Ekonomija

Ojačali indeksi na Montenegroberzi

Montenegroberza

Indeksi Montenegroberze ojačali su ove sedmice koju je obilježilo potpisivanje ugovora o finansijskom aranžmanu između Vlade i Svjetske banke (SB).

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 3,6 odsto na 810,62 poena, a indeks MONEX 1,4 odsto na 10.258,79 bodova.

Promet je iznosio 112,38 hiljada eura i bio je 71 odsto veći u odnosu na prošlosedmični.

Realizovan je kroz 67 transakcija.

Ministar finansija Darko Radunović i direktor SB za Crnu Goru, Emanuel Salinas, potpisali su u petak ugovor o finansijskom aranžmanu vrijednom 250 miliona eura.

Ugovor je potpisan između Crne Gore kao zajmoprimca, Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) kao garanta i Credit Suisse, OTP Group, Crnogorske komercijalne banke i Societe Generale kao aranžera i originalnih zajmodavaca.

Iz Ministarstva je ranije saopšteno da će novac od ovog finansijskog aranžmana biti iskorišćen za otplatu obaveza iz ove i naredne godine.

Najviše je ojačala dionica Elektroprivrede, 19,6 odsto na 3,35 eura.

Iz EPCG su najavili da će uložiti žalbu na rješenje o privremenoj mjeri Privrednog suda kojom se toj energetskoj kompaniji zabranjuje kupovina akcija Rudnika uglja, shodno odluci o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje pljevaljske kompanije.

Rješenje o privremenoj mjeri donijela je sudija Nataša Bošković u okviru sudskog spora između M&V kompani, u vlasništvu Vasilija Miličkovića, i EPCG, kojom manjinski akcionar energetske kompanije traži da se poništi odluka o pokretanju postupka kupovine akcije Rudnika uglja.

Bošković je privremenu mjeru zabrane kupovine Rudnika uglja donijela 4. maja, kada je isticao rok za prijavu akcionara kod Centralne depozitarne agencije (CDA), koji su htjeli da prodaju svoje akcije po cijeni od 6,4 eura po dionici.

Iz EPCG su ove sedmice saopštili I da je Hidroelektrana (HE) Perućica, koja je obilježila 58 godina postojanja, od početka rada proizvela je 50,25 miliona megavat sati (MWh) električne energije.

Rekordna godina je bila 2010, kada je HE Perućica proizvela i elektroenergetskom sistemu Crne Gore isporučila 1,43 miliona MWh energije.

Poskupile su i dionice Crnogorskog Telekoma 3,9 odsto na 1,61 eura i Jugopetrola 0,9 odsto na 11,8 eura.

Gubili su Otrantkomerc 13 odsto na 87,01 cent, Luka Bar sedam odsto na 18,6, Port of Adria četiri odsto na 11,51 i Zetatrans 3,5 odsto na 55 centi.

Pojeftinile su i akcije Instituta “Simo Milošević” i Marine Bar, 7,4 odsto na 25 eura odnosno tri odsto na 1,55 eura.

Trgovano je i dionicama kompanije Luštica Development po cijeni od 1,06 eura.

Akcijama Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Plantaža, Autoremonta Osmanagić i Mehanizacije i programata trgovano je po nepromijenjenim cijenama od 66 centi, 12,12, 32 odnosno 70 centi.

Cijene akcija nijesu mijenjali ni Ulcinjska rivijera i Poslovno logistički centar (PLC) Morača i one su iznosile sedam odnosno dva eura.

Od fondova je trgovano Trendom, po istoj cijeni od 7,11 centi.

Ukupan promet na Montenegroberzi u aprilu je iznosio 1,18 miliona eura i bio je 16,4 odsto manji u odnosu na mart.

U poređenju sa aprilom prošle godine, promet je manji 59 odsto.

Trgovinom akcijama 30 kompanija, ne uključujući dionice fondova i obveznice, ostvareno je 933,06 hiljada eura prometa.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija 30. aprila iznosila je 2,95 milijardi eura, što je 2,88 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kukuriku
Gost
Kukuriku

Zasto naMNEBerzi sajtu vise nema grafikona da se moze vidjet kretanje cijena akcija?

Roki
Gost
Roki

Uh, dobro je. Ipak ima nade za svjetsku ekonomiju.

Send this to a friend