Ekonomija

Odjeća u Crnoj Gori skuplja od evropskog prosjeka

Ilustracija

Cijene u Crnoj Gori su na nivou 55 odsto od prosjeka zemalja Evropske unije, pokazuju podaci Eurostata za 2017. godinu.

Uporedni podaci 28 članica EU, zatim Islanda, Norveške, Švajcarske, Turske, Albanije, i zemalja Zapadnog Balkana, pokazuju da su maloprodajne cijene najniže u Makedoniji 47 odsto prosjeka, a slijede Bugarska sa 48 odsto i Srbija sa 51 odsto. Cijene niže od crnogorskih imaju još u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Rumuniji 52 odsto prosjeka EU, i Turska na 53 odsto.

Najviše cijene u EU su u Danskoj sa 142 odsto prosjeka EU, te Luksemburg sa 127, Irska i Švedska sa 125, Finska sa 122 i Velika Britanija sa 117. Međutim, najskuplja roba i usluge su na Islandu 166 odsto evropskog prosjeka, slijede Švajcarci sa 159 i Norvežani sa 143 odsto.

Za hranu i bezalkoholna pića, u koje pored ostalog spadaju hljeb, meso, mlijeko, jaja, voće i povrće, u našoj zemlji treba izdvojiti 21 odsto manje novca nego što je prosjek zemalja EU. Najniže su cijene u Makedoniji 58 odsto prosjeka, a slijede Rumunija i Poljska. Na drugom kraju skale su Danci koji plaćaju 50 odsto, te Švajcarci sa čak 68 odsto višim cijenama od prosjeka.

Alkoholna pića i cigarete u Crnoj Gori su na 63 odsto evropskih prosječnih cijena. Najnijže su i ovog puta u Makedoniji, samo 41 odsto, a slijede Srbija i Albanija sa 52, zatim BiH i Bugarska. Dvostruko više cijene su na Islandu i u Norveškoj.

Da se u Crnoj Gori ne štedi na izdacima za odjeću i obuću, pokazuje i podatak da su cijene ovih proizvoda čak više od prosjeka u zemljama EU, i to za dva odsto. Po nižim cijenama od naših može se trgovati u Bugarskoj 20 odsto, zatim Makedoniji, ali i Velikoji Britaniji. Suprotno tome, Švajcarska ima 53 odsto više cijene, a slijede Švedska i Danska.

Električni kućni aparati od televizora, preko kućnih bioskopa, kompjutera, softvera do različitih diskova u našoj zemlji su samo tri odsto jeftiniji nego što je prosjek EU. Daleko iza nas su Irci na 86 odsto prosjeka i Poljaci, a niže su i cijene u Velikoj Britaniji. No, ostale zemlje regiona imaju više cijene, i to u Srbiji 108 odsto prosjeka, te nešto niže u BiH, Albaniji i Makedoniji.

Prošle godine su cijene motornih vozila kod nas bile 16 odsto niže od onih u zemljama EU. Međutim, u Slovačkoj su one bile na 81 odsto. Ipak, u Danskoj su 44 odsto, a u Holandiji 21 odsto više od prosjeka, što ide u prilog njihovoj težnji da u gradovima bude sve manje automobila.

Usluge u restoranima i hotelima u Crnoj Gori su 42 odsto jeftinije nego što je to prosjek u EU, ali su u Albaniji čak 60 odsto niže. Jeftinije je i u Makedoniji, Bugarskoj, te Srbiji i BiH. Najskuplje restorane i hotele ima Island sa cijenama 186 odsto prosjeka EU, pa Norveška, Švajcarska i Danska

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zvizdan
Gost
zvizdan

pa i mi imamo vece plate od evropskog prosjeka

Dhdhdh
Gost
Dhdhdh

To je potpuno normalno. Cijene variraju od industrije do industrije, u zavisnosti od razvijenosti naše zemlje ka toj industriji. Roba ce uvijek biti skuplja, jer je trziste slabo, ako se ne moze zaraditi na masovnosti, onda mora na marži… nista novo…

Rikica
Gost
Rikica

A zasto imamo slabo trziste i nemamo proizvodnju?Jer je ova vlast sve pokrala za sebe i svoje porodice a nasa djeca ce da otplacuju tudje dugove i rade 20 sati dnevno za 250e

Belgijanac
Gost
Belgijanac

Ma djavola smo jeftiniji !! Pijaca naša je skuplja od lanca H&M i C&A . Gorivo nam je ista cijena kao u Belgiju . Hoteli su slične cijene i cijene. možeš čak jeftinije trgovat u marketu u Belgiji nego u CG ! Naše cijene nijesu korektne !

Puz Demon
Gost
Puz Demon

Hrana,pa sve ostalo.Cijene su nam kao u Minte Karlo.A plate 200 e.Dje ovo ima na kugli zemaljskoj.

Ranja
Gost
Ranja

Ovo je tacno i to cesto po duplo vise nego na zapadu. Sramotno je, ali sto cemo kad ima avetnja da kupuju, pa makar nemaii leba da jedu.

Madlena
Gost
Madlena

Odjeca jeste jako skupa ali mnogi od nas se krpimo sa onim sto imamo…….ali hrana-uzas…..

eeee
Gost
eeee

Trebali ste napravit uporedjenje uzeti u obzir mjesecne zarade i cijene i onda izbaciti ovaj tekst. Ovako ispada da nam odje cvjetaju ruze. Ja se oblacim i obuvam iz CH (sestra mi salje) i sve placa jeftinije nego odje. Tamo, ako se ne proda za odredjeni period automatski ide na snizenje po par puta tako da se kvalitetnija stvar moze… Više »

Radočoiju
Gost
Radočoiju

Nije mi jasno otkud Island i Norveška u priči u EU, kad nisu članice EU?

Rikica
Gost
Rikica

A cg je istaknuti clan

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Kod nas je sve skuplje od evropskog prosjeka a plate mnogo ispod prosjeka. O slobodi medija, korupciji, kriminalu, demokratiji da ne govorim

Rikica
Gost
Rikica

A plate su nam tacno 7 puta manje od evropskog prosjeka.Onda vidjite koliko dps stavlja u dzep od nasih para a nemamo djeci normalne patike da kupimo iako po cio dan rintamo

Milisav
Gost
Milisav

Iskoristi priliku, oderi narod. Briga te oće li opet doć. To je smisao crnogorske trgovine

Send this to a friend