Ekonomija

Odbor dao zeleno svjetlo za isplatu socijalnih davanja tokom izborne godine

Na danas održanoj sjednici, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je razmotrio i odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim se omogućava isplata socijalnih davanja u izbornoj godini i u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti.

Izmijenjenim članom Zakona “zabranjuje se sa tekuće budžetske rezerve sa državnog i sa lokalnog nivoa dodjela socijalnih davanja u godini u kojoj se održavaju lokalni ili parlamentarni izbori, osim u slučaju ratnog stanja, vanrednog stanja, epidemije ili pandemije zaraznih bolesti“.

Predlog tog zakona utvrdila je crnogorska Vlada zbog, kako je obrazloženo, ublažavanja posljedica epidemije na socijalni status najugroženijih kategorije stanovništva.

Predloženo je da Zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore radi, kako se navodi, otklanjanja posljedica nastalih pandemijom novog koronavirusa.

Odbor je, na sjednici, razmotrio i amandman na Predlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji je podnio poslanik Raško Konjević.

“Nakon glasanja amandman nije dobio potrebnu većinu na Odboru”, navode u Skupštini.

Takođe, Odbor je razmotrio i predloge zakona koje su podnijeli poslanici Raško Konjević, Draginja Vuksanović, Ranko Krivokapić i Džavid Šabović, i to Predlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Predlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (lex specialis).

“Do početka održavanja sjednice, Odboru nijesu dostvaljena mišljenja Vlade na navedene predloge zakona. Nakon glasanja predlozi zakona nijesu dobili potrebnu većinu na Odboru”, navode u Skupštini.

Takođe, Odbor je razmotrio i odlučio da u skladu sa članom 137 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore, nadležnom radnom tijelu – Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, dostavi mišljenje o Predlog zakona o dopunama Zakona o Prijestonici, koji su podnijeli poslanici: Raško Konjević, Draginja Vuksanović, Ranko Krivokapić i Džavid Šabović, a sa aspekta uticaja predloženih rješenja na budžet države.

S.Đ.

Send this to a friend