Ekonomija

Ojačati institucije da bi se spriječile nelegalne radnje u šumarstvu

Neophodno je dalje jačanje kapaciteta crnogorskih institucija i obuka kadrova kako bi se spriječile bespravne radnje u šumarstvu, saopštili su danas iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ističući da su predstavnicima naših ustanova iz te oblasti i Privredne komore Crne Gore na TAIEX dvodnevnoj radionici predstavljena iskustva zemalja Evropske unije i propisi u oblasti trgovine drvetom.

Na radionici, koja je počela danas u Podgorici, eskperti iz Slovenije, Italije, Austrije, Češke i Španije detaljnije su upoznali predstavnike Crne Gore sa EU uredbom o trgovini drvetom kojom se uređuje promet drveta.

“Osim propisa u okviru uredbe, prisutni su upoznati sa iskustvima zemalja članica EU na planu uspostavljanja institucionalnog okvira za sprovođenje uredbe, kao i najboljim praksama u toj oblasti”, ističu u Ministarstvu.

Crna Gora, naglašavaju, u sklopu reformi koje se trenutno sprovode u ovoj oblasti, treba da kroz zakonske odredbe definiše mehanizme za primjenu regulative, zbog preuzete obaveze usaglašavanja svojih propisa sa propisima EU iz Programa pristupanja.

Radionici je prisustvovalo 50 učesnika iz Crne Gore, predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja iz Direktorata za šumarstvo i drvnu industriju, Odjeljenja za ekonomske analize, Uprave za šume, Uprave za inspekcijske poslove, zatim Privredne komore Crne Gore, Instituta za standardizaciju Crne Gore, kao i zainteresovani drvoprerađivači.

Radionicu je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, uz podršku Evropske komisije, kroz TAIEX program.

Send this to a friend