Ekonomija

Odluka suda u Beču: Odbijene sve tužbe Deripaske protiv Crne Gore, CEAC kršio zakon

Svi tužbeni zahtjevi Centralnoevropske aluminijumske kompanije čiji je vlasnk Oleg Deripaska u arbitražnom postupku protiv države Crne Gore su odbijeni, konačna je odluka UNCITRAL Arbitražnog tribunala u Beču, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

„Ovom odlukom Arbitražnog tribunala potvrđeno je konačno da Crna Gora prema CEAC-u i En+ Grupi nije prekršila Ugovor o poravnanju, već naprotiv, da je upravo CEAC taj koji je kršio svoje obaveze po ovom ugovoru“, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaje se da je Arbitražni tribunal odlučio da je CEAC obavezan da isplati Crnoj Gori 259.000 eura na ime ugovorne kazne za kršenje obaveze investiranja i 29.000 EUR na ime ugovorne kazne za kršenje obaveze dostavljanja godišnjeg investicionog izveštaja. Na oba ova iznosa pripisuje se zatezna kamata počev od 30.01.2015. godine, pa do dana isplate, navodi se u odluci.

CEAC i En+ Grupa započeli su arbitražni postupak protiv Crne Gore, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Fonda PIO, Zavoda za zapošljavanje, Kombinata aluminijuma Podgorica i Rudnika boksita u novembru 2013. godine, podsjećaju iz Ministarstva.

Za ovaj arbitražni postupak bila je nadležna ad hok arbitraža u vijeću od tri arbitra, a postupak je vođen na engleskom jeziku. Primjenljiva proceduralna pravila su bila UNCITRAL arbitražna pravila iz 1976. godine.

„CEAC je već izgubio spor protiv Crne Gore pred Arbitražnim tribunalom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u julu ove godine. ICSID arbitražni trubunal je ustanovio da CEAC ne posjeduje sjedište na teritoriji Kipra, te samim tim ne predstavlja stranog investitora u skladu sa uslovima primjenljivog međunarodnog sporazuma o zaštiti stranih investicija, a koje svojstvo bi CEAC obavezno morao imati kako bi bio ovlašćen da pokrene ovu vrstu arbitražnog postupka protiv Crne Gore. Sve troškove arbitražnog postupka u Parizu i pravnog zastupanja u iznosu oko 900,000 EUR u potpunosti treba da snosi CEAC, uključujući u to troškove koje je Crna Gora snosila u vezi sa ovim postupkom“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podsjeća da je u maju ove godine Međunarodni centar za rješavanje međunarodnih sporova u Parizu odlučio takođe u korist Crne Gore u vezi sa arbitražnim postupkom koji su pokrenuli MNSS i Recupero, bivši vlasnici Željezare Nikšić, tražeći naknadu štete od preko 100 miliona eura.

I u ovom arbitražnom postupku, kako dodaju iz Ministarstva, Državu i ostale tužene je zastupala advokatska kancelarija Schoenherr.

Send this to a friend