imati dvije nove hidrocentrale na Tari i Morači, te i novi blok TE Pljevlja, tj. da ćemo imati pozitivan energetski bilnas. Od svega toga napravili smo samo kabal do Italije, ali puni ekonomski smisao dobiće tek kad postanemo izvoznik struje. 40 godina vodimo jalove priče o energiji, tako da nam je najveći problem danas cijena struje, a kad bi iskotistili potencijale, mogla bi da bude vrlo simbolična cijena kwh”, kaže sagovornik CdM-a.

Prema njegovim riječima, realni sektor je zapostavljen. I dalje smo, dodaje, neto uvoznici hrane i vode, što je, smatra on, na granici neodgovornog ponašanja prema sebi.

Upozorava Drecun da je uništena proizvodnja da bi se na lokacijama velikih proizvodnih pogona gradili stanovi i poslovni prostori za uslužne djelatnosti, među kojima dominiraju kafići. Deficit u robnoj razmjeni je u posljednjoj deceniji porastao za 1,1 milijardu eura.

“Sivo tržište je i dalje modus vivendi za veliki broj malih preduzetnika, kao ostatak iz doba blokade OUN. Intersantno je da rast u turizmu i građevinarstvu ima mnogo negativnih reperkusija na našu ekonomiju. Povećava se trgovniski deficit, jer više gostiju znači i više uvoza, umjesto da turizam bude naš nevidljivi izvoz, on više doprinosi ekonomijama Srbije, BiH, i Turske nego nama samima. Čak i radnu snagu uvozimo. Osnovali smo desetine visokih škola koje proizvode uglavnom menadžere opšte prakse, pa nam fali zanatlija, pekara, kuvara, somiliejra…”, jasan je Drecun.

Kaže da je monetarni sistem uglavnom bio stabilan od 2006. godine, uz probleme sa pojedinim bankama.

“Tu vidim šansu Crne Gore. Naša država treba da bude finansijski centar Jugoistočne Evrope kao što je Luksemburg na zapadu. Depoziti u crnogorskim bankama su daleko ispod BDP-, a trebalo bi da bude obratno, kao na Malti, Luksemburgu, Kipru. Tu vidim šansu, ali smo prilično spori, i mnogo slušamo tuđu pamet, koja je najčešće u službi tuđih interesa”, naglašava sagovornik CdM-a.

Svjesno uvozili više iz Srbije na štetu Crne Gore

Na pitanje je li danas, sa ekonomskog stanovišta, Crna Gora na pravom putu, Drecun napominje da jeste urađeno dosta toga, i radi se trenutno auto put, kapitalna investicija za buduće generacije.

“Međutim, nijesam siguran da smo na pravom putu, jer nemamo strategiju razvoja. Neoliberali su nematnuli koncept da su strategije u stvari miješanje u tržište i mi smo se prepustili tržištu, iako nas ono surovo kažnjava. Kad budemo imali stabilan trend povećanja pokrivenosti uvoza izvozom, trend smanjenja spoljnotrgovinskog deficita, trend rasta stranih investicija, kad budemo imali zatovrene bilanse hrane i energije, tada ću smatrati da smo na pravom putu. Sad smo negdje na prilazima tom glavnom putu, ali bez dovoljno hrabrosti da ekonomiju usluga zamijenimo ekonomijom realnog sektora. Nema ni političkog konsenzusa u vezi sa ekonomskim konceptom države. A to stvara izglednu nestabilnost i odvraća investiture. Valjalo bi i na tome poraditi, tj. podići nivo svijesti aktera političke scene”, zaključio je Drecun.

Miraš Dušević

55

avatar
1000
37
18
0
 
37
MrgudBnjjBokeljLjutaMonako u podrum
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrgud
Gost
Mrgud

Kako napredujemo kad se stalno zaduzujemo.a to ce neko morat da vraca debelo..ja volim crnu goru bez interesa .avi politicari i pojedinci samo za interes..treba da zivimo svi malo bolje a ne samo 15 posto . .

Mrgud
Gost
Mrgud

Od velikog srbina .do savjetnika koga ces ti da savjetujes..sve je dobro po tvome jer si placen da pricas. Mene bi bilo sramota od samog sebe da tako pricam..cekajuci posao sva omladina po malo odlazi..radim u drzavnim organima 40 god svi vidimo nismo mutavi da nas ti i oko tebe savjetuju.

Bnjj
Gost
Bnjj

Dobro je rekao ova plata od 512e je izračunata prevarnom metodom

Ljuta
Gost
Ljuta

Ma daj Drecun….živimo mi 8 mjeseci a radimo samo 4…od čega? Sive ekonomije i šverca kao pranja ..😇

Vatra
Gost
Vatra

Od velikog Srbina do financijskog eksperta i tumaca svih vladinih promasaja.

Patriota
Gost
Patriota

Drecun je pragmatičan analitičar i ništa više . Biti finansijski ekspert može biti samo neko ko je izgubio svoj kapital objektivno ili subjektivno i opet stvorio kapital na realnim osnovama , na primer kao Donald Tramp

Dzikic
Gost
Dzikic

Ja isti posao- drzava u tranziciji
Ja auto staro 30 g- drzava auto put
Ja ni za peskir- drzava hotele
Ja ni centa u dzep- drzava banke
Ja radim svaki- drzava odmor 9 dana
Ja ni za stari racun- drzava poskupljuje struju
Rado odakle ti gliser ??

Ljuta
Gost
Ljuta

Od PROVIZIJE no od čega?
A da nije od reketa?

Lipovo
Gost
Lipovo

G- dine Drecun, ponassate se kao MONSTAT-ov analitichar.

Po potrebi
Gost
Po potrebi

Ne postoji MONSTAT, sada je MONŠTAP i kanap!

Patriota
Gost
Patriota

Drecune ovo si trebao da pričaš kada si bio Ministar ! Ovo ti je do sada najbolji komentar koji ima utemeljenje . Na prvoj godini Ekonomskg fakulteta se uči ova tvoja analiza razvoja jedne države .

Ljuma
Gost
Ljuma

Ovi je citanje izmedju redova.

LSCG
Gost
LSCG

Sto implicira da su neciji privatni dzepovi puniji

B. D
Gost
B. D

JA imam 6 e u dzepu, Stanko i Janko imaju po 10 dok Darko ima 15! Godinu dana kasnije ja imam 8 e, Stanko i Janko po 11 dok Darko ima 16! Moj privredni rast je najveci i ja sam lider u ovoj prici! To tako nekako izgleda sa nama i regionom!

Bnjj
Gost
Bnjj

Da i cijene rastu tako da te tvoje pare sve manje vrijede

B. D
Gost
B. D

BNjj tako je i ima tu jos dosta da se kaze ali dzaba prica!

Prešo
Gost
Prešo

Gos. Drecun, Crna Gora jeste napredovala i sa njom stotinak porodica, a ostalima je gore nego što je bilo.Po pitanju liječena i svega ostalog je lošije .

B. D
Gost
B. D

Dokle god se takmicimo sa Regionom nece nista ni biti drugacije! Situacija nije losa kao sto je opozicija predstavlja a daleko je od onog kakvu je Vlada predstavlja!

Piroska
Gost
Piroska

“Treba da vratimo 300 meleona a mi podignemo novi kredit i vratimo ove 300. Balance je nula”. Ovako se vodi ekonomija i samo tako idemo naprijed u nove radne pobjede. 2006. smo bili duzni 700 meleona a sada 3,3 milijarde. Nije to nista za nas kada smo “balkanski tiger” grrrrrrrrr. Ceka nas MMF da nam pokaze kako se stedi, smanjenje… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Pa u cemu se to ogleda NAPREDOVANJE ako gradjani ne osjecaju.Ako je napredovanje 10 × zaduzenija onda svaka cast.Ovaj gospodin jes napredovo ko malo ko.No nijesmo se svi rodili tako sposobni za razne vratolomije.

Send this to a friend