Ekonomija

Odluka o otpuštanju Sandre Obradović u skladu sa zakonom

Obradović

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbio je tužbu predsjednice Sindikata Kombinata aluminijuma KAP u stečaju Sandre Obradović, kojom je ona tužila stečajnog upravnika Veselina Perišića zbog navodnog nezakonitog otkaza.

<<<Vrhovni sud uvažio žalbu Obradović da joj je nezakonito uručen otkaz<<<

Jovanić smatra da otkazom nije povrijeđeno nijedno njeno pravo, te da je otpuštena u skladu sa Zakonom o stečaju.

Kako se navodi u obrazloženju presude, stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić krajem marta 2015. godine otpustio je Obradović zbog prestanka potrebe za daljim angažovanjem u firmi. Kako tvrdi, ona nije jedina iz tog sektora koja je ostala bez posla, već ukupno 13 ljudi.

“Perišić je u odgovoru na tužbu naveo da Obradović nije proglašena tehnološkim viškom, već joj je ugovor o radu otkazan zbog prestanka potrebe za daljim angažovanjem, a u skladu sa članom 79 Zakona o stečaju. On dodaje da je Obradović do kraja marta 2015. godine bila angažovana, iako je bila sindikalni lider, čime se potvrđuju Perišićevi navodi da je jedini razlog otkaza minimalizacija troškova u stečajnom postupku”, navodi se u odluci Privrednog suda u koju su Dnevne novine imale uvid.

Perišić je posebno ukazao da se u trenutku otvaranja stečajnog postupka primjenjuje Zakon o stečaju, kao i odredbe tog zakona u slučaju otkazivanja ugovora o radu.

“Iz sadržine odluke još jednom se potvrđuje moj stav da se nakon otvaranja stečajnog postupka ne primjenjuju opšti propisi o radu, već se primjenjuje isključivo Zakon o stečaju, jer se primjena opštih propisa o radu protivi cilju i duhu stečajnog postupka. Kako se to u odluci Privrednog suda navodi, otvaranjem stečajnog postupka po sili zakona prestaje radni odnos svim zaposlenim kod stečajnog dužnika, a odluku kojom se otkazuje ugovor o radu donosi stečajni upravnik”, kazao je Perišić u izjavi za medije.

Zakon o stečaju propisuje da se otvaranjem stečajiog postupka otkazuju ugovori o radu koje je stečajni dužnik, u ovom slučaju KAP, zaključio sa zaposlenima, a odluku o otkazu donosi stečajni upravnik.

“Stečajni upravnik, uz saglasnost stečajnog sudije, može da angažu’e potreban broj lica radi okončanja započetih poslova ili radi vođenja stečajnog postupka. Zadržani radnici na radu kod stečajnog dužnika svoja prava po tom osnovu mogu ostvarivati samo u skladu sa Zakonom o stečaju. Iz tog zakona proizlazi i da stečajni upravnik u svakoj fazi stečajnog postupka može otkazati ugovor o radnom angažovanju koji je zaključio nakon otvaranja stečajnog postupka”, istaknuto je u obrazloženju Privrednog suda.

U konkretnom slučaju, nakon otvaranja stečajnog postupka u KAP-u, Perišić je uz saglasnost stečajnog sudije Blaža Jovanića angažovao određeni broj lica za vođenje stečajnog postupka, kao i nastavka djelatnosti dužnika. Zbog prestanka potrebe za daljim radnim angažovanjem podnositeljke prigovora, Perišić je odlučio da 31.marta 2015. godine Obradović da otkaz.

4 Komentara na "Odluka o otpuštanju Sandre Obradović u skladu sa zakonom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend