Ekonomija

Ogroman potencijal za saradnju sa Turskom

Mogućnost saradnje Crne Gore sa Turskom potencijal je koji se mora mnogo bolje iskoristiti, posebno u oblastima pojoprivrede, energetike i turizma, ocijenio je potpredsjednik Privredne komore PKCG, Ivan Saveljić.

„Te oblasti mogu itekako da osnaže, na jedan mnogo uravnoteženiji način, saradnju između naše dvije države“, kazao je Saveljić.

On je, na poslovnom forumu crnogorskih i privrednika turske pokrajine Muš u PKCG, saopštio da privredu Crne Gore karakteriše dominantno učešće sektora bankarstva, usluga i turizma, koji se pokušavaju izbalansirati kroz razvoj realnog sektora, posebno poljoprivrede i energetike.

„Namjerno stavljamo naglasak na realni sektor, s obzirom na to da Crna Gora ima problema u spoljnotrgovinskoj razmjeni i visok trgovinski deficit, koji na neki način prevazilazimo kroz sektor usluga i turizma“, dodao je Saveljić.

On je naveo da se u Crnoj Gori razvoj bazira uglavnom na direktnim stranim ulaganjima.

Prema riječima Saveljića, Crna Gora i turska pokrajina Muš imaju slične podatke kada je riječ o površini i broju stanovnika.

„Mi u dosadašnjoj praksi imamo stav da kada se radi o saradnji između zemalja sličnih po veličini, to ostavlja više prostora za neku konkretnu saradnju kroz sektor malih i srednjih preduzeća“, kazao je Saveljić.

On je rekao da su se napori Crne Gore da ostvari saradnju sa državama koje su daleko veće od nje, uvijek završavali na pokušajima da se to prebaci na neke manje organizacione cjeline.

„Veoma nam je važno da ostvarimo saradnju sa pojedinim pokrajinama Turske koje su nama po veličini i obimu proizvodnje mnogo bliže“, saopštio je Saveljić.

On je dodao da je Crna Gora u prošloj godini zabilježila trgovinski deficit od 1,52 milijarde eurai pokrivenost uvoza izvozom od 17 odsto.

Veći dio spoljnotrgovinske razmjene Crne Gore realizuje se u regionu i sa Evropskom unijom (EU).

„Što se tiče investicionog ambijenta, karakteriše ga niz povoljnosti koje Crna Gora pruža stranim investitorima“, naveo je Saveljić.

On je rekao da su Crna Gora i Turska u prošloj godini razmijenile robu vrijednu 74,4 miliona eura, od čega je uvoz iznosio 69,3 miliona, dok je deficit u trgovini između dvije zemlje povećan tri puta na 64 miliona eura.

„Crna Gora je jako zainteresovana za smanjenje trgovinskog deficita u odnosu sa Turskom i nadamo se da ćemo uspjeti da jedan dio naših proizvoda usmjerimo na izvoz prema pokrajini Muš“, kazao je Saveljić.

Kada je u pitanju turizam, on je saopštio da je Crnu Goru prošle godine posjetilo 38,9 hiljada turista iz Turske, što je rast u odnosu na 2015. godinu.

„Najznačajnija investicija koju smo imali iz Turske je kupovina nikšićke Željezare 2012. godine, u iznosu od 25 miliona eura. Ukupne investicije iz Turske su u posljednih deset godina iznosile 113,3 miliona eura“, pecizirao je Saveljić.

Predsjednik Privredne komore Muš, Fatih Cengiz, kazao je da očekuje da će poslovni forum biti još jedan razlog za povećanje poslovne saradnje između dvije države.

„U našoj delegaciji su kompanije koje se najviše bave građevinarstvom i koje su prisutne u mnogim gradovima u Turskoj“, rekao je Cengiz.

On je objasnio da se te građevinske kompanije bave infrastrukturom i drugim radovima vezanim za građevinarstvo.

„Tu su i predstavnici tekstilnih kompanija, saobraćaja i firme koje se bave računarima i koje posluju na prostoru cijele Turske“, naveo je Cengiz.

On je kazao da je delegacija Privredne komore Muš na poslovnom putovanju, gdje će, nakon Crne Gore, posjetiti i Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Send this to a friend