Ekonomija

Opasna vrsta pojavila se u Jadranu, može li doći i do nas?

Italijanski mediji su tokom prošlog vikenda izvijestili o pojavi invazivne i vrlo opasne morske vrste u Jadranu, tačnije između obala Barija i Pescare, a u razgovoru za Dnevnik Nove TV stručnjak iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Jakov Dulčić, kaže kako je šansa da ta vrsta završi i na našoj obali zapravo vrlo mala.

Opasna i invazivna morska vrsta, portugalska galija, poznata još i kao portugalska lađica (Physalia physalis), pronađena je u italijanskom priobalju tokom proteklog vikenda, a kako su izvijestili italijanski mediji, organizam je zatečen u moru između Barija i Pescare.

Dva načina dolaska u Jadran

O tome kako je taj organizam završio u italijanskim vodama i prijeti li invazija i na našoj obali Jadrana, stručnjak za oceanografiju, Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu kaže da postoje dva vrlo aktivna načina kako je ta vrsta mogla završiti u Jadranskom moru.

“Prvi su balastne vode, ujedno i najopasniji način unosa nekog invazivnog organizma u novu sredinu. Velik broj brodova niti nema filtre za balastne vode koje bi trebali imati”, ističe Dulčić.

Kod sistema koji propušta balastne vode Dulčić posebno ističe takozvana “morska prsa” na brodovima, u koja invazivni organizmi često jednostavno znaju samo uplivati i tako završiti u novoj sredini.

“Drugi način na koji je ta vrsta mogla završiti u Jadranu jeste putem strujanja, koja se inače odvijaju između Jonskog i Jadranskog mora”, kaže Dulčić i dodaje kako tu postoje istočna i zapadna strujanja, koja zapravo pogoduju i produktivnosti Jadranskog mora, jer Jadran nije previše bogat hranjivim solima.

Vjerojatno je riječ o transportu putem balastnih voda

“Vrlo često invazivni organizmi idu i za svojim plijenom, odnosno planktonom pa onda strujanja i pospješuju taj upliv. Ako je riječ o tropskoj vrsti i ako joj temperature odgovaraju, onda će i uslovi za razmnožavanje biti povoljni, no mi to sad ne znamo”, ističe Dulčić.

On na kraju smatra kako je ovdje ipak riječ o transportu putem balasnih voda, jer su i Bari i Pescara lučki gradovi.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NONEIM
Gost
NONEIM

Bas ste lepo napisali…zasto je opasna ?Kakve posledice nanosi ?

Bez prenemaganj
Gost
Bez prenemaganj

Ljudi su jedina invazivna i opasna vrsta, jer istrebljuju sve druge vrste, u moru, na kopnu i u vazduhu. Od svitaca do jelena. Od prstaca do kitova.

Middle Finger
Gost
Middle Finger

Otrovna izuzetno, za ljude naravno.

bodulski borej
Gost
bodulski borej

inace ‘portugalska galija/ladjica’ nije ‘jedan organizam’, kao sto brojni neupucenici pogrjesno vjeruju, nego je splet/sustav organizama koji simbioticno/zivotno medjuovisno djeluju i zive kao jedan. ukratko, cudo prirode.

Bosko
Gost
Bosko

Za sta i koga je opasna

Send this to a friend