Ekonomija

Ode i Duvanski: Počelo rušenje podgoričkog giganta

Počelo rušenje Duvanskog kombinata

Posted by Podgoricki vremeplov on Friday, August 25, 2017

Bageri i kamioni kompanije Zetagradnja, vlasnika Blagote Radovića, danas su počeli sa rušenjem zgrada nekadašnjeg podgoričkog giganta-Duvanskog kombinata, na čijem placu bi trebalo da niknu zgrade.

FOTO: Bankar.me

“Kao što znate u toku je akcija rušenja starog Duvanskog kombinata. Bageri uredno rade svoj posao, ali tom prilikom izazivaju veliki oblak prašine. Živimo u naselju pored Duvanskog i zaista prašina pomiješana sa ovom vrućinom i sparinom je nesnošljiva, ne može da se diže. Ako mogu nadležni samo da reaguju da se postave prskalice sa vodom ili slično da se smanji podizanje velike prašine makar u nekoj mjeri”, kaže jedan od nezadovoljnih građana.

Radoviću je, podsjećamo, odobreno uklanjanje, odnosno rušenje postojećih objekata u krugu Duvanskog kombinata u Podgorici, u prvom redu upravne zgrade DKP-a u stečaju, kako bi ta kompanija otpočela planiranu faznu izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa sa podzemnom garažom.

To rješenje donio je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada, 25. februara 2016. godine.

FOTO: Bankar.me

Podsjećamo, imovina DKP-a u stečaju prodata je 2010. godine firmi Zetagradnja za ukupno 13,216 miliona eura što je upola manje od iznosa na koji je DKP bio procijenjen.

Kupoprodajna cijena je dodatno istanjena kupoprodajnim ugovorom i aneksima po kojima je DKP preuzeo obavezu da kupcu plaća godišnju kamatu na kredit od osam odsto godišnje, priznao troškove rušenja kupljenih objekata u iznosu od sedam miliona, kao i plaćanje penala u iznosu od 98.000 eura mjesečno, odnosno 1,17 miliona godišnje, za to što fabrički pogoni nijesu izmješteni.

FOTO: Bankar.me

Tako je Zetagradnja za 42.656 kvadrata zemljišta i 20.295 kvadrata poslovnog prostora DKP-a, od ukupne kupoprodajne cijene platila 7,3 miliona, jer je oslobođena plaćanja iznosa od 5,9 miliona zbog kašnjenja sa preuzimanjem nekretnina, kamata na ranije uplaćeni iznos i troškova rušenja.

Naime, prema osnovnom ugovoru prodavac, odnosno država priznala je Zetagradnji troškove koji nastanu isplatom prve i ostalih rata prije primopredaje nekretnina od osam odsto godišnje na kredit te kompanije kod poslovne banke.

Prema obračunu ovlašćenog revizora, ta obaveza je iznosila 2,63 miliona eura, za koliko je umanjen iznos koji Zetagradnja treba da plati.

FOTO: Bankar.me

Drugim aneksom ugovora DKP se obavezao da je za svaki mjesec zakašnjenja sa primopredajom nepokretnosti nakon isteka roka od 1. marta 2013.

Zetagradnji za naknadu štete i izgubljenu dobit dužan mjesečno 98.000, a ta šteta je trajala do 30. aprila 2015. i iznosila je 2,55 miliona, dok su troškovi rušenja iznosili 700.000 eura.

Nakon obračuna, Zetagradnja je isplatila posljednju ratu za kupovinu imovine DKP-a u iznosu od 98,3 hiljade eura.

Stečajni postupak nad DKP-om je pokrenut 25. maja 2010. na prijedlog Elektroprivrede, zbog duga za struju od 98.000 eura, s tim što je DKP kao stečajni dužnik blagovremeno podnio sudu izjavu o namjeri reorganizacije u toku trajanja stečajnog postupka.

FOTO: Bankar.me

U međuvremenu, DKP je likvidiran i formirana je firma pod nazivom Novi duvanski kombinat.

Predstavnici Vlade, glavnog grada i arapske kompanije BMJ Industries su 15. februara prošle godine potpisali ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom.

Ulaskom u ovaj aranžman, investitor se obavezao da uloži ukupno 20 miliona eura-dva za obrtna sredstva i 18 za izgradnju novog objekta u roku od jedne godine.

U međuvremenu će preuzeti upravljanje Novim duvanskim kombinatom u objektima starog, bankrotiranog Duvanskog kombinata Podgorica i reparirati postojeće mašine i opremu.

Vlada je, inače, juče dala saglasnost da se osnuje slobodna zona “Novi duvanski kombinat NDK” u Podgorici na površini od 30.229 metara kvadratnih. Zona se odnosi na prostor na kojem je arapska kompanija BMJ Industries prema ugovoru sa Vladom gradi novu fabriku duvana, a davanje statusa tom prostoru slobodnom zonom znači da na njoj neće važiti određeni porezi i akcize.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BratonozicKlopo
Gost
BratonozicKlopo

Izgore ni dukljani po drzave, dje ste da gasite funjare botovske. Ocemo li?

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Teško li je tebi bez svoje države. Srbima se gadiš i neće te a Crnu Goru mrziš.

BratonozicKlopo
Gost
BratonozicKlopo

Dje su dukljanski lavezi, dps botovi da prolaju malo, jutro je nesrecnici.

Covjek iz sume
Gost
Covjek iz sume

Svi nesto hrle u to nase arhitektonsko grdilo… pitam se zasto ?

jaka zeta jaka gorra
Gost
jaka zeta jaka gorra

Nije realno koliko zemlje kupi coek i za koje pare.stari kamatas .inace najveci gradjevinar u cg koji od alata ima mozda lopatu za snijeg .bageri i kamioni nikako.radna snaga uvozna.ko stoji iza njega i ko mu sve namjestani tolerise i za koje pare

kZve
Gost
kZve

A ne daj Bože neka škola, neki vrtić, možda neki sportsko-rekreativni sadržaj li neki dom zdravlja da se obezbijedi u ovaj, već, poprilično naseljeni dio grada…
Samo bahato. Kafića nama još treba.

Privatnik
Gost
Privatnik

Brate, biće tamo dosta praznih poslovnih prostora, zakupi jedan i otvori privatni vrtić. Kad je to tako dobro i korisno, ti uzmi ćar.

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Markovicu pijem 7 kafa dnevno ne marim za srce. ……??nizak mi je pritisak. ……..?

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Los je znak muva može snajper ujutro prije dvanaest. ………?????

Sales
Gost
Sales

Sve ce to Baca da pozlati 🙂

Rambo
Gost
Rambo

E dobri li ste da srusite i unistete sve sto je ostalo iz Titovog vremena…ne mozete ni sacuvati ono sto vam je on ostavio

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Lako im je kad ne plaćaju porez dok god ne prodaju stanove. Već u Podgorici ima praznih stanova za još 100 hiljada stanovnika. Zbog zarade pet, šest osoba, dozvolilo se da se uništi Podgorica.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Grijesite sugradjanine,ima praznih stanova,al nema neprodatih. Sve to komsije Albanci kupuju. To treba da nas brine.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Desetine hiljada NEPRODATIH stanova. Omoguće mu da sve plaća stanovima kad ih završi. I tako bez ulaganja napravi zgradu u kojoj mu ostane dvadesetak stanova na koje ne plaća porez. I zbog toga i drži cijenu. Svako igralište u Podgorici je u zgradu pretvoreno.

jes...
Gost
jes...

Ode, ode…još jedan dokaz “uspješnosti” i “znanja” ekonomskih “stručnjaka” DrPS-a. Dokovi veliki i mali, hoteli, fabrike…Za 27 godina nakupili su dosta ovakvih poduhvata . Mada, sad će tu biti zgrade što je prilika da se zaposli 5-6 čistačica, jer duvan se teško prodaje… A i vi, CDM, ćete o ovome samo danas, ali zato pratite danima “što će biti” sa… Više »

Joo
Gost
Joo

A sto mislis da bi pametno tu sveti Medo i Manda tu stavili. Zar mislis da postoji ijedan normalan i respektabilan investitor koji bi sa tom dvojicom vodja jagnjecih brigada sjeo za stol. Jedino sto opozicija za sigurno zna je to sto bi unistili, CG suverenitet, skinuli bi zastavu, zabranili himnu, vratili dinar a izbacili euro……sve se zna sto bi… Više »

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Aj advokatu brani malo Crnu Goru,pusti politiku. Nisu politicari stvorili ovu drzavu no oni koje ti ne postujes.

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Još se čujem još sam zaceplen nađe me muva u sred grada ???po podne prije jedan. ……..????

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Je li živ pamučni kombinat koliko sam tuda isa sa babom pjeske do placa na zabjelo od stare varoši. ……?

ana
Gost
ana

lijepo napredujemo na zemlji R. Dakića M.Radovića i nekad zvanog MONOPOLA pravimo zgrade. nećemo na Ćemovsko polje.. za nas je ljepše oburdat . javite se za kupovinu stanova OJ

Citalac
Gost
Citalac

Ovom gradu definitivno fali zgrada, stanova dje je kvadrat 5 ili 6 puta skuplji od cijene gradnje… e blago nama!!!

PJETRO
Gost
PJETRO

aj neka je sa srecom za 10 godina imacemo milijardu stambeno poslovnih prostora u kojima ce moci da se zivi i pije kafa, narod ce da nastavi da zivi u ratama i baca se smosta i puca u glavu. naravno posadice 2-3 grma NE DRVECA jer nam je to previsoko. a parkovi nam ne trebaju ionako se tamo auta parkiraju.… Više »

Bravo
Gost
Bravo

Najzad napredak. Od štetočinskog pušenja, do rješavanja stambenih pitanja i posla za hiljadu ljudi.

Mirko
Gost
Mirko

Đe?u butike turske garderobe i kafane za 350.đeca ti tamo radila

Joo
Gost
Joo

A sto bi ti pametnjakovicu tu stavio, sto bi ti tu gradio ? I kako ?

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Bazen

Mirko
Gost
Mirko

Srednja i osnovna škola,vrtić,dom zdravlja,centar za kulturu.uz sve to nešto kao tehnopolis sa malim firmama koje sklapaju neke manje stvari za izvoz i ne narušavaju atmosferu…eto ti pametnjakoviću,kafana i butik robe sa aliexpresa su izgleda sinonim biznisa za đecu kamataša i biznismena na kredit.da zaposliš 3 rođaka iz Bijeloga Polja ili Gusinja za po 300 eura mjesečno.jel vas takvoj ekonomiji… Više »

Prosto
Gost
Prosto

Pameti, ti otvori nešto tu, pa davaj platu 1000 eura.

Mirko
Gost
Mirko

đe ste brižnici?pa nisam ja doveo do plata od 300 eura nego ovaj fini gospodin što pravi zgrade i i ona fina gospoda što su mu dali livadu pa još odlagali 10 puta da plati manje.dabogda vam đeca radila u tu vrlu privredu

Savjet
Gost
Savjet

Ne razmišljaj samo kao sluga, budi ti gazda, zaposli tu svoju đecu i daj im veliku platu.

Mirko
Gost
Mirko

Kome će toliko stanova

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Preselice se svi od Bioca pa gore…svi u Podgoricu da je pljuju i ruse ka i sad sto je ne vole a sve beneficije ovđe ostvaruju…

Joo
Gost
Joo

Vec nocima ili sinteri ili neko drugo skuplja pse koji se tu kote godinama……svako vece se cuje grozno urlanje zivotinja koje se ocigledno uzasno muci….onda se zacuju pucnji pa tisina…….iskreno se nadam da nije ono na sta svi u tom kvartu sumnjamo….a ako jeste……dabogda mu bilo isto i gore…….ja podnesoh nasim i stranim drustvima za zastitu zivotinja sumnje koje imamo….videce… Više »

Vase ime
Gost
Vase ime

Zao mi je vazda kad se neka fabrika koja je nekad stvarala znacajan prihod drzavi rusi zbog gradjenja zgrada, a narocito ako je u pitanju repro-lanac . Crna Gora je bila odlicno podneblje za uzgoj i preradu duvana. Medjutim vremena su se promijenila. Duvan je vidjen kao zdravstveni neprijatelj koji se suzbija. Neme vise smisla industrija duvana u zemlji koja… Više »

Jas
Gost
Jas

Nema sta da ti je zao, ako vise ne stvara profit.

joko
Gost
joko

Sad profit stvara fabrika u Mojkovcu,jeli de?

VagaBlond
Gost
VagaBlond

A kakav crni duvanski??? Koji je umro jos u proslom vijeku!!! Ne razumijem nostalgicare koji placu za duvanskim – trovacem ekosistema. A jos placete za Titom i infrastrukturom uspostavljenom za vrijeme Yugoslavije!!! Onoga momenta kad smo se odrekli od te drzave, odrekli smo se od svih velikih kompanija toga vremena. Svi oni koji krive CG za propadanje ex-Yu preduzeca u… Više »

Vase ime
Gost
Vase ime

Ne rekoh da mi je zao konkretno Duvanski. I ne samo zbog nedostatka profita nego i radi zdravlja ljudi. Valjda je jasno bilo…

Zecijasapica
Gost
Zecijasapica

Nema nasima, samo arapi bmj industry mogu da grade fabriku duvana, samo dok mi nasu srusimo.. njihova guba Nam draza od nase

Send this to a friend